Siropul de Yacon: poate ajuta acest îndulcitor la pierderea în greutate?
 

Siropul de Yacon: poate ajuta acest îndulcitor la pierderea în greutate?

Siropul de Yacon este un supliment asociat cu pierderea în greutate și reducerea colesterolului. Beneficiile sale sunt reale?
Siropul de Yacon: poate ajuta acest îndulcitor la pierderea în greutate?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Siropul de Yacon este un produs obținut din rădăcinile plantei Smallanthus sonchifolius. Acesta este originar din Munții Anzi din America de Sud, unde este adesea folosit în scopuri culinare și medicinale.

Potrivit unei publicații din revista Nutrients, este o sursă importantă de fructooligozaharide (FOS), o formă de fibre alimentare solubile care este asociată cu pierderea în greutate și cu beneficii pentru sănătate.

Chiar și așa, este un produs care trebuie folosit cu moderație, nefiind o formulă „miraculoasă” de slăbit. După cum vom detalia mai jos, studiile sunt limitate și efectele depind și de alți factori.

Ce este siropul de Yacon?

Siropul de Yacon are o textură asemănătoare cu melasa. Se obține din sucul tuberculului de Yacón (Smallanthus sonchifolius) printr-un proces de filtrare și evaporare, similar cu cel folosit la fabricarea siropului de arțar. Culoarea sa este închisă și are o aromă dulce. Este folosit ca îndulcitor.

În prezent, Yaconul este cultivat în Argentina, Peru, Brazilia, Columbia și Statele Unite. S-a răspândit și în alte țări, precum Italia, Noua Zeelandă, Japonia și Coreea.

Siropul de Yacon este un supliment popular printre cei care doresc să slăbească și să îmbunătățească anumiți markeri de sănătate. De ce? Ei bine, deși dovezile sunt încă limitate, există studii care sugerează că aportul său are beneficii pentru controlul greutății, echilibrul nivelului de glucoză și reglarea colesterolului.

După cum se detaliază într-un articol din revista Molecules, acest lucru se datorează în mare parte aportului de fructooligozaharide (FOS), flavonoide și micronutrienți. Siropul de Yacon este o sursă semnificativă de:

 • Apă (până la 85% din compoziție)
 • Carbohidrați
 • Lipide
 • Proteine
 • Minerale: magneziu, cupru și fier
 • Vitamina A, B, C și E
Tubercul de Yacon
Tuberculul de Yacón este sursa din care se extrage siropul, care este apoi comercializat.

Fructooligozaharidele din siropul de Yacon și relația lor cu pierderea în greutate

După cum am menționat, unul dintre principalii compuși activi din siropul de Yacon sunt fructooligozaharidele (FOS), care la rândul lor fac parte din categoria fructanilor, glucide alcătuite din lanțuri de fructoză legate la sfârșit de o moleculă de glucoză.

Deși acest produs conține fructoză, glucoză și zaharoză, care sunt zaharuri digerabile care îi conferă gustul dulce, conținutul mare de fructo-oligozaharide și inulină este ceea ce îi conferă proprietăți interesante în rândul celor care doresc să slăbească.

Mai exact, aceste substanțe ajung în intestine și devin hrană pentru bacteriile din tubul digestiv, adică au efect prebiotic. În acest fel, ele favorizează echilibrul microbiotei și au și alte beneficii:

 • Funcția creierului îmbunătățită
 • Risc scăzut de diabet
 • Prevenirea bolilor inflamatorii intestinale
 • Creșterea imunității
 • Prevenirea obezității

În legătură cu acest ultim efect, atunci când bacteriile digeră fructanii, produc acizi grași cu catenă scurtă, legați de creșterea sensibilității la insulină, promovarea consumului de energie și reducerea adipozităților.

Printre altele, fructooligozaharidele (FOS) sunt asociate cu niveluri scăzute de grelină (hormonul foamei), hormonul care ține apetitul sub control pentru a sprijini pierderea în greutate.

Acestea fiind spuse, este de la sine înțeles că siropul de Yacon este un supliment bun pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că studiile sunt limitate. Deocamdată, doar un mic studiu clinic confirmă aceste posibile beneficii.

Ce spun cercetările?

În studiul controlat randomizat publicat de Clinical Nutrition, un grup de 40 de femei obeze aflate la premenopauză, care aveau probleme cu colesterolul au primit sirop de Yacon. Simultan, alte 15 femei au primit un placebo.

