Mierea în alimentația bebelușilor: pericole nebănuite
Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira
Este adevărat că mierea nu are ce căuta în alimentația bebelușilor? În fond, pe lângă gustul său dulce caracteristic, aceasta reprezintă unul dintre cele mai hrănitoare și sănătoase alimente din lume. Oare părinții și bunicii noștri nu obișnuiau să ne înmoaie suzetele în puțină miere pentru a ne menține fericiți?
Deși mierea oferă beneficii semnificative, studiile științifice sugerează faptul că este periculos ca bebelușii să o consume. În zilele noastre, medicii ne sfătuiesc să nu dăm niciodată miere bebelușilor sub un an.
Botulismul, motivul pentru care mierea nu trebuie inclusă în alimentația bebelușilor
Oameni consumă miere de mii de ani. Acest aliment natural și hrănitor oferă beneficii celebre. Din Egiptul antic și până în prezent, mierea a fost folosită ca ingredient în diverse rețete datorită proprietăților și abilității sale de a îndulci preparatele.
Însă mierea conține Colstridium botulinum, o bacterie care eliberează o neurotoxină foarte periculoasă pentru bebelușii care nu au împlinit un an. Motivul este simplu: microbiota intestinală a sugarilor este imatură, ceea ce favorizează proliferarea sporilor acestei bacterii. Drept consecință, se produce toxina botulinică, una dintre cele mai letale substanțe cunoscute la momentul de față.
Dacă toxina botulinică pătrunde în organismul unui bebeluș, apare boala numită botulism infantil, care afectează în principal sugarii sub un an și poate provoca moartea. Însă Clostridium botulinum nu are un impact la fel de mare asupra bebelușilor care au împlinit deja 12 luni. Mijloacele lor de apărare sunt mai dezvoltate și pot preveni proliferarea bacteriei.
Mierea, bebelușii și botulismul
Clostridium botulinum este un bacil prezent în mod natural în pământ. Așadar, poate infesta atât alimentele de origine animală, cât și cele de origine vegetală. Această bacterie se organizează în spori și poate rămâne inactivă până găsește condiții ideale pentru multiplicare și dezvoltare.
Citește și:
Conservele de casă pot fi periculoase, deoarece Clostridium botulinum preferă mediile sărace în oxigen. În schimb, tinde să nu le tolereze pe cele acide sau bogate în zaharuri. Acesta este motivul pentru care bacteria este inactivă în miere, așteptând condiții mai favorabile proliferării.
Dacă un bebeluș sub un an consumă miere, zaharurile din componența acesteia se diluează în sucurile sale gastrice. Din păcate, stomacul bebelușului nu este un mediu foarte acid și sărac în oxigen. Așadar, bacilul întâlnește condiții ideale pentru a se înmulți și produce toxina botulinică. Aceasta este transportată de sânge către terminațiile neuromusculare, declanșând botulismul infantil – o boală foarte periculoasă care necesită spitalizare imediată.
Simptomele botulismului infantil
Botulismul infantil afectează sistemul nervos, drept pentru care poate cauza o mare varietate de simptome. Acestea tind să apară la 12-48 de ore de la momentul în care bebelușul a luat contact cu bacteria.
Cele mai frecvente simptome ale botulismului infantil sunt:
- Respirație lentă și dificultăți de respirație
- Constipație
- Slăbiciune generalizată
- Plâns slab
- Letargie
- Un arc reflex redus
- Vedere dublă sau încețoșată
- Uscarea cavității bucale
- Pleoape căzute
- Moleșeală generală
- Mâncat prea lent
- În cazuri extreme, paralizarea trunchiului, a brațelor, a picioarelor sau a sistemului respirator
Diagnosticarea și tratarea botulismului infantil
Medicul pediatru va lua în considerare simptomatologia descrisă de părinți pentru a determina dacă bebelușul are sau nu botulism. Cel mai probabil, specialistul va solicita o coprocultură pentru a verifica dacă este prezentă toxina botulinică.
Totodată, trebuie să subliniem din nou faptul că botulismul infantil necesită spitalizare imediată. Cercetările au demonstrat că această boală afectează sistemul nervos și poate provoca insuficiență respiratorie. Așadar, bebelușul trebuie internat în spital și ținut sub supraveghere constantă.
