3 metode de îndepărtare a părului din zona intimă
Există mai multe metode de îndepărtare a părului din zona intimă și fiecare persoana trebuie să o aleagă pe cea care se i se potrivește cel mai bine. În general, trebuie să ne asigurăm că procesul nu este foarte dureros și nu generează iritații sau alte probleme.
De fapt, pe cât posibil, epilarea nu ar trebui să fie totală, deoarece firele de păr din această zonă servesc ca o barieră de protecție. Prin urmare, lipsa acestora crește riscul de infecții sau alte boli vaginale.
3 metode de îndepărtare a părului din zona intimă
Unul dintre factorii care îngreunează îndepărtarea părului din zona intimă este faptul că pielea din această parte a corpului este mai sensibilă. Prin urmare, nu este neobișnuit să apară iritații, alergii sau mâncărimi la îndepărtarea părului.
La aceasta se adaugă și faptul că există mai multe mituri. Unii cred că absența părului este sinonimă cu curățenia, dar nu este așa. După cum am menționat deja, în cazul femeilor, părul oferă protecție.
Îndepărtarea necorespunzătoare a părului poate cauza probleme foarte enervante, cum ar fi firele de păr încarnate. Acest lucru se întâmplă atunci când părul nu reușește să iasă spre exterior, ci crește în interior, rezultând un chist.
În orice caz, fiecare metodă de îndepărtare a părului din zona intimă are avantajele și dezavantajele sale. Cele mai obișnuite metode sunt: cu ceară, cu cremă sau cu lama de ras. Despre fiecare dintre ele vom vorbi mai jos.
1. Epilarea zonei intime cu ceară
Epilarea zonei intime se poate face cu ceară caldă sau rece. Aceasta este cea mai populară metodă, deoarece permite smulgerea firelor din rădăcină. Datorită acestui fapt, efectul poate fi menținut până la patru săptămâni.
Pe de altă parte, este o metodă dureroasă. Provoacă chiar și iritații pe anumite tipuri de piele. Este indicată o exfoliere cu trei zile înainte pentru a elimina celulele moarte și a preveni apariția firelor încarnate.
Îndepărtarea părului cu ceară fierbinte
Înainte de a aplica această metodă, este important să aveți zona pubiană foarte curată și uscată. Ceara trebuie încălzită, având grijă să nu aibă o temperatură atât de mare încât să ajungă să ardă pielea. Nu trebuie să fie nici prea rece, pentru că așa va genera mai multă durere.
Odată ce ceara este topită, trebuie întinsă pe piele. Este important să folosiți o oglindă pentru a controla întregul proces. Produsul trebuie plasat în aceeași direcție în care crește părul. Apoi, așteptați să se răcească câteva minute și îndepărtați-l trăgând în direcția opusă.
Ceara rămasă nu trebuie reutilizată pentru a evita infecțiile. La finalul procesului, este indicat să aplicați cremă hidratantă și să evitați expunerea la soare în următoarele 24 de ore.
Îndepărtarea părului cu ceară rece
Această metodă este mai dureroasă, dar mai eficientă. Epilarea cu ceară rece este mai eficientă atunci când firele de păr sunt scurte. Pașii sunt următorii:
- Așezați banda de ceară rece în aceeași direcție în care crește părul.
- Trageți pielea deasupra benzii.
- Trageți energic de bandă, în direcția opusă creșterii părului.
- Repetați până când tot părul este îndepărtat.
- Aplicați o cremă hidratantă.
2. Cremă depilatoare
O altă metodă de îndepărtare a părului din zona intimă este utilizarea cremei depilatoare. Este varianta care generează cea mai puțină durere, motiv pentru care este indicată persoanelor cu pielea foarte sensibilă. Cu toate acestea, efectele vor dura doar câteva zile.
Pe scurt, este cea mai rapidă și mai puțin agresivă metodă, dar și cea cu cea mai puțină eficacitate. Cel mai bine este să faceți un test înainte de a folosi acest tip de cremă.
Este necesar să aplicați puțină cremă pe antebraț și să așteptați 24 de ore pentru a verifica dacă nu există nicio reacție. Modul corect de a efectua procedură este următorul:
- Curățați zona cu apă și săpun pentru a îndepărta impuritățile. Uscați-vă bine.
- Tundeți părul, astfel încât să nu depășească jumătate de centimetru, pentru a facilita îndepărtarea.
