Mituri despre alimente care te apără de coronavirus - Doza de Sănătate
 

Mituri despre alimente care te apără de coronavirus

Există mai multe zvonuri false în ceea ce privește mâncarea și băutura care ne-ar putea apăra de coronavirus, care au indus în eroare mii de oameni, dacă nu milioane. Este important să știm care este adevărul pentru a putea lua măsuri de prevenție corecte.
Mituri despre alimente care te apără de coronavirus
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În mediul online au apărut numeroase mituri despre alimente care te apără de coronavirus. Majoritatea dintre acestea încearcă să ne convingă că anumite alimente, băuturi sau practici pot preveni răspândirea sau dezvoltarea acestei boli. Adevărul este că știm prea puține lucruri despre influența alimentelor asupra dezvoltării infecției cu COVID-19.

Anumite articole științifice recent publicate apără beneficiile vitaminelor C și D în combaterea COVID-19. Unii experți recomandă consumul de alimente cu beneficii antiinflamatorii pentru a preveni complicațiile pulmonare, întărind în același timp sistemul imunitar. Din păcate, există puține dovezi care să ateste că acest lucru ar avea rezultate pozitive.

Care sunt cele mai răspândite mituri despre alimente care te apără de coronavirus? În articolul următor, le vom analiza pe cele mai populare. De asemenea, îți vom explica de ce nu ar trebui să le iei în considerare.

Mituri despre alimente care te apără de coronavirus

Apa caldă previne cu adevărat infectarea cu COVID-19?

Femeie care știe mituri despre alimente care te apără de coronavirus

Nu există nicio dovadă a faptului că aportul de apă sau băuturi calde ajută la stoparea răspândirii coronavirusului.

O publicație a Centrului Național pentru Informații Biotehnologice a menționat faptul că actuala tulpină de coronavirus poate fi sensibilă la razele ultraviolete și la căldură. Aceeași afirmație a fost comentată de mai multe ori de anumiți experți. Ca urmare a acestui raport, a apărut unul dintre cele mai răspândite (și mai periculoase) mituri despre coronavirus: faptul că aportul de alimente sau băuturi calde poate opri răspândirea virusului.

De ce este periculos acest mit despre coronavirus? Pentru că ne poate oferi un fals sentiment de siguranță.

În primul rând, această afirmație este complet falsă. Deși au existat comentarii cu privire la rezistența scăzută a virusului la temperaturi ridicate, nu este adevărat faptul că mâncarea sau băuturile calde pot opri răspândirea virusului. De asemenea, nu este posibil ca o ședință zilnică de saună să împiedice dezvoltarea bolii. Nu există lucrări științifice care să susțină aceste teorii.

Cert este că virusul se răspândește la nivel mondial atât în ​​țările cu climă rece, cât și în cele cu climat cald. În prezent, experții nu sunt în măsură să prezică modul în care se va comporta virusul la sosirea sezonului cald. Așadar, este inutil să consumăm apă caldă pentru a învinge coronavirusul.

Alcoolul ucide coronavirusul?

O altă teorie care circulă în prezent pe rețelele de socializare este aceea că aportul de băuturi alcoolice poate împiedica infectarea cu coronavirus. Principiul din spatele acestei teorii este faptul că alcoolul poate preveni replicarea virusurilor de tip ARN. Cu toate acestea, nu există o bază științifică solidă care să susțină această afirmație.

Ceea ce știm sigur este că alcoolul, în afară de susținerea proceselor inflamatorii, reduce eficiența sistemului imunitar. De fapt, literatura științifică susține faptul că aportul de alcool inactivează capacitățile imune înnăscute ale corpului uman, slăbindu-i astfel reacția la microorganisme externe dăunătoare.

Gargara cu sare și oțet previne infectarea cu coronavirus?

Mituri despre alimente care te apără de coronavirus

Gargara cu sare și oțet nu ajută la eliminarea virusului COVID-19. Prin urmare, aceasta nu este o măsură preventivă eficientă împotriva îmbolnăvirii.

Proprietățile antiseptice ale sării și ale oțetului sunt bine-cunoscute, așa cum se menționează în literatura de specialitate. Acestea pot preveni proliferarea bacteriilor și a ciupercilor. La nivelul cavității bucale, gargara cu aceste produse ajută la atenuarea dezvoltării bacteriene și la prevenirea apariției respirației urât mirositoare.

Cu toate acestea, nu există dovezi care să demonstreze că sarea și oțetul au un rol protector împotriva infecției cu coronavirus. Din acest motiv, consumul lor nu ne va oferi niciun beneficiu în ceea ce privește prevenirea sau tratamentul acestei boli.

Alte persoane susțin că aportul de usturoi sau includerea acestuia în soluția pentru gargară poate avea rol de protecție. Nicio cercetare științifică nu susține această teorie. Această mirodenie poate îmbunătăți simptomele anumitor infecții pulmonare, dar niciun studiu specific nu leagă usturoiul de boala cauzată de coronavirus. Din această cauză, nu putem formula deocamdată concluzii științifice despre această afirmație.

Mituri despre alimente care te apără de coronavirus: în ce afirmații să ne încredem?

Lipsa de cunoștințe despre proliferarea și comportamentul acestui virus limitează foarte mult afirmațiile experților. Prin urmare, nu există deocamdată nicio recomandare cu privire la alimentele care ne-ar putea apăra de infecția cu coronavirus.

Ținând cont de ceea ce se știe în prezent despre sistemul imunitar, ceea ce putem afirma este faptul că o dietă echilibrată și variată ajută la funcționarea corectă a mecanismelor fiziologice ale corpului uman. Un aport corect de vitamine și minerale îmbunătățește capacitatea naturală de apărare a organismului și poate reduce riscul de îmbolnăvire la modul general.

În plus, este necesar să evităm obiceiurile toxice, precum consumul de alcool. Această substanță, pe lângă faptul că provoacă inflamație sistemică, împiedică funcționarea corectă a sistemului imunitar. Astfel, aportul de alcool face ca organismul să devină mai puțin eficient în respingerea microorganismelor patogene externe.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Coleman LG Jr., Crews FT., Innate immune signaling and alcohol use disorders. Handb Exp Pharmacol, 2018. 248: 369-396.
  • Yagnik D., Serafin V., J Shah A., Antimicrobial activity of apple cider vinegar against escherichia coli, staphylococcus aureus and candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep, 2018. 8 (1): 1732.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.