Menținerea vocii odată cu înaintarea în vârstă
Poate ai observat că vocea ta nu mai sună ca înainte odată cu trecerea anilor. Presbifonia este numele acestei modificări. Aceasta se referă la modificările naturale care apar în laringe ca parte a procesului de îmbătrânire. Laringele și corzile vocale pot vibra mai mult sau mai puțin în funcție de constituția fiecărei persoane, dar și de vârsta acestora. În timp, aceste organe își pierd elasticitatea și fibrele de colagen. În acest articol, vom discuta despre menținerea vocii odată cu înaintarea în vârstă.
Amprenta vocală
Fiecare persoană are propria voce, care o identifică și o face unică. Din acest motiv, trebuie să avem grijă de vocea noastră. Ceea ce este cunoscut sub denumirea de amprentă vocală este determinat de forma tractului laringian superior, care este diferită la fiecare om în parte. Din acest motiv, rezonanța vocii este diferită, chiar și la bătrânețe.
Hormonii sunt implicați în procesul schimbării vocii: testosteronul la bărbați și estrogenul la femei. La bătrânețe, testosteronul scade la bărbați și vocea se subțiază din nou, în timp ce la femei devine ușor mai profundă din cauza lipsei estrogenului.
5 schimbări ce apar la nivelul vocii pe măsură ce îmbătrânești
Pe măsură ce îmbătrânești, vocea ta poate căpăta un caracter foarte diferit. Deși mulți adulți își păstrează vocea din tinerețe și la bătrânețe, pot fi observate anumite schimbări comune:
- Vocea pare mai subțire. Sunetul vocii este mai puțin rezonant. Corzile vocale din interiorul laringelui devin mai subțiri și mai puțin flexibile pentru că suferă pierderi musculare în timp și nu vibrează la fel ca în trecut.
- Vocea sună mai dur. Vocea necesită vibrații eficiente pentru ca sunetul să fie clar. Prin urmare, orice lucru care interferează cu mișcarea corzilor și structura laringelui va avea ca rezultat o voce aspră și răgușită.
- Sună mai puțin puternic. Îmbătrânirea afectează, de asemenea, proiecția și volumul vocii. Persoanele cu sistemul respirator alterat pot observa faptul că vocea lor este mai slabă.
- Se schimbă tonul. Modificările de ton pot apărea ca urmare a atrofierii mușchilor din corzile vocale și, la femei, sunt de vină și modificările hormonale.
- Există mai multă oboseală vocală. Dacă vocea este puternică dimineața, dar se estompează pe parcursul zilei, oboseala vocală poate fi vinovată de acest aspect. Ca orice oboseală, oboseala vocală este legată de utilizarea excesivă a vocii.
Citește mai mult:
Menținerea vocii odată cu înaintarea în vârstă: 10 sfaturi utile
Prevenirea este cel mai bun remediu pentru a evita problemele cu vocea și pentru a avea grijă de ea. Iată câteva sfaturi pentru a avea grijă de vocea ta și pentru a preveni patologiile care pot afecta organele vocale:
- Nu îți forța niciodată vocea și nu urla.
- Evită locurile foarte zgomotoase și nu încerca să vorbești peste zgomot atunci când te afli în asemenea zone.
- Nu fuma și nu sta în medii pline de fum sau gaze care irită laringele.
- Nu îți curăța prea des gâtul.
- Dacă suferi de răceală, alergie sau tuse în mod frecvent, consultă un medic specialist pentru a primi tratamentul adecvat.
- Dacă suferi de răgușeală sau afonie și problema durează mai mult de 10 zile, mergi la medic.
- Hidratează-te corect. Ar trebui să bei cel puțin 6-8 pahare de apă pe zi. În acest fel, membrana mucoasă care acoperă corzile vocale va fi corect hidratată.
- Odihnește-te corespunzător. Oboseala corporală se reflectă în voce, mai ales dacă ai nevoie de aceasta pentru muncă.
- Ori de câte ori este posibil, încearcă să nu vorbești mai mult de patru ore la rând sau să nu cânți mai mult de două, deoarece acest lucru dăunează corzilor vocale.
- Limitează consumul de alcool și cofeină, deoarece acesta deshidratează corzile vocale. De asemenea, adoptă o dietă echilibrată, evitând alimentele picante și produsele lactate care pot afecta vocea.
Citește mai mult:
Concluzie
Schimbările de voce ce apar la bătrânețe nu sunt studiate deocamdată suficient de bine pentru a se crea o strategie completă de prevenție. Cu toate acestea, o igienă vocală corectă și respectarea sfaturilor pe care ți le-am oferit mai sus te vor ajuta să îți menții vocea în formă optimă pe măsură ce îmbătrânești. Menținerea vocii nu este atât de dificilă precum credeai!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Cobeta, I., Núñez, F., Fernández, S., Núñez, F., Cobeta, I., & Fernández, S. (2013). Patología de la voz. Marge Medica Books.
-
Martínez-Sánchez, F. (2010). Trastornos del habla y la voz en la enfermedad de Parkinson. Revista de Neurologia.
-
Sataloff, R. (1993). La voz humana. Investigación y Ciencia.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.