- Aplicați crema pe zona aleasă. Pelicula trebuie să fie subțire, dar suficientă pentru a acoperi baza părului.
- Așteptați câteva minute pentru ca produsul să acționeze, conform instrucțiunilor.
- Clătiți foarte bine, până când produsul este complet îndepărtat.
- Aplicați o cremă hidratantă pentru a evita iritația.
3. Aparat de ras
Epilarea zonei intime cu lama de ras este foarte frecventă. Are avantaje și dezavantaje asemănătoare cu cele ale cremei depilatoare. Pe de o parte, este o metodă practică și nedureroasă. Pe de altă parte, rezultatele durează foarte puțin timp.
De asemenea, în acest caz, există riscul de tăieturi în timpul procesului. Puteți folosi un aparat de ras manual sau electric. Să vedem care sunt caracteristicile fiecăruia.
Aparat de ras manual
Ca și în alte cazuri, este indicat să spălați zona cu apă și săpun și apoi să o uscați foarte bine. Restul necesită doar câteva acțiuni foarte simple:
- Aplicați gel sau cremă de ras în zona pubiană. Acest lucru este esențial pentru a evita iritația și pentru a preveni accidentele.
- Trageți lama în direcția creșterii firelor de păr.
- Hidratați continuu. Lăsați apa să curgă pe zonă. Ideal este să vă epilați cu lama de ras în timpul dușului.
- Aplicați o cremă hidratantă la final.
Aparat de ras electric
Aceste tipuri de aparate îndepărtează firele de păr de la rădăcină, unul câte unul. Folosesc o rolă cu clești. Prin urmare, este una dintre cele mai dureroase metode. Oferă rezultate foarte bune și de lungă durată.
Procedura este următoarea:
- Exfoliați zona cu o zi înainte. Acest lucru ajută la prevenirea apariției firelor încarnate.
- Înainte de epilare, spălați zona cu apă fierbinte. În acest fel, porii vor fi deschiși și procedura va fi mai simplă.
- Întindeți pielea cu o mână și cu cealaltă și treceți aparatul în direcția opusă creșterii părului.
- Repetați dacă este necesar, până când părul este complet îndepărtat.
- Utilizați cremă hidratantă la sfârșit.
Alte sfaturi și recomandări
Cel mai bine este să tundeți părul cu foarfeca înainte de epilarea zonei intime, cu excepția cazului în care se folosește un aparat de ras electric. În acest caz, părul trebuie să aibă o lungime de cel puțin 3 milimetri pentru ca procedura să poată fi efectuată corect.
Dacă utilizați ceară sau cremă, este foarte important să preveniți contactul acestor substanțe cu labiile mici ale vaginului sau cu mucoasa vaginală. Dacă optați pentru lama de ras, folosiți un aparat nou, de bună calitate și special pentru zonele intime.
În cazul aparatului de ras electric, după o anumită perioadă de utilizare, părul își pierde puterea și devine din ce în ce mai puțin gros. Cu aparatul de ras manual se poate întâmpla invers. Nu uitați să hidratați pielea la final, de exemplu cu un produs pe bază de aloe vera.
Recomandăm: Descoperă 8 metode de epilare populare
Recomandări finale
Exista și alte metode de epilare a zonei intime care garantează îndepărtarea părului. Mai exact, ne referim la fotoepilare și epilarea cu laser. Trebuie însă să avem în vedere faptul că, în cazul femeilor, epilarea definitiva a părului nu este convenabilă.
Bărbații pot folosi toate metodele de mai sus, fără nicio problemă. Pentru îndepărtarea părului testiculelor, se recomandă mai întâi tunderea acestuia și apoi folosirea unui aparat de ras manual sau a unei creme depilatoare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- De La Hoz, F. J. E. (2021). Influencia de la depilación íntima en la aparición de infecciones vulvovaginales y urinarias. Estudio de corte transversal. Revista de la Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica, 29(3), 187-195.
- Martínez Navarro, M. (2018). Diseño de la formulación y del proceso de fabricación de bandas depilatorias con certificado ECOCERT.
- Romero-Gamboa, D. G., Díaz-Martínez, L. A., Díaz-Galvis, M. L., & González-Blanco, D. P. (2019). Impacto de la depilación genital en el microambiente de la piel femenina: interrupción de la barrera y riesgo de infección, una revisión de la literatura.