Logo image
Logo image

4 moduri de a dezinfecta foarfecele de tăiere

4 minute
Curățarea uneltelor de grădină nu este același lucru cu dezinfectarea acestora. Aflați diferența și de ce este important să acordați timp pentru această sarcină!
4 moduri de a dezinfecta foarfecele de tăiere
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Știați că puteți dezinfecta foarfecele de tăiere și că acesta este un proces esențial? Pe lângă curățarea acestora, este important să eliminați bacteriile și ciupercile.

De ce este esențial să le dezinfectați și nu doar să le curățați? Să presupunem că una dintre plantele din grădină este infectată cu microorganisme. Dacă folosiți foarfecele de tăiere pe mai multe plante și nu le dezinfectați înainte, acestea s-ar putea răspândi la plantele sănătoase.

Curățarea îndepărtează urmele de murdărie, în timp ce dezinfectarea ucide ciupercile și bacteriile. Cu această ocazie, vă vom împărtăși câteva modalități de dezinfectare a foarfecelor de tăiere într-un mod foarte simplu și rapid.

Pregătiți-vă pentru a dezinfecta foarfecele

Înainte de a începe, trebuie să pregătiți foarfecele. În acest sens, va trebui să le curățați în profunzime și apoi să treceți la eliminarea ciupercilor și a bacteriilor.

Ideal este dezasamblați foarfecele și să scoateți șurubul care unește părțile. Dacă este foarte strâns, puneți câteva picături de ulei pe el ca să se înmoaie și, după câteva minute, încercați din nou.

Recomandăm: Cum să scapi de mucegaiul alb de pe solul plantelor

Curățați foarfecele cu o cârpă de bumbac înmuiată în alcool. Apoi, puneți câteva picături de ulei vegetal pe o bucată de vată și ștergeți-le. Pe lângă lubrifierea lamelor, veți preveni ruginirea.

În cazul în care foarfecele au resturi de frunze lipite de lame, va trebui să le spălați cu apă caldă și un burete cu detergent. Dacă buretele nu este suficient, încercați o perie dură.

În mod similar, puteți folosi o pastă din oțet alb și bicarbonat de sodiu, un duo care nu eșuează niciodată. Aplicați acest preparat cu o pensulă.

În cazul în care foarfecele sunt ruginite, folosiți o pilă sau un șmirghel. Ultimul pas este să îndepărtați praful care a fost generat prin pilire și uscarea pentru a preveni reapariția problemei.

Pentru a efectua oricare dintre aceste activități, trebuie să purtați mănuși pentru a vă proteja mâinile de tăieturile accidentale.
Some figure
În timpul grădinăritului, uneltele se pot infecta și pot transmite boli de la plantă la plantă.

Moduri eficiente de a dezinfecta foarfecele de tăiere

Odată ce foarfecele sunt foarte curate, este timpul să le dezinfectăm. Oricât de mult ar dura, merită să păstrăm sănătatea plantelor din gospodărie.

1. Soluție cu clor

Începeți cu un dezinfectant de uz casnic pe care mulți îl au acasă. Raportul recomandat este de 4 litri de apă la 2 căni de înălbitor.

Puneți amestecul într-o găleată și introduceți foarfecele pentru o perioadă de 15 minute. Dezavantajul clorului sau al înălbitorului este faptul că este destul de coroziv. Pentru a reduce efectele abrazive, încercați să clătiți foarte bine foarfecele înainte de a le usca.

2. Alcool izopropilic

În acest caz, veți folosi o cârpă umezită cu alcool sau etanol. Nu trebuie să clătiți foarfecele după ce le-ați dezinfectat prin această metodă. Printre dezavantaje putem menționa faptul că alcoolul este foarte inflamabil.

3. Dezinfectant de uz casnic

Dezinfectații de uz casnic nu sunt corozivi și sunt disponibili în orice supermarket. Cu toate acestea, pot fi puțin mai scumpi decât alte tipuri de produse de curățare. Pentru a-i folosi, trebuie doar să umeziți o cârpă cu acest produs și să frecați foarfecele curate.

4. Ulei de pin

Avantajul produselor din ulei de pin este faptul că nu sunt la fel de corozive. Dar, eficacitatea nu este la fel de mare ca în cazul clorului, de exemplu.

Veți pregăti o soluție amestecând 1 parte de ulei de pin cu 3 părți de apă. Apoi, scufundați foarfecele în preparatul menționat timp de câteva minute.

Sfaturi suplimentare pentru a prelungi durata de viață a foarfecelor de grădinărit

Am trecut deja în revistă cum să le curățăm și să le dezinfectăm, astfel încât să nu acumuleze resturi de frunze, ierburi, sevă și microorganisme care sunt dăunătoare sănătății grădinii. Cu toate acestea, credem că este important să menționăm ce putem face pentru ca foarfecele să reziste mai mult:

  • După ce le folosiți, spălați-le cu apă caldă și săpun. Folosiți o perie dură. Uscați-le bine pentru a preveni ruginirea. Dacă este posibil, lăsați-le puțin la soare.
  • Umeziți-le cu un lubrifiant în zona șurubului. Puteți adăuga 3 picături de ulei lubrifiant sau pulverizați ulei pe întreaga suprafață a lamelor.

Recomandăm: 10 moduri de a folosi sărurile Epsom în grădină

Some figure
Uleiul de pin este mai puțin eficient decât produsele comerciale, dar avantajul este originea sa naturală.

A dezinfecta foarfecele de tăiere a plantelor este o investiție care merită

Obiectivul pe care îl urmărim atunci când dezinfectăm foarfecele de tăiere este acela de a preveni trecerea dăunătorilor de la o plantă la alta. În plus, ajutăm la extinderea duratei de viață a acestor ustensile utile.

Amintiți-vă că trebuie mai întâi să le curățați și apoi să le dezinfectați. În caz contrar, resturile de murdărie nu vor permite eliminarea corectă a microorganismelor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sánchez-Saldaña, L., & Saenz-Anduaga, E. (2015). Antisépticos y desinfectantes.
  • Aguilar Berrones, J. R., Moreno Rojas, O. H., Hernández Soria, S., Flores Santos, A., Martínez Gutiérrez, F., & Tovar Oviedo, J. (2014). Póster: Aceite de pino e hipoclorito de sodio frente a bacterias patógenas para el hombre.
  • Pino, O., Sánchez, Y., Rojas, M. M., Abreu, Y., & Correa, T. M. (2012). Composición química y actividad antibacteriana del aceite esencial de Pimpinella anisum L. Revista de Protección Vegetal27(3), 181-187.
  • Deininger, R. A., Ancheta, A., & Ziegler, A. (1998). Dióxido de cloro. University of Michigan. Escuela de Salud Pública. The University of Michigan.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.