Masturbarea compulsivă: cum ne poate afecta sănătatea?
 

Masturbarea compulsivă: cum ne poate afecta sănătatea?

Masturbarea compulsivă este o problemă psihologică care afectează funcționarea zilnică. În continuare, îți spunem tot ce trebuie să știi despre acest fenomen!
Masturbarea compulsivă: cum ne poate afecta sănătatea?
Isbelia Esther Farías López

Scris și verificat de filozoful Isbelia Esther Farías López.

Ultima actualizare: 19 decembrie, 2022

Masturbarea compulsivă este considerată o adevărată dependență. Mulți oameni au o calitate a vieții redusă din cauza acestei probleme, a cărei origine este adesea psihologică.

Când este aproape imposibil să controlezi dorința de a te masturba, trebuie să accepți că ai o problemă. Prin urmare, este important să afli mai multe despre acest subiect și, dacă este necesar, să ceri ajutor cât mai curând posibil.

Masturbarea compulsivă: consecințe

Masturbarea, indiferent dacă ai sau nu un partener, este un comportament natural și sănătos. Dificultatea apare atunci când acest impuls devine incontrolabil, afectează funcționarea zilnică, este trăit cu vinovăție sau este folosit pentru a atenua anumite disconforturi. Pe scurt, atunci când persoana în cauză devine dependentă de stimulare și masturbarea ajunge să fie un automatism, problema se complică.

În acest caz. putem vorbi despre masturbarea compulsivă. Este o tulburare care afectează bărbații într-o măsură mai mare decât femeile și este legată de alte probleme psihiatrice, precum anxietatea, depresia, ADHD sau abuzul de substanțe.

Etiologia masturbării compulsive este complexă și, potrivit psihologului María Villegas, atunci când pacientul încearcă să petreacă o perioadă de timp (ore, zile, săptămâni) fără să se masturbeze, poate manifesta simptome de sevraj.

Acest sindrom se caracterizează prin anxietate, cefalee, iritabilitate, nervozitate, tremurături, insomnie, lipsa poftei de mancare sau apetit excesiv, etc. Efectele pe termen lung sunt următoarele:

1. Dificultăți în stabilirea relațiilor amoroase

Cei care suferă de masturbare compulsivă preferă să-și satisfacă singuri dorințele sexuale, nu cu o altă persoană. Întrucât singurul lucru pe care și-l doresc este să atingă orgasmul, mintea lor se concentrează pe satisfacerea acestei nevoi.

Acestor persoane le este greu să rămână într-o relație stabilă. Comportamentul lor nu le permite să se bucure de companie sau să mulțumească pe nimeni. Din acest motiv, sunt instabili emoțional și au sentimente de vinovăție.

În spatele unui masturbator compulsiv se află o persoană cu multe nesiguranțe, motiv pentru care ajutorul de specialitate este esențial.

2. Izolarea socială

În cazurile grave, persoanele care au această problemă încetează să mai frecventeze adunările sociale și ajung să se îndepărteze de grupul lor de prieteni și cunoștințe. Caută izolarea pentru a avea mai mult timp pentru a se masturba.

Bărbat afectat de masturbarea compulsivă

 

3. Leziuni

Masturbarea compulsivă poate provoca leziuni ale organelor genitale, potrivit medicului urolog Eduardo García, deși totul va depinde de anumite caracteristici, precum frecvența sau tehnica aleasă.

În acest caz, este important ca penisul să fie evaluat de medic, mai ales dacă leziunea este moderată sau severă.

4. Lipsa de energie

Starea de oboseală constantă îi caracterizează pe cei care suferă de această tulburare psihologică. Energia este diminuată și asta poate afecta rutina zilnică. Unele dintre cele mai grave consecințe pot fi disponibilizările (la locul de muncă), problemele financiare sau certurile cu familia sau prietenii apropiați.

Cum se detectează masturbarea compulsivă?

Bărbat care se masturbează
Exercițiile de masturbare pot contribui la tratamentul ejaculării precoce.

Nu există nicio modalitate exactă de detectare a acestei probleme. A te masturba de 3 ori pe săptămână nu este același lucru cu a te masturba de 6 ori pe zi.

Cei care se mulțumesc cu masturbarea și au îndoieli cu privire la sănătatea lor psihologică, pot lua în considerare următoarele:

  • Treci zile fără masturbare. Dacă în aceste zile apar simptome de sevraj (senzație de nervozitate, disconfort, iritabilitate sau neliniște), este nevoie de un consult medical.
  • Scăderea dorinței sexuale în raport cu partenerul. Dacă nu mai vrei să faci sex cu persoana de lângă tine, cu siguranță există o problemă.
  • Masturbarea urgentă. De exemplu, la birou, îți pierzi concentrarea și te ascunzi într-o baie pentru a te masturba. Acesta este un semn de avertizare foarte clar.
  • Creșterea comportamentului masturbator. Un alt semn de avertizare este nevoia crescută de a te masturba. Mintea se obișnuiește cu eliberarea de oxitocină și alte substanțe chimice în creier produse în timpul orgasmului și cere din ce în ce mai mult.
  • Alterarea vieții de zi cu zi. În timp, masturbarea compulsivă afectează negativ funcționarea zilnică. Relațiile personale, performanța la locul de muncă și sănătate sunt afectate.

În plus, este posibil să apară probleme legale – de exemplu, masturbarea în locuri publice – sau la locul de muncă. Din acest motiv, această dependență echivalează cu o posibilă pierdere slujbei și riscul de probleme financiare.

Este important să discuți cu un psiholog

În general, cei care suferă de această problemă sunt ultimii care realizează că au nevoie de ajutor psihologic. Deoarece le este greu să facă față sentimentelor de rușine și vinovăție, tind să se ascundă mai degrabă decât să ceară ajutor, dar este esențial să fie încurajați să meargă la terapie.

Obiectivul tratamentului nu este obținerea abstinenței, ci trecerea către o sexualitate mai sănătoasă și mai puțin impulsivă. Psihoterapia cognitiv-comportamentală sau terapia sexuală sunt alegeri de primă linie. Se poate folosi și intervenția farmacologică, care vizează în principal reducerea simptomelor de bază (anxietate sau depresie).

Este necesar să subliniem faptul că masturbarea compulsivă nu determină calitatea cuiva ca persoană, ci este pur și simplu o problemă psihologică. Este important să lași deoparte prejudecățile și să lupți pentru a recâștiga controlul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.