Logo image
Logo image

Luxația de rotulă la genunchi

3 minute
Luxația de rotulă la nivelul genunchilor apare frecvent ca urmare a unei schimbări bruște de direcție a piciorului atunci când atingi pământul. Află în acest articol tot ce trebuie să știi despre această afecțiune!
Luxația de rotulă la genunchi
Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Luxația de rotulă la genunchi apare atunci când osul este forțat din loc. Aceasta poate apărea din cauza unei căzături, unei lovituri directe la nivelul genunchiului sau după întoarcerea sau răsucirea acestuia.

Adesea, luxația de rotulă apare spre exteriorul piciorului. Este mai probabil să apară în timpul activităților atletice.

Cauzele care provoacă luxația de rotulă la genunchi

Some figure

Dislocarea genunchiului apare frecvent ca urmare a unei schimbări bruște de direcție a piciorului atunci când acesta atinge solul. Cu toate acestea, luxația poate apărea și atunci când există o vătămare directă a genunchiului.

Atunci când rotula genunchiului este dislocată, articulația devine instabilă și este posibil să cazi. De asemenea, vei simți dureri intense și nu vei putea să îți îndoi genunchiul. Adesea, oamenii pot vedea cu ochiul liber faptul că rotula este dislocată și observă că genunchiul este deformat. Dacă o luxație rotulei genunchiului apare din cauza unui traumatism direct, capsula articulară se poate rupe.

Citește mai mult:

Cauzele dislocării genunchiului și tipuri de tratament

Factori care cresc riscul de luxație a rotulei genunchiului

Anumiți factori pot crește riscul de a suferi o luxație de rotulă la nivelul genunchiului. Printre aceștia se numără supraponderalitatea, înălțimea mare sau existența unei luxații sau leziuni anterioare la nivelul genunchiului.

De asemenea, trebuie să ții cont de caracteristicile fizice care cresc riscul de a suferi o luxație de rotulă, cum ar fi:

  • Instabilitatea patelară: o rotulă prea mare.
  • Genu valgum: Atunci când pacientul are picioarele în formă de X, crește unghiul dintre cvadriceps și tendonul patelar, favorizându-se deplasarea rotulei.
  • Inserarea tendonului patelar pe lateral
  • Ruperea ligamentului patelofemoral medial: acest ligament conectează rotula la femurul din interior. Împiedică deplasarea în sus a rotulei atunci când genunchiul este extins, ceea ce se întâmplă atunci când apare dislocarea acesteia.

Simptome și diagnostic

Pentru a diagnostica luxația rotulei genunchiului, medicul va atinge rotula și va îndoi genunchiul, deplasându-l în direcții diferite. Folosind razele X, imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) sau tomografia computerizată (CT), acesta poate vedea imagini cu genunchiul dislocat și alte leziuni la nivelul acestuia.

Dacă suferi de o luxație a rotulei genunchiului, te vei confrunta cu următoarele simptome:

  • Umflături și un genunchi deformat.
  • Incapacitatea de a îndoi genunchiul sau de a suporta greutate pe picior.
  • Rotula se deplasează spre exteriorul genunchiului.
  • Sensibilitate și durere.
  • Hipermobilitatea patelară.
  • Leziuni de cartilaj, care pot crește riscul de apariție a artrozei.

Cum să ameliorezi simptomele provocate de luxația de rotulă la genunchi

Some figure

Pentru a ameliora simptomele cauzate de luxația de rotulă la genunchi, recomandările experților sunt:

  • Ia antiinflamatoare nesteroidiene. Utilizarea acestor medicamente ajută la reducerea inflamației și a durerii. Cu toate acestea, trebuie să îți amintești să le iei întotdeauna conform graficului indicat de medicul specialist.
  • Aplică gheață. Gheața ajută la reducerea inflamației și a durerii și previne deteriorarea țesutului. Pune gheață pe genunchi conform instrucțiunilor specialistului.
  • Ține piciorul ridicat. Încearcă să ridici genunchiul peste nivelul inimii cât de des poți. În acest fel, vei ajuta la reducerea durerii și a inflamației.
  • Apelează la fizioterapie. Un kinetoterapeut te va învăța exerciții pentru a îmbunătăți mișcarea genunchiului. Prin exerciții, îți vei consolida genunchiul, vei crește stabilitatea și vei alina durerea.

Citește mai mult:

3 exerciții pentru pacienții cu osteoartrita genunchiului

Concluzie

În unele cazuri, luxația rotulei genunchiului nu poate fi prevenită, mai ales dacă factorii fizici te predispun la această problemă de sănătate. Fă exerciții fizice folosind tehnici adecvate și încearcă să îți menții genunchii puternici și flexibili.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • http://guiasdnl.com/rodilla/sindrome-patelofemoral/downloads/Guia-Sindrome-Patelofemoral-Grunethal.pdf
  • Andrish, J. (2006). Luxación rotuliana recidivante. Revista Española de Cirugía Ortopédica y Traumatología. https://doi.org/10.1016/s1888-4415(06)76377-9

  • Segura, F., Soler Heredia, A., Fernández, R., & Gascó Gómez, J. (2001). Luxación congénita de rótula. Revista Española de Cirugía Osteoarticular.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.