6 moduri de a stimula funcția hipotalamusului
 

6 moduri de a stimula funcția hipotalamusului

Consumul anumitor vitamine și grăsimi sănătoase este important pentru a menține funcționarea optimă a hipotalamusului. Ce altceva putem face pentru a ajuta acest organ?
6 moduri de a stimula funcția hipotalamusului
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 16 mai, 2023

Pentru a stimula funcția hipotalamusului, menținerea unui stil de viață sănătos este un aspect esențial. Este simplu, dar este nevoie de perseverență. Hipotalamusul este centrul de reglare al organismului. Este legat de glanda pituitară, controlând secreția majorității glandelor. În plus, este capabil să elibereze hormoni direct în fluxul sanguin.

Stimularea funcției hipotalamusului poate fi cheia pentru îmbunătățirea deficitelor cognitive legate de leziunile cerebrale. Potrivit investigaţiilor recente, acest organ joacă un rol fundamental în crearea amintirilor şi în actualizarea memoriei.

Ce este hipotalamusul?

Hipotalamusul este un organ situat în interiorul creierului, deasupra bazei craniului și sub talamus. Este considerat centrul integrator al organismului, deoarece funcția sa generală este de a regla homeostazia corpului. Este conectat de hipofiză și eliberează hormoni care o inhibă sau o stimulează.

Axa pe care o formează hipotalamusul cu glanda pituitară influențează și alte glande:

  • Suprarenale
  • Ovare și testicule
  • Tiroidă

În plus, hipotalamusul este capabil să elibereze neurohormoni direct în sânge. Astfel, stimularea hipotalamusului influențează atât sistemul nervos, cât și sistemul endocrin, modificând următoarele funcții:

  • Sete
  • Libido
  • Foame
  • Ritm cardiac
  • Somn
  • Tensiune arterială
  • Stare emoțională
  • Temperatura corpului

Ce poate provoca disfuncția hipotalamică?

Când hipotalamusul nu funcționează corespunzător, apare disfuncția hipotalamică. Acest lucru are diferite cauze:

  • Prezența tumorilor
  • Leziuni la cap
  • Malformații congenitale
  • Boli cerebrovasculare
  • Tulburări de alimentație
  • Sechele ale intervențiilor chirurgicale pe creier

Semnele și simptomele care însoțesc această disfuncție se numesc sindrom hipotalamic. Potrivit revistei de specialitate Nature, tabloul apare cu exces de greutate, modificări ale concentrațiilor diferiților hormoni, probleme de atenție și memorie, precum și schimbări bruște de dispoziție.

Cele mai bune modalități de a stimula funcția hipotalamusului

Stimularea funcției hipotalamusului poate fi utilă dacă există riscul de sindrom hipotalamic. Deși singura modalitate de stimulare directă a hipotalamusului a fost studiată la șoareci și are loc prin descărcări electrice intracraniene, specialiștii bănuiesc că un anumit stil de viață stimulează indirect acest organ la om. Să vedem ce opțiuni avem!

1. Creșteți consumul de crom

Cromul este un element esențial pentru oameni care, pe lângă faptul că este implicat în metabolismul insulinei, participă la reglarea metabolismului grăsimilor. Așadar, este esențial pentru funcționarea creierului. Concentrația sa adecvată favorizează sinteza acizilor grași importanți pentru neuroni.

Acest studiu a arătat faptul că cromul încetinește îmbătrânirea neuronală. Teoretic, acest lucru se întâmplă deoarece poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină în hipotalamus.

Consumul de crom este una dintre cele mai bune modalități de a stimula funcția hipotalamusului. În plus, datorită participării cromului la metabolismul carbohidraților și grăsimilor, acesta ajută la reglarea apetitului.

Cele mai bune surse naturale de crom sunt următoarele:

  • Usturoi
  • Carne de curcan
  • Cartofi
  • Broccoli
  • Portocale
  • Busuioc
  • Mere
  • Banane

2. Folosiți uleiuri esențiale

Utilizarea uleiurilor esențiale poate stimula funcția hipotalamusului. După cum a raportat Societatea Spaniolă de Fitoterapie, anumite derivate din plante au un efect pozitiv asupra stării de spirit. Un astfel de beneficiu se explică prin capacitatea acestora de a traversa bariera hemato-encefalică și de a ajunge la hipotalamus.