Rata de succes a tratamentului depinde de cât de repede este diagnosticată boala și de administrarea timpurie a antitoxinei botulinice. În cazurile cele mai severe, bebelușul poate necesita ventilație mecanică sau alimentare intravenoasă.
De obicei, botulismul infantil dispare după câteva săptămâni sau luni, atât timp cât bebelușul primește îngrijire imediată. Doar în cazurile extreme poate surveni moartea din cauza insuficienței respiratorii.
Mierea este singurul aliment care poate provoca botulism infantil?
Pe lângă miere, există și alte alimente care pot duce la botulism infantil. De fapt, așa cum am menționat anterior, bacreria care stă la baza acestei boli este foarte răspândită în natură. Nu este mereu ușor să identificăm sursa sporilor.
Clostridium botulinum trăiește în pământ și este transportată cu ajutorul prafului care circulă în aer. Nu este exclus ca bebelușul să ia contact cu aceasta prin inhalare. Din acest motiv, medicii recomandă să nu ne expunem copiii mediilor pline de praf. În plus, este o idee bună să eviți locurile unde se lucrează cu pământ.
Fiind o problemă de sănătate gravă și greu de tratat, trebuie să fii vigilent și să nu ignori focarele de botulism din apropiere, care pot provoca contaminare sau chiar epidemii. În acest scop, Organizația Mondială a Sănătății oferă resurse pentru a asigura siguranța bebelușilor și a promova supravegherea, detectarea, evaluarea riscurilor și ținerea sub control a bolilor.
După cum poți vedea, deși focarele de botulism sunt rare, ele constituie urgențe de sănătate publică. Autoritățile locale trebuie să stabilească imediat dacă acest focare au survenit în mod natural, accidental sau intenționat. Numai așa pot preveni cazurile noi și trata persoanele deja bolnave.
Câteva sfaturi utile
Principala măsură pentru a preveni botulismul infantil constă în a nu include mierea în alimentația bebelușilor sub un an. Reține însă că această infecție poate fi contractată și prin alte mijloace. Deoarece nu există niciun vaccin împotriva bacteriei care o provoacă, prevenția este esențială.
Medicii pediatri recomandă următoarele:
- Nu da miere bebelușilor sub 12 luni.
- Costridium botulinum poate fi prezentă și în siropul de porumb, drept pentru care nici acest aliment nu este adecvat pentru bebeluși.
- Evită expunerea la pământ sau praf, acestea putând fi contaminate.
- Fierbe alimentele conservate acasă la temperaturi ridicate.
- Menține o igienă adecvată.
Concluzii
Bebelușii sub un an nu ar trebui să mănânce miere deoarece, în ciuda gustului său dulce și proprietăților nutritive incredibile pe care le oferă, aceasta poate provoca botulism infantil. Sistemul imunitar al sugarilor nu este suficient de dezvoltat și nu poate lupta împotriva microorganismelor care stau la baza acestei boli.
Ar putea să te intereseze:
Ține cont de faptul că mierea nu este singurul aliment care poate provoca botulism. Respectă regulile de igienă și recomandările specialiștilor pentru a proteja sănătatea și siguranța copilului tău.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Abdulla, C. O., Ayubi, A., Zulfiquer, F., Santhanam, G., Ahmed, M. A. S., & Deeb, J. (2012). Infant botulism following honey ingestion. Case Reports, 2012, bcr1120115153. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3448763/
- WHO. (n.d.). Botulismo. Organización Mundial de la Salud. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/botulism
- Nigam, P. K., & Nigam, A. (2010). Botulinum toxin. Indian journal of dermatology, 55(1), 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2856357/
- Sobel, J. (2005). Botulism. Clinical Infectious Diseases, 41(8), 1167-1173. https://academic.oup.com/cid/article/41/8/1167/379325
- Laso, E. L., Navero, J. P., Aguirre, J. R., González, M. M., García, M. M., Aranzana, M. C., & de la Rosa, I. I. (2008, May). Botulismo del lactante. In Anales de Pediatría (Vol. 68, No. 5, pp. 499-502). Elsevier Doyma. https://www.analesdepediatria.org/es-botulismo-del-lactante-articulo-S1695403308701887
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.