Logo image
Logo image

Medicamentele și disfuncția erectilă: o legătură?

3 minute
Disfuncția erectilă este o problemă care afectează multe persoane. Există o relație între disfuncția erectilă și medicamente? Descoperă răspunsul în acest articol!
Medicamentele și disfuncția erectilă: o legătură?
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Există diverse tulburări care pot afecta performanța sexuală și împiedica plăcerea oferită de sex. O astfel de afecțiune este disfuncția erectilă. Ținând cont de numeroșii factori care pot afecta organismul, s-ar putea să te întrebi dacă există o relație între anumite substanțe și această problemă. Medicamentele și disfuncția erectilă au vreo legătură?

Atunci când un bărbat merge la medic, deoarece nu este în măsură să mențină o erecție completă în timpul sexului, el trebuie să fie supus unei evaluări fizice și psihologice pentru a exclude posibilitatea ca o perioadă de stres sau anxietate să provoace disfuncția erectilă.

După toate testele necesare, în cazul în care specialistul consideră că pacientul suferă de disfuncție erectilă, aceasta va fi clasificată în funcție de etiologia sa: neurologică, endocrinologică, vasculară sau indusă de medicamente, printre altele.

Efectele adverse ale medicamentelor consumate

Some figure

Deși s-ar putea să te gândești doar la medicamente „chimice”, alcoolul și tutunul îți pot afecta sănătatea sexuală. În acest sens, există și alte „droguri” despre care oamenii nu cred că le-ar putea afecta sexualitatea.

De exemplu, alcoolul și tutunul sunt droguri care vă afectează negativ sănătatea. În plus, antidepresivele, medicamentele hormonale și medicamentele cardiace pot fi, de asemenea, legate de disfuncția erectilă.

Te-ar putea interesa:

7 greșeli ale bărbaților legate de sex

Medicamentele și disfuncția erectilă

Mai jos, vom analiza relația dintre medicamente și disfuncția erectilă în funcție de rezultatele împărtășite în articolul „Droguri și sexualitate: mari dușmani” (în spaniolă). Vom menționa, de asemenea, medicamente obișnuite care pot afecta negativ performanțele sexuale.

  • Tranchilizante: Cele mai utilizate medicamente pentru tratarea anxietății sau a stresului sunt benzodiazepinele, cum ar fi diazepamul. Ele pot scădea excitația sau pot preveni orgasmul, mai ales atunci când dozele administrate sunt mari.
  • Hormoni sintetici: Trebuie administrați întotdeauna numai sub supraveghere medicală. În caz contrar, aceștia pot afecta grav erecțiile.
  • Antidepresive: În doze mici, acestea pot ajuta la îmbunătățirea răspunsului sexual al unei persoane care suferă de depresie. Cu toate acestea, în multe cazuri, sunt necesare doze mai mari pentru tratament care pot afecta sexualitatea, ceea ce poate duce la scăderea excitației și la apariția disfuncției erectile.

Drogurile și sexul

Some figure

Evitarea obiceiurilor toxice este prima măsură de reducere a problemelor de sănătate, mai ales când vine vorba de sexualitate.

Multe dintre medicamentele pe care nu le-am menționat mai sus pot afecta performanța sexuală. Probabil îți amintești un film în care un cuplu a aprins o țigară după ce a făcut sex. Deși acest lucru poate părea inofensiv, poate duce la disfuncție erectilă.

  • Tutun: La tineri, acest tip de drog poate afecta erecția în timpul actului sexual dacă nu există alte cauze (cum ar fi depresia sau anxietatea). Renunțarea la acest obicei poate duce la îmbunătățiri în sfera performanței sexuale.
  • Heroină: Acest drog „de categorie grea” este un depresor al sistemului nervos central. Astfel, heroina provoacă pierderea libidoului, iar dependența de acest drog poate duce la o lipsă completă de interes față de sex.
  • Marijuana: Consumul excesiv de marijuana poate duce la lipsa de interes pentru sex, la fel ca în cazul de mai sus. Efectele sale te împiedică să întreprinzi activități care necesită concentrare și coordonare, motiv pentru care poate afecta performanța sexuală.
  • Steroizi: Utilizarea prelungită a steroizilor duce la creșterea dimensiunii prostatei, reducând dimensiunea testiculelor și cauzând probleme de erecție.

Citește mai mult:

Motive pentru care sexul poate fi neplăcut pentru femei

Concluzii

Acestea sunt doar câteva exemple ale tipurilor de medicamente care pot provoca disfuncții erectile.

Aceste medicamente pot dăuna sănătății și te pot împiedica să te bucuri la maxim de sexualitatea ta. Prin urmare, adoptarea obiceiurilor sănătoase și mersul la terapie pentru a-ți îngriji sănătatea mintală sunt necesare pentru a evita complet administrarea acestor medicamente nocive.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cabello Santamaría, Francisco. (2010). Aspectos psicosociales del manejo de la disfunción eréctil: Hábitos tóxicos y estilo de vida. La pareja en la disfunción eréctil. Psicoterapia y terapia de pareja. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa)63(8), 693-702. Recuperado en 16 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06142010000800016&lng=es&tlng=es.
  • Prieto Castro, Rafael, Campos Hernández, Pablo, Robles Casilda, Rafael, Ruíz García, Jesús, & Requena Tapia, María José. (2010). Epidemiología de la disfunción eréctil: Factores de riesgo. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa)63(8), 637-639. Recuperado en 16 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06142010000800010&lng=es&tlng=es.
  • Santibáñez, Claudio, Anchique, Claudia, Herdy, Artur, Zeballos, Cecilia, González, Graciela, Fernández, Rosalía, Araya, Ma. Virginia, & Soto, Paula. (2016). Prevalencia de disfunción eréctil y factores asociados en pacientes con indicación de rehabilitación cardíaca. Revista chilena de cardiología35(3), 216-221. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-85602016000300002

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.