La finalul studiului, după 120 de zile, cele care au luat sirop de Yacon au slăbit în jur de 15 kilograme. Grupul placebo a slăbit doar 1,6 kilograme.

Alte descoperiri interesante printre cei care au luat îndulcitorul au fost următoarele:

 • Circumferința taliei a fost redusă cu aproximativ 10 centimetri.
 • Indicele de masă corporală (IMC) a scăzut de la 34 la 28.
 • Rezistența la insulină a fost redusă cu 67%.
 • Nivelul colesterolului rău a scăzut cu 29%.
 • Episoadele de constipație s-au ameliorat.

Deci, care este dezavantajul? Este important de luat în considerare că acesta este un studiu foarte mic. Pe de altă parte, nu trebuie ignorat faptul că aportul de sirop de Yacon a fost însoțit de o dietă cu conținut scăzut de grăsimi și de o ușoară restricție calorică.

Acestea fiind spuse, multe dintre rezultate pot avea de-a face cu îmbunătățirea dietei, mai degrabă decât cu aportul de sirop. Prin urmare, este necesar să se investigheze în continuare subiectul.

În orice caz, merită menționat faptul că aportul de fibre solubile a fost asociat în alte studii cu un ușor ajutor în pierderea în greutate și controlul parametrilor metabolici. Pe baza acestui fapt, proprietățile siropului de Yacon sunt benefice.

Stilul de viață este decisiv

Un dezavantaj al siropului de Yacon este că a devenit popular ca un supliment aproape miraculos pentru pierderea în greutate. Producătorii îl promovează ca pe un aliat pentru a slăbi în scurt timp, fără prea mult efort.

Aceste idei sunt departe de realitate.

Deși este posibil ca produsul să ofere un anumit beneficiu, adevărul este că de unul singur nu are efecte puternice. Ca și în studiul menționat anterior, este esențial să adoptați o dietă sănătoasă, cu un nivel de calorii controlat. Sunt importante și practicarea exercițiilor fizice și tehnicile de relaxare.

Excesul de greutate și obezitatea necesită o abordare multidisciplinară. Din acest motiv, slăbirea este un proces care necesită sprijin din partea medicilor, nutriționiștilor și preparatorilor fizici.

Femeie care folosește siropul de Yacon în slăbire

Efecte secundare posibile ale siropului de Yacon

Consumul excesiv de sirop de Yacon poate duce la reacții nedorite. Cea mai comună este producția excesivă de gaz, care este cauzată de consumul de cantități mari de fibre solubile.

Acest lucru poate duce la următoarele simptome:

 • Diaree
 • Greaţă
 • Umflarea abdomenului
 • Disconfort digestiv

Pe de altă parte, trebuie remarcat faptul că fructooligozaharidele (FOS) fac parte din fibrele numite FODMAP. Acestea nu sunt recomandate pacienților cu sindrom de colon iritabil, deoarece sunt asociate cu cronicizarea simptomelor.

Cum se folosește siropul de Yacon?

Cel mai bun mod de a obține beneficiile siropului de Yacon este achiziționarea produsului 100% pur. Există și produse ce conțin și alți îndulcitori. Prin urmare, este recomandat să verificați etichetele.

Doza recomandată este de 10 grame de fructani pe zi, adică 20 până la 25 grame de sirop. Acesta poate fi distribuit în 4 sau 5 lingurițe pe zi. Se recomandă consumul acestuia înainte de fiecare masă principală.

Un produs promițător care necesită mai multe cercetări

Pentru moment, dovezile sugerează că siropul de Yacon poate fi util ca supliment pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, există o lipsă de studii care să coroboreze efectele și mecanismul său de acțiune. Nu este corect să-l consideram o soluție împotriva excesului de greutate și obezității.

Rețineți că pierderea în greutate depinde de mulți factori și nu există o soluție miraculoasă pentru a obține rezultate într-un timp scurt. Cea mai bună modalitate de a obține o greutate optimă este adoptarea unei diete sănătoase și a obiceiurilor precum exercițiile fizice.

