Mierea de erica sau iarbă neagră: beneficii, consum și contraindicații
 

Mierea de erica sau iarbă neagră: beneficii, consum și contraindicații

Dacă sunteți iubitori de miere, încercați acest soi cu o notă mai amară decât de obicei și cu o culoare puțin mai închisă. Are multe beneficii!
Mierea de erica sau iarbă neagră: beneficii, consum și contraindicații
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Mierea de erica sau iarbă neagră este un aliment sănătos cu multe proprietăți benefice pentru organism. Este un tip de miere care are o culoare închisă caracteristică. Mierea de erica poate chiar să fie neagră, ceea ce unora nu le place. Este dulce, dar cu o notă amară.

Înainte de a începe, trebuie menționat faptul că este indicat să moderați consumul de miere. În ciuda antioxidanților și mineralelor pe care le poate furniza, este o sursă de zaharuri cu indice glicemic ridicat.

Aceste elemente pot avea un impact semnificativ asupra nivelului de glucoză din sânge, ducând la suprasolicitare la nivel pancreatic. Aceasta are ca rezultat dezvoltarea unor patologii metabolice pe termen mediu, precum diabetul de tip 2.

Mierea de erica sau iarbă neagră: caracteristicile și beneficii

Albină care produce mierea de erica sau iarbă neagră

După cum am menționat, mierea de erica este recunoscută după culoare și savoare. Nu este la fel de galbenă ca versiunile tradiționale și nici la fel de dulce. De fapt, este produsă dintr-o plantă cunoscută sub numele de erica sau iarbă neagră, care nu este prezentă în toate zonele continentului european.

Mierea de iarbă neagră este astringentă, antiseptică, diuretică și relaxantă. De asemenea, are anumite beneficii pentru sănătate. Ajută la o mai bună funcționare a sistemului circulator și a sistemului renal. Chiar și pielea va beneficia în urma includerii ei în dietă. Totuși, există puține dovezi în literatura științifică care să confirme toate aceste lucruri.

În mod tradițional, mierea este folosită pentru tratamentul unor patologii de tip viral, cum ar fi răceala. Se crede că protejează gâtul și oferă alinare în cazul durerilor.

Cu toate acestea, nu s-a demonstrat că îmbunătățește funcția sistemului imunitar. Pentru a obține acest lucru, există alte strategii dovedite științific, cum ar fi consumul de doze mari de vitamina C.

Aveți grijă la zahărul din miere

Ceea ce ar trebui clarificat ori de câte ori se discută despre consumul de miere este faptul că acest aliment trebuie inclus în tiparul alimentar cu o oarecare moderație. În ciuda posibilelor sale beneficii, nu trebuie să uităm că avem de-a face cu un aliment cu mulți carbohidrați simpli.

Potrivit cercetărilor publicate în jurnalul Current Diabetes Reports, aportul regulat al acestor elemente poate promova dezvoltarea diabetului de tip 2 atunci când pacientul nu face suficientă mișcare.

Desigur, când vorbim despre sportivi, lucrurile se schimbă. Sportivii trebuie să-și acopere necesarul zilnic de zaharuri pentru a avea performanță ridicată și o recuperare optimă.

Cheia este refacerea glicogenului muscular și hepatic după antrenament. Pentru aceasta, nu este nimic mai bun decât combinarea carbohidraților cu o doză de proteine cu valoare biologică ridicată, potrivit unui studiu publicat în Nutrients.

Totuși, persoanele sedentare nu ar trebui să acționeze în același mod. Trebuie să prioritizeze prezența carbohidraților de tip complex în dietă pentru menținerea nivelului glicemiei în intervalul optim. Chiar și acoperirea necesarului zilnic de fibre va face diferența. Acest element reușește să moduleze absorbția zaharurilor și viteza de intrare a acestora în sânge.

În acest sens, atunci când se consumă miere, nu trebuie folosite mai mult de una sau două linguri. Utilizarea ca îndulcitor în diverse alimente, precum iaurturile, este fezabilă, deși întotdeauna în doze moderate.

Rețineți că nu s-a dovedit a fi o opțiune mult mai bună decât zahărul. Conține antioxidanți, dar nu este principala sursă alimentară.

Remediu natural cu mierea de erica sau iarbă neagră

Mierea de erica sau iarbă neagră, un aliment cu caracteristici diferite

După cum ați văzut, mierea de erica are caracteristici organoleptice diferite față de mierea tradițională. Totuși, din punct de vedere nutrițional, nu este mare diferență.

Cele mai bune părți ale mierii de calitate sunt lăptișorul de matcă și propolisul. Ambele elemente sunt vândute sub formă de suplimente în aproape orice supermarket și pot contribui la îmbunătățirea sănătății dacă sunt incluse în dietă într-un mod optim.

Pentru a încheia, trebuie să subliniem faptul că a controla cantitatea de zahăr ingerată este una dintre priorități în alimentația multor oameni, mai ales atunci când scopul este de a îmbunătăți starea compoziției corporale. Dacă există probleme metabolice derivate dintr-un aport prea mare de carbohidrați simpli, oxidarea și mobilizarea grăsimii este mult mai dificilă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211
  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
  • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.