Logo image
Logo image

Mitul alimentelor cancerigene

4 minute
Adesea opinia publică și diverse asociații pentru sănătate corelează anumite alimente cu riscul dezvoltării cancerului. Cele mai blamate alimente sunt cele modificate genetic. Însă sunt oare aceste afirmații adevărate?
Mitul alimentelor cancerigene
Ultima actualizare: 18 iulie, 2019

Este adevărat faptul că pot exista compuși cancerigeni în anumite alimente. Însă nu ar trebui să te încrezi pe deplin în mitul alimentelor cancerigene. Cel mai bine este să studiezi atent fiecare caz în parte.

Cancerul este a doua cauză de deces în țările dezvoltate. Acesta apare mai des la persoanele în vârstă și este corelat, de obicei, cu elementele cancerigene la care bolnavul a fost expus de-a lungul vieții, printre altele.

Din păcate, anumite asemenea alimente cancerigene pot face parte din dieta ta fără să-ți dai seama. Din ce în ce mai multe studii științifice leagă anumite alimente de apariția anumitor tipuri de cancer. Însă există mulți factor care provoacă apariția cancerului. Dieta are și ea importanța ei, alături de alte aspecte precum moștenirea genetică.

Un lucru este sigur: adoptarea unei diete sănătoase este un obicei benefic. Urmând un plan alimentar sănătos, îți vei menține sănătatea. În plus, vei preveni apariția mai multor tipuri de boli cronice.

Este important să interpretezi întotdeauna informațiile pe care le descoperi în mod logic. Există multe articole care leagă anumite alimente de apariția a diverse afecțiuni. Însă aceste informații nu sunt întotdeauna adevărate.

Some figure

Mitul alimentelor cancerigene

Carnea procesată

Anumite produse din carne conțin compuși pe bază de azot sau amine aromatice pentru a ajuta la conservarea acestora și pentru a le oferi un gust mai atractiv pentru consumator. Acest lucru este valabil de obicei pentru preparatele marinate, uscate sau sărate. Acești compuși pot prezenta riscuri pentru sănătate, având un oarecare potențial cancerigen.

Însă o dietă echilibrată este suficientă pentru a preveni potențialele efecte adverse ale acestor compuși conservanți și aromatizanți. Dacă nu mănânci astfel de produse în exces și consumi suficiente legume, carnea procesată nu reprezintă un pericol pentru tine.

Sucurile acidulate și neacidulate

Consumul excesiv de sucuri acidulate și neacidulate este dăunător pentru sănătate. Aceste produse conțin cantități enorme de zahăr și îndulcitori artificiali. Atunci când le consumi, nivelul glicemiei tale crește dramatic.

De asemenea, sucurile de dietă care conțin cantități reduse de zahăr, au în componența lor alte chimicale și îndulcitori sintetici dăunători pentru sănătate. Unii dintre acești compuși pot fi cancerigeni în anumite situații. Însă nu s-a demonstrat încă faptul că aceștia produc în mod cert apariția cancerului.

Cea mai bună opțiune este să reduci pe cât posibil consumul acestor băuturi. Trebuie să ții cont de potențialul dăunător pe care acestea îl au pentru sănătatea ta.

Citește mai mult:

7 alimente cancerigene pe care să le eviți

Organismele modificate genetic

Există multe persoane care se opun utilizării de organisme transgenice sau modificate genetic (OMG). Însă această atitudine de respingere a tehnologiei transgenice își are originile, de obicei, în aspecte etice și de marketing și mai puțin în potențialul dăunător al produselor obținute.

Există o multitudine de informații care atestă faptul că alimentele modificate genetic consumate regulat pot duce la apariția cancerului. Din păcate, acest lucru devine tot mai clar pe zi ce trece.

În plus, o mare problemă o reprezintă și ierbicidele și pesticidele. Aceste produse sunt folosite în exces în culturile modificate genetic.

Prin urmare, ține cont de principalele două caracteristici ale alimentelor modificate genetic: aceste culturi sunt rezistente la dăunători și tolerează foarte bine ierbicidele. Așa cum îți poți imagina, aceste caracteristici nu sunt deloc naturale.

Caracteristicile alimentelor modificate genetic (OMG)

Some figure

De-a lungul timpului, organismele modificate genetic au suferit mai multe schimbări. Prima dintre acestea s-a datorat unei bacterii proteice. Fermierii au folosit-o în agricultura oganică încă din anii ’30.

A doua schimbare s-a petrecut prin introducerea unei gene aparținând unei bacterii în culturi. Astfel, plantele vor produce o proteină care le va oferi rezistență la ierbicidul glifosat. Utilizarea acestei substanțe nocive reprezintă cea mai mare controversă legată de organismele transgenice. Însă există informații încă din anul 1974 care spun că utilizarea glifosatului nu prezintă riscuri majore dacă sunt respectate indicațiile de folosire.

Îți recomandăm:

4 tipuri de semințe anticancerigene

Teama de a consuma produse modificate genetic vine, de obicei, din lipsa de informații sigure și concludente. La urma urmei, toate organismele modificate genetic sunt culturi cărora li s-au modificat sau adăugat fragmente de ADN. Însă ADN-ul este prezent în toate alimentele. Îl consumi odată cu acestea, iar stomacul îl descompune fără probleme sau efecte adverse.

Din cauza tuturor suspiciunilor ce planează în jurul organismelor modificate genetic, aceste culturi trec prin procese riguroase de verificare. Rezultele acestor verificări ne arată faptul că organsimele modificate genetic nu sunt mai periculoase decât cele obținute prin metode convenționale în agricultura intensivă.

Înainte de a crede mitul alimentelor cancerigene, informează-te corect!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • American Cancer Society. “What Causes Cancer?“. Consultado el 26 de marzo de 2016. Disponible en: http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/
  • Mink P.J., Mandel J.S., Lundin J.I. & Sceurman B.K. (2011). Epidemiologic studies of glyphosate and non-cancer health outcomes: a review., Regulatory Toxicology and Pharmacology, 61 (2): 172-184
  • Mink P.J., Mandel J.S., Sceurman B.K. & Lundin J.I. (2012). Epidemiologic studies of glyphosate and cancer: a review., Regulatory Toxicology and Pharmacology, 63 (3): 440-452
  • European Commission, 2010. A decade of EU-funded GMO research (2001 – 2010). Disponible en: http://ec.europa.eu/research/biosociety/pdf/a_decade_of_eu-funded_gmo_research.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.