Medicul de familie și nutriționistul sunt calificați pentru a ghida acest proces pe baza caracteristicilor individuale.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Caetano BF, de Moura NA, Almeida AP, Dias MC, Sivieri K, Barbisan LF. Yacon (Smallanthus sonchifolius) as a Food Supplement: Health-Promoting Benefits of Fructooligosaccharides. Nutrients. 2016 Jul 21;8(7):436. doi: 10.3390/nu8070436. PMID: 27455312; PMCID: PMC4963912.
 • Khajehei F, Merkt N, Claupein W, Graeff-Hoenninger S. Yacon (Smallanthus sonchifolius Poepp. & Endl.) as a Novel Source of Health Promoting Compounds: Antioxidant Activity, Phytochemicals and Sugar Content in Flesh, Peel, and Whole Tubers of Seven Cultivars. Molecules. 2018 Jan 29;23(2):278. doi: 10.3390/molecules23020278. PMID: 29382176; PMCID: PMC6017051.
 • María, A., Blanco, B.T., Serván, T.K., & Alvarado-Ortíz, U.C. (2006). Evaluación del contenido nutricional de yacón (Polimnia sonchifolia) procedente de sus principales zonas de producción nacional EVALUATION OF YACON’S NUTRITIONAL CONTENT COMING FROM THE PRINCIPAL AREAS OF NATIONAL PRODUCTION.
 • Keiichi Goto, Katsuhiko Fukai, Junko Hikida, Fumio Nanjo, Yukihiko Hara, Isolation and Structural Analysis of Oligosaccharides from Yacon (Polymnia sonchifolia), Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, Volume 59, Issue 12, 1 January 1995, Pages 2346–2347, https://doi.org/10.1271/bbb.59.2346
 • Musso G, Gambino R, Cassader M. Obesity, diabetes, and gut microbiota: the hygiene hypothesis expanded? Diabetes Care. 2010 Oct;33(10):2277-84. doi: 10.2337/dc10-0556. PMID: 20876708; PMCID: PMC2945175.
 • Guarner F, Malagelada JR. Gut flora in health and disease. Lancet. 2003 Feb 8;361(9356):512-9. doi: 10.1016/S0140-6736(03)12489-0. PMID: 12583961.
 • Steinhoff U. Who controls the crowd? New findings and old questions about the intestinal microflora. Immunol Lett. 2005 Jun 15;99(1):12-6. doi: 10.1016/j.imlet.2004.12.013. Epub 2005 Jan 21. PMID: 15894105.
 • Cryan JF, O’Mahony SM. The microbiome-gut-brain axis: from bowel to behavior. Neurogastroenterol Motil. 2011 Mar;23(3):187-92. doi: 10.1111/j.1365-2982.2010.01664.x. PMID: 21303428.
 • Ley RE, Turnbaugh PJ, Klein S, Gordon JI. Microbial ecology: human gut microbes associated with obesity. Nature. 2006 Dec 21;444(7122):1022-3. doi: 10.1038/4441022a. PMID: 17183309.
 • Gao Z, Yin J, Zhang J, Ward RE, Martin RJ, Lefevre M, Cefalu WT, Ye J. Butyrate improves insulin sensitivity and increases energy expenditure in mice. Diabetes. 2009 Jul;58(7):1509-17. doi: 10.2337/db08-1637. Epub 2009 Apr 14. PMID: 19366864; PMCID: PMC2699871.
 • Delzenne NM, Cani PD, Daubioul C, Neyrinck AM. Impact of inulin and oligofructose on gastrointestinal peptides. Br J Nutr. 2005 Apr;93 Suppl 1:S157-61. doi: 10.1079/bjn20041342. PMID: 15877889.
 • Genta S, Cabrera W, Habib N, Pons J, Carillo IM, Grau A, Sánchez S. Yacon syrup: beneficial effects on obesity and insulin resistance in humans. Clin Nutr. 2009 Apr;28(2):182-7. doi: 10.1016/j.clnu.2009.01.013. Epub 2009 Feb 28. PMID: 19254816.
 • Salas-Salvadó J, Farrés X, Luque X, Narejos S, Borrell M, Basora J, Anguera A, Torres F, Bulló M, Balanza R; Fiber in Obesity-Study Group. Effect of two doses of a mixture of soluble fibres on body weight and metabolic variables in overweight or obese patients: a randomised trial. Br J Nutr. 2008 Jun;99(6):1380-7. doi: 10.1017/S0007114507868528. Epub 2007 Nov 22. PMID: 18031592.
 • Nanayakkara WS, Skidmore PM, O’Brien L, Wilkinson TJ, Gearry RB. Efficacy of the low FODMAP diet for treating irritable bowel syndrome: the evidence to date. Clin Exp Gastroenterol. 2016 Jun 17;9:131-42. doi: 10.2147/CEG.S86798. PMID: 27382323; PMCID: PMC4918736.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.