Menopauza și tulburările de somn: cauzele posibile
 

Menopauza și tulburările de somn: care este legătura?

Climacteriul este o etapă normală pentru femei. Cu toate acestea, simptomele pot afecta calitatea vieții. Aflați ce a descoperit știința despre posibilele cauze ale tulburărilor de somn în timpul menopauzei!
Menopauza și tulburările de somn: care este legătura?
Maryel Alvarado Nieto

Scris și verificat de medicul Maryel Alvarado Nieto.

Ultima actualizare: 29 octombrie, 2022

Menopauza este o etapă normală în viața femeii, constituind încetarea ciclurilor menstruale și sfârșitul fertilității. În perioada menopauzei, apar anumite simptome deranjante. Descoperiți de ce menopauza și tulburările de somn sunt strâns legate și ce consecințe există!

Este important să definim menopauza, deoarece există confuzii. Termenul se referă la încetarea definitivă a menstruației. Menopauza se instalează doar după 12 luni de la ultima menstruație. Apare în mod natural în jurul vârstei de 50 de ani. Problemele de somn apar adesea în timpul acestei tranziții.

Ce este somnul și de ce este atât de important?

Somnul este o stare normală în care atât percepțiile, cât și răspunsurile la stimulii externi sunt diminuate. Este că este un moment crucial pentru buna funcționare a organismului. Activarea diferitelor grupuri neuronale în timpul somnului face posibilă consolidarea memoriei, reglarea temperaturii și imunității și controlul eliberării anumitor neurotransmițători.

Faze normale de somn

În general, somnul este împărțit în două faze distincte: REM și NREM. Această denumire corespunde mișcărilor rapide ale ochilor (rapid eye movement în engleză) sau absenței lor, caz în care se adaugă un N ce denotă negația.

La rândul său, faza NREM este împărțită în patru etape. Printre acestea se numără și somnul profund, considerat componenta reparatoare a somnului.

Un ciclu de somn începe cu o perioadă de somnolență (etapa I a fazei NREM). Undele observate pe electroencefalogramă (EEG) se schimbă treptat.

După aceasta, persoana în cauză intră în perioada de mișcare rapidă a ochilor, completând astfel un ciclu de somn care se repetă. Este important de subliniat faptul ca etapele somnului au durate diferite pe parcursul nopții.

Modificări ale tiparelor de somn la femei în timpul menopauzei

Tiparul de somn considerat normal include 8 ore de odihnă noaptea, împărțite în 4 sau 5 cicluri de somn. Prin urmare, restul de 16 ore ale zilei constituie perioada de veghe. Această alternanță între a fi adormit și a fi treaz este cunoscută sub numele de ritmul circadian somn-veghe.

La persoanele în vârstă, apar perioade mai scurte de somn profund și faze REM reduse, cu pauze prelungite. Există o scădere a duratei totale a somnului, pe lângă trezirile frecvente.

Anumiți specialiști consideră că la menopauză tulburările de somn fac parte din viața de zi cu zi a femeilor.
Undele cerebrale
Undele cerebrale se schimbă pe măsură ce somnul progresează.

Menopauza și tulburările de somn

Sfârșitul vieții reproductive presupune apariția treptată a modificărilor, până când ovulația dispare complet. Aceste modificări afectează diferite funcții ale corpului, generând simptomele caracteristice acestei perioade.

La menopauză, tulburările de somn par să aibă o origine neuroendocrină. Este necesar să cunoaștem mecanismele implicate.

Modificări hormonale la menopauză

Cea mai cunoscută schimbare la menopauză este insuficiența ovariană, adică incapacitatea organului de a produce hormoni sexuali (estrogen și progesteron). În cadrul efectelor normale ale hormonilor sexuali ovarieni, este descrisă reglarea eliberării de gonadotropine (FSH și LH) de către glanda pituitară.

Aceste molecule sunt, la rândul lor, responsabile de stimularea ovarelor pentru a produce hormoni sexuali. Totuși, fiind scăzute, efectul supresor asupra glandei pituitare nu apare, determinând creșterea considerabilă a FSH și LH.

Unii autori afirmă că FSH-ul poate crește de la 10 la 20 de ori, iar LH-ul de aproximativ 3 ori. Inhibina (o altă substanță produsă de ovare) este în prezent recunoscută drept hormon care suprimă producția de gonadotrofine. Deoarece ovarele sunt atrofice la menopauză, nici inhibina nu blochează secreția pituitară.

Neurotransmițătorii și menopauza

Substanțele responsabile de reglarea sistemului nervos sunt cunoscute ca neurotransmițători. Odată cu menopauză, aceste molecule sunt și ele afectate.

În primul rând, norepinefrina este implicată în eliberarea de GnRH (o substanță hipotalamică responsabilă de stimularea producției de gonadotrofine de către glanda pituitară). Secreția de norepinefrină este crescută la menopauză, ceea ce duce la creșterea eliberării de GnRH. Prin urmare, crește și nivelul gonadotrofinelor.

Acest lucru pare să joace un rol important în schimbarea ciclului de somn la menopauză, deoarece faza REM este asociată cu eliberarea de GnRH. Prin urmare, femeile sunt mai susceptibile la trezire în timpul somnului.

