Logo image
Logo image

Modificările sânilor și sfârcurilor: când există o problemă?

5 minute
Modificările la nivelul sânilor și al sfârcurilor sunt normale pe tot parcursul vieții. Uneori, vârsta le influențează; alteori, există modificări hormonale.
Modificările sânilor și sfârcurilor: când există o problemă?
Ultima actualizare: 29 august, 2022

Modificările la nivelul sânilor și al sfârcurilor sunt adesea un motiv de îngrijorare pentru multe femei. Un mic nodul sau o schimbare a aspectului este imediat asociată cu cancerul, chiar dacă este posibil să nu aibă legătură cu acesta.

Este important de reținut că nu toate modificările au la bază bolii maligne. Există multe circumstanțe benigne care provoacă aceste schimbări: îmbătrânirea, schimbările hormonale și mediul.

La fel de relevant este să spunem că modificările la nivelul sânilor și al sfârcurilor nu trebuie ignorate. Când trebuie să ne facem griji? Când ar trebui să mergem la medic? Despre asta vom vorbi mai jos.

Modificările sânilor și sfârcurilor

Modificările la nivelul sânilor și al sfârcurilor apar pe tot parcursul vieții. Ele fac parte din procesul natural de dezvoltare.

Canalele de lapte sunt acolo de la naștere. Acestea își vor finaliza maturizarea câțiva ani mai târziu. Pubertatea aduce cu ea o serie de modificări hormonale. În această etapă, sânii se măresc și glandele mamare se dezvoltă pentru a putea produce lapte. De asemenea, cresc mameloanele și areolele.

În general, sânii se dezvoltă între 8 și 13 ani. Apoi, vor continua să sufere schimbări treptate până la 17 sau 18 ani. La unele femei, ei continuă să crească până la 20 de ani.

În timpul sarcinii, apar modificări la nivelul sânilor și al mameloanelor. Sânii cresc, iar sfârcurile se închid la culoare.

Variațiile de greutate, precum și ciclurile menstruale provoacă modificări ale sânilor. Începutul menopauzei marchează o nouă piatră de hotar, în care apar din nou schimbări importante în aspectul sânilor și al mameloanelor.

Descoperiți: Cauzele durerii sub sâni

Modificări ale sânilor

Modificările la nivelul sânilor și sfârcurilor apar din motive diferite. În cazul sânilor, aceștia pot varia ca formă, dimensiune și textură. Unele dintre motivele comune sunt următoarele:

Ciclul menstrual

Este normal ca înainte sau după menstruație consistența sânilor să se modifice. De asemenea, par inflamați din cauza acumulării de lichide în acea zonă.

Some figure

Sarcina

Mărirea glandelor mamare în timpul sarcinii duce adesea la senzația de presiune în sâni. Acest lucru este normal.

O afecțiune numită mastită poate apărea în timpul alăptării. În acest caz, apar noduli în sâni.

Debutul menopauzei

La începutul menopauzei, au loc modificări hormonale care provoacă modificări la nivelul sânilor și al mameloanelor. Nu este neobișnuit să simțiți mai mulți noduli decât înainte și să aveți dureri, chiar dacă menstruația nu este prezentă.

Terapia de înlocuire a hormonilor

Utilizarea hormonilor în timpul menopauzei, fie prin pastile, fie prin injecții, duce la creșterea densității sânilor. Uneori, acest lucru încurcă interpretarea mamografiei și poate genera suspiciuni, chiar dacă totul este normal.

După menopauză

După menopauză, are loc o scădere semnificativă a nivelului de hormoni. Acest lucru duce la pierderea volumului, formei și fermității sânilor.

Textura este mai moale și, de obicei, sânii se lasă. Nodulii pot apărea sub formă de chisturi inofensive. Cu toate acestea, este necesară o consultație medicală.

Când să vă faceți griji cu privire la modificările sânilor?

Așa cum există modificări ale sânilor care sunt normale, există și modificări care anunță probleme de sănătate. Trebuie să fiți foarte atente la schimbările bruște.

