Macrogol pentru constipația cronică - Doza de Sănătate
 

Macrogol pentru constipația cronică

Utilizarea medicamentului Macrogol pentru tratamentul constipației cronice ar trebui să fie pur și simplu un ajutor. Cele mai importante sunt măsurile igienice și dietetice indicate în această afecțiune. Tratamentul ar trebui să meargă mână în mână cu schimbările obiceiurilor nutriționale și adoptarea unui plan de antrenament fizic.
Macrogol pentru constipația cronică
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ai auzit vreodată de utilizarea medicamentului Macrogol pentru constipația cronică?

Macrogol pentru constipația cronică

Macrogolul este un laxativ farmaceutic cu acțiune osmotică asupra intestinului. Acesta determină o creștere a volumului fecal și stimulează motilitatea colonului. Având în vedere acest efect osmotic, transportul fecalelor înmuiate se îmbunătățește, facilitându-se astfel defecația. Cu toate acestea, este mai bine ca durata de administrare a Macrogolului să fie cât mai scurtă posibil pentru a preveni efectele secundare. Mai jos, îți vom spune mai multe despre utilizarea medicamentului Macrogol pentru constipația cronică.

Este important să nu consideri că această substanță este o soluție. Mai degrabă, este pur și simplu un ajutor, dat fiind faptul că pacienții ar trebui să aplice, de asemenea, o serie de modificări igienice și dietetice stilului lor de viață. Printre aceste modificări, putem menționa o creștere a aportului de lichide și a consumului de fibre alimentare.

Mai mult, este important să reții faptul că exercițiile fizice regulate și refacerea obiceiurilor de defecare sunt foarte importante. Fără aceste modificări, utilizarea medicamentului Macrogol pentru tratamentul constipației cronice nu va ajunge la rădăcina problemei.

Ce doză de Macrogol ar trebui să iei?

Pacienții pot lua Macrogol la orice oră a zilei, împreună cu alimente și băuturi sau fără. În ceea ce privește doza exactă, aceasta va depinde de gravitatea problemei.

Cu toate acestea, odată ce ai început să iei Macrogol, după două zile ar trebui să începi să reduci doza. Dacă problema este cronică, doza uzuală pentru adulți este de un pachețel de una până la trei ori pe zi. În cele mai multe cazuri, unul sau două pachețele pe zi vor fi suficiente.

În funcție de răspunsul corpului și situația fiecărei persoane, pot fi luate până la trei pachețele pe zi. În medie, tratamentul durează două săptămâni. Apoi, dacă simptomele persistă, pacienții trebuie să se prezinte la medic.

Când vine vorba de utilizarea medicamentului Macrogol în tratarea retenției fecale, doza este mai mare. Pentru a fi mai specifici, pacienții pot lua până la 8 pachețele într-un interval de 6 ore, timp de maxim trei zile. Odată ce pregătești soluția, o poți păstra în frigider până la 6 ore.

Femeie care trebuie să ia Macrogol pentru constipația cronică
Constipația poate fi acută sau cronică. Când vine vorba de constipația cronică, pacienților le este greu să își facă nevoile în mod regulat.

Cum ar trebui să iei Macrogol?

Pentru a pregăti soluția de Macrogol, trebuie să dizolvi conținutul unui pachețel în jumătate de pahar de apă și să îl iei imediat. Cu toate acestea, în tratamentul retenției fecale, este mai ușor să dizolvi toate cele 8 pachețele într-un litru de apă.

Dacă este necesar, poți crește doza. Cu toate acestea, este mai bine să aștepți câteva zile pentru a vedea dacă rezultatele sunt pozitive înainte de a face acest lucru. Efectele Macrogolului încep să apară la 24-48 de ore după administrare.

Care sunt efectele secundare ale medicamentului Macrogol pentru constipația cronică?

Acest medicament poate provoca reacții adverse care sunt clasificate în funcție de frecvența lor:

  • Reacții adverse foarte rare: Reacțiile anafilactice, cum ar fi dificultăți de respirație sau umflarea gâtului și a feței, sunt rare. Același lucru este valabil și în cazul hipersensibilității manifestate sub formă de reacții alergice ale pielii.
  • Foarte frecvente: Aceste tipuri de efecte adverse apar în cazul dozelor mari, care pot duce la diaree. Cu toate acestea, ele tind să dispară la una sau două zile după încetarea administrării Macrogolului.
  • Reacții frecvente: Acestea pot include dureri abdominale sau balonare.

Contraindicații și interacțiuni cu alte medicamente

Persoană care a luat Macrogol pentru constipația cronică
Cel mai frecvent efect secundar produs de Macrogol este diareea cu fecale lichide abundente și dureri abdominale.

Printre contraindicațiile Macrogolului în tratamentul constipației cronice și al retenției fecale se numără următoarele:

  • Copii cu vârsta sub 12 ani
  • Prezența unei perforații în peretele intestinal
  • Obstrucția intestinului subțire
  • Boală inflamatorie intestinală

Mai mult, Macrogolul nu este recomandat pacienților hipersensibili la acesta sau celor care suferă de colită ulcerativă, boala Crohn sau megacolon toxic. În ceea ce privește interacțiunea cu alte medicamente, nu trebuie să iei niciun alt medicament cu o oră înainte sau la o oră după ingestia de Macrogol.

Dacă ești gravidă sau crezi că ai putea fi, ar trebui să te adresezi medicului înainte de a începe să iei Macrogol. De asemenea, trebuie să discuți cu un specialist înainte de a lua Macrogol în timpul alăptării.

Constipația necesită mai mult decât medicamente

Utilizarea laxativelor și cantitatea pe care ar trebui să o iei variază în funcție de gravitatea constipației, printre alte probleme. Experții recomandă produsele farmaceutice osmotice datorită tolerabilității și siguranței lor. Cu toate acestea, dacă nu merg mână în mână cu o schimbare a obiceiurilor, a dietei și a activității fizice, vor fi ineficiente pe cont propriu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Candy, D., & Belsey, J. (2009). Macrogol (polyethylene glycol) laxatives in children with functional constipation and faecal impaction: A systematic review. Archives of Disease in Childhood. https://doi.org/10.1136/adc.2007.128769

  • Zangaglia, R., Martignoni, E., Glorioso, M., Ossola, M., Riboldazzi, G., Calandrella, D., … Pacchetti, C. (2007). Macrogol for the treatment of constipation in Parkinson’s disease. A randomized placebo-controlled study. Movement Disorders. https://doi.org/10.1002/mds.21243

  • de Graaf, L. (2019). Macrogol. Nursing. https://doi.org/10.1007/s41193-019-0012-5


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.