Somnul profund (faza NREM) este legat de eliberarea de serotonină. Acest neurotransmițător este scăzut în menopauză, ceea ce duce la scăderea capacității de a obține un somn profund și odihnitor.

Cauzele tulburărilor de somn la menopauză

Deși peste 40% dintre femei se confruntă cu tulburări de somn la menopauză, literatura care aprofundează subiectul este limitată. De fapt, unii autori afirmă că dificultățile de a obține un somn odihnitor sunt secundare altor modificări. Prin urmare, ei propun ca factorul de bază să fie gestionat pentru a îmbunătăți calitatea somnului.

Simptome vasomotorii

Majoritatea femeilor experimentează o tranziție care durează câțiva ani înainte de începerea menopauzei. Poate dura alți câțiva ani după debutul acestei etape.

Această perioadă se numește climacteriu și este cunoscută pentru simptomele pe care le produce, cum ar fi bufeurile. Femeile raportează o senzație de căldură sub formă de valuri bruște, care afectează fața și trunchiul, provocând transpirație.

Bufeurile durează câteva minute. Deoarece pot apărea noaptea, sunt considerate o cauză comună a tulburărilor de somn.

Tulburări emoționale

Stările de anxietate și depresie par să fie legate de problemele de somn la menopauză. De aceea, tulburările afective sunt considerate un factor de risc.

În plus, odată cu procesul de îmbătrânire, există un risc mai mare de fluctuații ale dispoziției, ceea ce face ca legătura dintre emoții și somn să fie și mai complexă. Prin urmare, sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

Femeie la menopauză
Climacteriul este trăit cu oarecare îngrijorare și stres. Schimbările de dispoziție afectează odihna.

Alți factori de risc asociați cu tulburările de somn și menopauza

Femeile pot avea patologii subiacente care modifică somnul, cum ar fi următoarele:

Nu trebuie să subestimăm apariția bolilor cronice dureroase, cum ar fi artrita și sindromul de tunel carpian. Alți factori de risc sunt sindromul picioarelor neliniştite şi apneea obstructivă în somn.

Nicturia este frecventă la menopauză. Este vorba despre nevoia de a te trezi noaptea pentru a urina.

Ce se poate face pentru a îmbunătăți odihna nocturnă la menopauză?

Deși menopauza este asociată cu tulburările de somn, pot fi făcute modificări ale stilului de viață pentru a le diminua impactul. În mod similar, există studii care propun utilizarea unor terapii alternative la substituția hormonală pentru a trata simptomele climaterice.

Dacă modificările persistă, este necesar să mergeți la medic pentru o evaluare adecvată. Printre recomandările generale se numără următoarele:

 • Reduceți aportul de cofeină.
 • Păstrați camera răcoroasă și întunecată.
 • Luați cina cu cel puțin două ore înainte de culcare.
 • Eliminați obiceiurile toxice, cum ar fi alcoolul și tutunul.
 • Faceți un duș cald sau fierbinte înainte de a merge la culcare.
 • Culcați-vă și treziți-vă la aceeași oră în fiecare zi.
 • Efectuați exerciții fizice regulat, departe de ora de culcare.

Acordați tulburărilor de somn relevanța pe care o merită, deoarece un somn odihnitor este esențial pentru buna funcționare a organismului. Acest lucru se aplică menopauzei și oricărei alte etape.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Domarus, A.; Farreras, P.; Rozman, C.; Cardelach, F.; Nicolás, J; Cervera, R.; Farreras Rozman. Medicina Interna; 19na Edición; Elsevier; 2020.
 • Hoffman, B.; Schorge, J.; Schaffer, J.; Halvorson, L.; Bradshaw, K.; Cunningham, G.; Williams. Ginecología; Segunda Edición; Mc Graw Hill Education; 2014.
 • González-Merlo, J.; González, E.; González, J.; Ginecología, Novena Edición; Elsevier Masson; 2014.
 • Acosta, G.; Trastornos del Sueño Durante la Menopausia; Sociedad Iberoamericana de Información Científica; 13 (2): 27 – 29; 2005.
 • Escobar, F.; Chica, H.; Cuevas, F.; Trastornos del Sueño Relacionados con el Climaterio Femenino y su Tratamiento; Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología; 59 (2): 131 -139; 2008.
 • Peralta, L.; Perturbación del Sueño y Climaterio; Revista Científica Dominio de las Ciencias; 3 (4): 662 – 671; 2017.
 • Martín, L.; Algunos Síntomas de la Menopausia y su Manejo; Trabajo de Fin de Grado; Universidad Complutense. Facultad de Farmacia; 2019.
 • Lampio, L.; Polo, P.; Polo, O.; Kauko, T.; Aittokallio, J.; Saaresaranta, T.; Efectos de la Menopausia y Síntomas Depresivos en el Sueño Mantenimiento de Insomnio por Sudores Nocturnos y Fogajes Parece Ser el Mayor Tipo de Insomnio en las Mujeres Posmenopáusicas; Revista Colombiana de Menopausia; 21 (1): 35 – 36; 2015.
 • Navarrete, R.; Bases Anatómicas y Fisiológicas del Sueño; Revista Ecuatoriana de Neurología; 15 (2 – 3); 2007.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.