Medicament nou împotriva migrenei, aprobat de UE
Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA, cunoscută ca FDA (Food and Drug Administration), respectiv Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) au aprobat deja un medicament inovator pentru prevenirea migrenei. Este vorba despre o soluție injectabilă care are capacitatea de a preveni apariția migrenelor și care se administrează o dată pe lună. Acest medicament nou împotriva migrenei se numește Aimovig și conține o substanță denumită erenumab.
De ce este important acest medicament nou împotriva migrenei?
În primul rând, apariția mai multor variante pentru tratarea acestei afecțiuni oferă sprijin acelor persoane care cunosc efectele copleșitoare ale migrenelor. Cu toate că puțini înțeleg cu adevărat, izolarea într-o cameră întunecoasă și fără vreun zgomot pentru a atenua o durere insuportabilă este o situație neplăcută.
Migrena este o durere atât de severă, încât Organizația Mondială a Sănătății a declarat-o drept o boală invalidantă în 2012. Până atunci, cei care sufereau de migrene au fost acuzați de faptul că nu își îndeplinesc sarcinile de serviciu din cauza unor „simple dureri de cap”. Acest lucru este complet fals.
Afecțiunea este determinată mai ales de factori genetici, iar femeile suferă de migrene mai des decât bărbații. Acest lucru înseamnă că nu apare din cauza anumitor obiceiuri sau din cauza stresului. Prevenirea reprezintă una dintre cele mai bune metode pentru a înfrunta afecțiunea.
Îți recomandăm și:
Cum acționează acest medicament nou împotriva migrenei?
Conform blogului IFL Science, principalul avantaj al medicamentului este faptul că previne apariția migrenei în loc să o trateze. Rezultatele studiilor efectuate asupra acestui medicament au fost dezvăluite la congresul anual al Academiei Americane de Neurologie.
La acest eveniment s-a menționat faptul că medicamentul are un efect îndelungat. Din acest motiv, se poate administra lunar și nu este necesară administrarea pastilelor. Este de ajuns administrarea unei injecții cu doze cuprinse între 70 și 140 mg la intervale de patru săptămâni. Aimovig acționează prin blocarea activității moleculelor care provoacă migrene.
Reacții adverse și preț
Conform publicațiilor specializate în domeniul medicinii, reacțiile adverse ale acestui medicament sunt foarte ușoare. Cu toate acestea, beneficiile clinice nu se prezintă la fiecare pacient în același fel.
În urma cercetărilor, starea unei treimi dintre persoanele care se aflau sub tratament s-a ameliorat semnificativ. Foarte puține persoane au afirmat că simptomele au dispărut complet. Ceilalți însă au considerat că medicamentul nu a avut efecte semnificative asupra stării lor.
Destul de costisitor
Din păcate, toate acestea au și o latură negativă, deoarece medicamentul are un preț destul de ridicat. Parsoanele fără asigurare de sănătate îl pot obține mai greu.
În S.U.A, compania care produce medicamentul, Amgen, a anunțat că prețul unei injecții este de 575$. În Europa, Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat acest medicament nou împotriva migrenei. Cu toate acestea, prețul rămâne să fie decis la nivelul fiecărui stat membru, conform negocierilor dintre sistemele publice de sănătate și Amgen.
Compania americană a declarat într-un comunicat că este vorba despre un produs de o calitate superioară. Specialiștii au argumentat afirmația prin faptul că va avea un impact pozitiv atât asupra pacienților, cât și a specialiștilor. Acest din urmă aspect se referă la reducerea costurilor și decongestionarea cabinetelor medicale.
Alte medicamente împotriva migrenei
Aimovig nu este primul medicament care tratează migrena. Există și alte metode aprobate de către FDA și EMA, precum metisergida, propranololul, timololul sau valproatul de sodiu. Însă administrarea acestor medicamente poate cauza unele reacții adverse. Din acest motiv, este foarte important ca medicul specialist să supravegheze tratamentul. El va putea evalua rezultatele pentru a adapta doza sau pentru a întrerupe medicația dacă este necesar.
Citește și:
Informații esențiale despre migrene
Simptomele migrenei includ greață, sensibilitate la lumină și durere intensă de cap. Migrenele afectează mai mult de 10% din populația europeană. În plus, mai mult de 1% dintre aceștia suferă un episod de migrenă la fiecare trei zile.
Multe persoane au posibilitateade a trata simptomele cu medicamente obișnuite, unii chiar și cu remedii naturale. Însă sunt mulți care sunt afectați într-o mare măsură de durerile resimțite în viața de zi cu zi. De asemenea, migrenele afectează și starea de spirit a pacienților.
Câteva informații importante despre această afecțiune:
- Afectează 1 din 10 persoane.
- De obicei, apare după vârsta de 20 de ani, dar poate apărea și la copii.
- Există mai multe tipuri de migrene, care se disting în funcție de zona creierului pe care o afectează.
- Forma cea mai gravă și intensă este cefaleea de tip cluster.
- Deși este determinată de factori genetici, migrena poate fi cauzată și de factori interni sau externi. Se recomandă documentarea posibilelor cauze ale episoadelor de migrenă.
Luând în considerare că există milioane de persoane care suferă de această afecțiune în întreaga lume, faptul că există posibilitatea de a reduce acest număr reprezintă un aspect pozitiv. Știm însă că se realizează cu pași mici. De fapt, apariția mai multor alternative precum acest medicament nou împotriva migrenei, Aimovig, ne vor ajuta să avem o viață mai bună.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- IFL Science. (Consulta 2018). Revolutionary New Migraine-Preventing Drug Wins FDA Approval. Online [https://www.iflscience.com/health-and-medicine/revolutionary-new-migrainepreventing-drug-wins-fda-approval/].
- La mente es maravillosa. (Consulta 2018). Migrañas, el dolor en la sombra. Online [https://lamenteesmaravillosa.com/migranas-el-dolor-en-la-sombra/].
- Wikipedia, la enciclopedia libre. (Consulta 2018). Migraña. Online [https://es.wikipedia.org/wiki/Migra%C3%B1a].
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.