La ce vârstă apar primele semne ale îmbătrânirii? - Doza de Sănătate
 

La ce vârstă apar primele semne ale îmbătrânirii?

Conform oamenilor de știință, îmbătrânirea debutează atunci când celulele încep să funcționeze greșit. Există însă multe întrebări fără răspuns cu privire la acest proces.
La ce vârstă apar primele semne ale îmbătrânirii?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Nu este ușor să stabilim când apar primele semne ale îmbătrânirii, deoarece conceptul de îmbătrânire este relativ. Deși au riduri, unele persoane continuă să fie sănătoase și pline de viață. În schimb, alte persoane au pielea netedă, dar sănătatea precară.

Un factor care ne împiedică să spunem cu exactitate la ce vârstă apar primele semne ale îmbătrânirii este reprezentat de miturile culturale populare în zilele noastre. Avem la dispoziție numeroase moduri de a arăta tinere, chiar și la vârste mai înaintate. Însă asta nu înseamnă că nu am îmbătrânit.

Aspectul fizic reprezintă doar una dintre variabilele care indică debutul îmbătrânirii, dar nu este cel mai important. Alte procese definesc acest moment cu mai mare precizie.

Procesul înaintării în vârstă

Procesul înaintării în vârstă este foarte complex. Deloc surprinzător, specialiștii au mai multe întrebări decât răspunsuri cu privire la acesta. Un obstacol în determinarea momentului în care apar primele semne ale îmbătrânirii este faptul că acestea nu survin la aceeași vârstă la toate persoanele.

De fapt, nu toate organele îmbătrânesc în același ritm. În plus, există o diferență între îmbătrânirea biologică și cea psihologică sau socială. Cu toate acestea, ca regulă generală, îmbătrânirea începe atunci când apare declinul unui țesut funcțional.

Specialiștii estimează că îmbătrânirea debutează în momentul în care celulele încep să funcționeze defectuos. Această definiție nu este exactă. Prin „funcționare defectuoasă” ne referim la:

  • Acumularea defectelor genetice
  • Scurtarea telomerilor, care se găsesc la capetele cromozomilor
  • Erori în eliminarea proteinelor defectuoase
Momentul în care survin primele semne ale îmbătrânirii reprezentat simbolic

Când apar primele semne ale îmbătrânirii?

Nu există un consens clar cu privire la momentul în care începem să îmbătrânim. Cei mai conservatori specialiști susțin că procesul debutează la vârsta de 25 de ani, deoarece în acest moment celulele încep să funcționeze defectuos. Procesul de pierdere treptată a masei musculare survine în jurul acestei vârste.

Jaime Miquel, fost director al laboratorului NASA care se ocupă cu studiul îmbătrânirii, afirmă că oamenii încep să îmbătrânească odată cu împlinirea vârstei de 30 de ani. Conform acestuia, vârsta de 30 de ani este pragul peste care celulele încep să se deterioreze și au loc schimbări de fizionomie, cum ar fi:

  • Câștigul în greutate
  • Încetinirea metabolismului
  • Schimbări hormonale
  • Pierderea memoriei
  • Modificări ale obiceiurilor de somn

Viteza procesului depinde de moștenirea genetică și stilul de viață al persoanei în cauză.

Studiul publicat de Universitatea Standford

Conform unui studiu realizat la Universitatea Standford, îmbătrânirea prezintă trei stadii și nu se desfășoară în mod uniform. Studiul a fost publicat în jurnalul Nature Medicine și identifică cinci markeri ai îmbătrânirii:

  • Încetinirea metabolismului
  • Slăbirea oaselor și a structurii osoase
  • Probleme de memorie
  • Modificarea obiceiurilor de somn
  • Deteriorarea structurilor musculare

Pe baza markerilor menționați, există trei mari stadii ale îmbătrânirii. Primul are loc la 34 de ani, cel de-al doilea la 60 de ani și ultimul la 78 de ani. Astfel, vârsta la care apar primele semne ale îmbătrânirii ar fi 34 de ani.

Tony Wyss-Coray, profesor de neurologie și studii neurologice și coordonatorul studiului, a observat că la vârstele menționate au loc modificări semnificative ale proteinelor transmise prin sânge. Acest fenomen marchează cele trei stadii propuse.

Femeie trecând prin stadii care ilustrează înaintarea în vârstă

Vârsta cronologică și cea biologică

Vârsta cronologică reprezintă modul tradițional în care privim îmbătrânirea. Aceasta se referă la numărul anilor pe care i-am trăit de la naștere până în prezent. Practic, este un indicator social și cultural. Însă, din punct de vedere biologic, lucrurile stau altfel.

Vârsta biologică se măsoară prin observarea procesului de deteriorare a celulelor. Mai exact, putem spune că aceasta are legătură cu abilitatea organismului de a repara defecțiunile care afectează celulele.

Lungimea telomerilor ne poate ajuta să determinăm vârsta biologică. Aceștia sunt capetele cromozomilor și se scurtează de fiecare dată când o celulă se divide, până când se epuizează și celula moare. Stadiul acestui proces le permite experților să măsoare vârsta biologică a unei persoane, care nu coincide mereu cu cea cronologică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Salech, M. F., Jara, L. R., & Michea, A. L. (2012). Cambios fisiológicos asociados al envejecimiento. Revista Médica Clínica Las Condes, 23(1), 19-29.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.