Uleiurile esențiale au efecte antiinflamatorii și antioxidante. Pe lângă stimularea sistemului limbic, pot crește oxigenarea neuronilor. Pot fi folosite în difuzoare de aromă, inhalate direct din flacon sau amestecate cu uleiuri de corp și aplicate pe piele.

3. Consumați grăsimi sănătoase

Grăsimile sănătoase, cum ar fi cele găsite în uleiul de măsline și somon, ajută la menținerea nivelurilor adecvate de colesterol bun sau HDL. Acesta este capabil să stimuleze funcția hipotalamusului, deoarece grăsimea este necesară pentru a sintetiza hormoni și părți ale membranelor plasmatice ale celulelor, așa cum am menționat deja.

Colesterolul nu este o substanță neapărat rea. Este un antioxidant natural și un precursor al unor molecule importante, cum ar fi neurotransmițătorii. Specialiștii recomandă creșterea consumului de ulei de măsline, avocado, somon și unt cu conținut scăzut de sare.

Este esențial să nu depășiți cantitatea recomandată de grăsimi, chiar dacă acestea sunt sănătoase. Potrivit unui articol din Jurnalul Internațional de Obezitate, dietele cu exces de grăsimi inflamează neuronii din hipotalamus.

4. Creșteți aportul de vitamine

Creșterea aportului de vitamine este capabilă să stimuleze hipotalamusul. Vitamina C și vitamina B sunt cele mai recomandate.

Vitamina B1 sau tiamina este capabilă să influențeze hipotalamusul deoarece participă la menținerea apetitului și reglează funcția sistemului nervos. Acest micronutrient este prezent în cantități mari în semințele de floarea soarelui, în carnea de porc și în diferite cereale.

La rândul ei, vitamina B12 este implicată în reglarea stării de spirit și a nivelului de energie al corpului. Menținerea nivelurilor adecvate ale acestei vitamine este un aspect cheie pentru funcțiile cognitive, precum și pentru reducerea simptomelor depresiei. Vitamina B12 este prezentă în carnea roșie și albă, pește și produse lactate.

Vitamina C este un antioxidant important. Aceasta are funcția de a proteja hipotalamusul și alte organe de stresul oxidativ. Potrivit experților, rolul său în modularea sistemului nervos central este fundamental. Pentru a o consuma, trebuie să mâncați citrice (lămâie, portocală și grapefruit), precum și căpșuni, cartofi și ardei roșii.

5. Faceți exerciții fizice

Exercițiile fizice practicate regulat sunt capabile să stimuleze funcția hipotalamusului, după cum arată un studiu științific din 2015. Ele contribuie la menținerea echilibrului energetic și a activității metabolice. Exercițiile fizice sunt capabile să modifice expresia genelor și activitatea neuronală în hipotalamus.

În plus, dacă suntem supraponderali, exercițiile fizice ne vor ajuta să reducem kilogramele în plus. Având mai puțin țesut adipos în organism, hipotalamusul va funcționa mai bine.

6. Adoptați o rutină de somn adecvată și reduceți stresul

Nivelurile crescute de cortizol, hormonul stresului, dăunează în mod semnificativ creierului. Pentru a stimula funcția hipotalamusului, se recomandă menținerea producției de cortizol la niveluri adecvate prin eliminarea evenimentelor stresante și adoptarea unui ciclu somn-veghe corect.

Somnul insuficient și stresul cronic sunt elemente asociate cu niveluri ridicate de cortizol. În plus, apare o stare proinflamatoare care este dăunătoare pentru creier și care poate provoca modificări ale concentrațiilor diferiților hormoni, cum ar fi catecolaminele, prolactina și hormonul de creștere.

Stimularea funcției hipotalamusului înseamnă a avea obiceiuri sănătoase

A avea obiceiuri sănătoase este benefic din multe puncte de vedere. Acest lucru stimulează hipotalamusul și contribuie la bunăstarea generală a organismului.

Strategiile pe care le-am împărtășit mai sus nu au efecte adverse. Dimpotrivă, generează doar lucruri pozitive pentru calitatea vieții!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.