Când să vă faceți griji? Următoarele sunt semne care arată că ceva nu este în regulă:

  • Masă solidă în sân sau axilă. Fiți deosebit de atente la nodulii rotunzi, netezi sau foarte mari, care se mișcă ușor sub piele. O creștere a acestora merită întotdeauna un consult medical.
  • Roșeață a sânilor sau piele solzoasă
  • Îngroșarea pielii sânilor
  • Piele cu gropițe sau înțepături, cu aspect de coajă de portocală
  • Durere recurentă fără un motiv aparent.

Modificări ale mameloanelor

Sfârcurile suferă modificări în timpul sarcinii și alăptării și din cauza vârstei. Sunt variații normale.

La fel, intervențiile chirurgicale sau modificările de greutate fac ca mameloanele să arate diferit. De asemenea, sunt afectate de ciclul menstrual.

Unele dintre modificările naturale sunt următoarele:

  • Modificări de culoare: este normal să se închidă la culoare puțin din cauza sarcinii, alăptării și menopauzei. Sfârcurile revin la culoarea originală când procesele respective se termină.
  • Dimensiune variabilă: mameloanele își schimbă mărimea datorită unor factori precum pubertatea, sarcina, alăptarea sau ciclul menstrual.

Eczema poate schimba textura areolei. Aceasta este o erupție cutanată care poate fi tratată fără probleme majore.

Nu este normal să existe secreții. Însă, acestea nu sunt neapărat un semnal de alarmă (dacă curg prin ambele mameloane atunci când sunt strânse). De asemenea, în timpul sarcinii și în anumite etape ale ciclului menstrual, apar secreții mamelonare.

Când să vă faceți griji cu privire la modificările sfârcurilor?

Modificările la nivelul sânilor și al sfârcurilor trebuie întotdeauna urmărite cu atenție. Uneori , diferența dintre o schimbare normală și una patologică nu este evidentă. Dacă aveți dubii, cel mai bine este să consultați medicul.

Acestea fiind spuse, acordați o atenție deosebită atunci când apar următoarele:

  • Există păr pe areolă.
  • Apar ulcerații.
  • Pielea mamelonului se îngroașă.
  • Sfârcul devine roșu sau violet.
  • Există modificări de culoare cu mâncărime sau scurgeri.
  • Textura pielii mamelonului seamănă cu o portocală.
  • Există roșeață sau o senzație de căldură în zonă.
  • Sfârcul proeminent se aplatizează brusc.
  • Mamelonul secretă în mod spontan fluide.
  • Există mâncărimi recurente la nivelul mamelonului sau al areolei.
  • Sfârcul are o sensibilitate persistentă.
  • Există un mamelon inversat unilateral.

Recomandăm: 3 remedii naturale pentru a calma mâncărimea sânilor

Some figure

Rolul mamografiei

În prezent, sunt disponibile diferite tratamente pentru problemele de sân, inclusiv pentru cancer. Diagnosticul precoce este foarte important. Prin urmare, dacă apar modificări semnificative la nivelul sânilor și al mameloanelor, trebuie să consultați medicul.

Se recomandă ca femeile să facă o mamografie anuală între 45 și 55 de ani. După această vârstă, examenul se face la fiecare 2 ani. Cu toate acestea, dacă există modificări care nasc suspiciuni, acest test poate fi făcut mai des sau înainte de vârsta de 45 de ani.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fernández, J. G., & Ovares, C. E. U. (2012). La glándula mamaria, embriología, histología, anatomía y una de sus principales patologías, el cáncer de mama. Revista médica de Costa Rica y Centroamérica, 69(602), 317-320.
  • Galván Espinoza, H. A. (2012). La necesidad e importancia del control de calidad en mamografía. Gaceta mexicana de oncología, 11(4), 246-250.
  • Sánchez Portela, J. R., & Verga Tirado, B. (2011). Cáncer de mama: ¿Es posible prevenirlo? Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río, 15(1), 14-28.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.