Macrogol pentru persoanele cu constipație cronică
Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza
Macrogol este un medicament laxativ cu acțiune osmotică în intestin, util pentru constipație. Acesta crește volumul fecal și stimulează motilitatea colonului. Datorită efectului osmotic, transportul fecalelor înmuiate este îmbunătățit, medicamentul facilitând defecarea. Macrogol trebuie administrat cât mai puțin timp pentru a preveni reacțiile adverse.
Tratamentul constipației cu Macrogol este doar un ajutor, deoarece este nevoie de o serie de măsuri dietetice. Printre aceste măsuri se numără creșterea aportului de lichide și consumul de fibre alimentare. În plus, este necesar să încercați să faceți exerciții fizice în mod regulat și să lucrați la stabilirea unui program de defecare. Fără aceste modificări, medicamentul este doar un ajutor temporar care nu rezolvă problema de bază.
Recomandăm: Cele mai bune fructe pentru constipație
Ce doză de Macrogol se administrează pentru constipație?
Macrogol poate fi luat în orice moment al zilei pentru constipație, cu sau fără alimente și băuturi. Doza acestui medicament este stabilită în funcție de severitatea constipației.
Cu toate acestea, după două zile puteți reduce doza. Dacă este vorba de constipație cronică, doza obișnuită pentru adulți este de un plic, o dată până la de trei ori pe zi. De obicei, 1 sau 2 plicuri pe zi sunt suficiente.
Pe baza răspunsului obținut, puteți ajunge la 3 plicuri pe zi. Durata medie a tratamentului este de două săptămâni. Dacă după acest interval de timp, simptomele constipației persistă, consultați medicul.
Când Macrogolul este utilizat pentru tratamentul impactului fecal, doza este mai mare: 8 plicuri pe zi în șase ore, timp de maxim trei zile. Soluția preparată și păstrată în frigider poate fi folosită timp de șase ore.
Constipația poate fi acută sau cronică. În cel de-al doilea caz, este vorba de persoane care au frecvent dificultăți la defecare.
Cum se administrează?
Pentru a lua Macrogol, trebuie să dizolvați conținutul unui plic într-o jumătate de pahar de apă și să îl beți cât mai curând posibil. Dacă urmați un tratament pentru impactul fecal, vă va fi mai ușor să dizolvați cele 8 plicuri într-un litru de apă.
Dacă este necesar, puteți crește doza la 2 plicuri pe zi. Cu toate acestea, așteptați câteva zile pentru a vedea dacă rezultatul este pozitiv înainte de a crește doza. Efectul Macrogolului apare după 24 până la 48 de ore de la administrare.
Ce efecte adverse are Macrogol?
Acest medicament poate provoca reacții adverse care sunt clasificate în funcție de frecvența apariției:
- Efecte secundare foarte rare: reacțiile anafilactice, cum ar fi dificultățile de respirație sau umflarea gâtului și a feței, sunt rare. De asemenea, poate exista hipersensibilitate sub formă de reacții alergice ale pielii.
- Foarte frecvente: se manifestă atunci când dozele sunt mari (diaree). De obicei, dispar într-o zi sau două după oprirea tratamentului.
- Reacții frecvente: includ dureri abdominale și balonare.
Recomandăm: 13 remedii pentru constipație la copii
Contraindicații și interacțiuni
Cel mai frecvent efect secundar al Macrogolului este diareea cu scaune apoase și durerile abdominale.
Printre contraindicațiile acestui medicament se numără următoarele:
- Copii sub 12 ani
- Perforația peretelui intestinal
- Obstrucția intestinului subțire
- Boala inflamatorie intestinală
În plus, Macrogolul este contraindicat dacă sunteți hipersensibili la acesta sau dacă aveți colită ulcerativă, boala Crohn sau megacolon toxic. În ceea ce privește interacțiunea Macrogolului cu alte medicamente, nu trebuie să luați niciun alt medicament cu o oră înainte și la o oră după ingerarea plicurilor.
Dacă există suspiciunea dea sarcină, consultați medicul înainte de a începe să utilizați Macrogol. Același lucru este valabil și dacă alăptați.
Constipația nu se tratează doar cu medicamente
Utilizarea laxativelor și ajustarea dozei acestora se fac, printre altele, în funcție de severitatea constipației. Medicamentele osmotice, precum Macrogolul, sunt recomandate deoarece sunt sigure. Cu toate acestea, fără modificări ale obiceiurilor și ale dietei și fără exerciții fizice, medicamentul este ineficient.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Candy, D., & Belsey, J. (2009). Macrogol (polyethylene glycol) laxatives in children with functional constipation and faecal impaction: A systematic review. Archives of Disease in Childhood. https://doi.org/10.1136/adc.2007.128769
-
Zangaglia, R., Martignoni, E., Glorioso, M., Ossola, M., Riboldazzi, G., Calandrella, D., … Pacchetti, C. (2007). Macrogol for the treatment of constipation in Parkinson’s disease. A randomized placebo-controlled study. Movement Disorders. https://doi.org/10.1002/mds.21243
-
de Graaf, L. (2019). Macrogol. Nursing. https://doi.org/10.1007/s41193-019-0012-5
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.