10 motive pentru care casa pare murdară chiar daca faceți curățenie zilnic
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Folosirea celor mai bune produse sau deținerea de aparate electrocasnice de ultimă generație nu sunt o garanție pentru curățenie. Uneori, chiar dacă faceți curat în fiecare zi, casa pare la fel de murdară. Acest lucru apare din cauza obiceiurilor contraproductive.
De ce este necesar să curățați bine casa?
Răspunsul este simplu: pentru sănătate. Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), curățenia este un pas crucial în eradicarea majorității microbilor de pe suprafețele din casă. Argumentul instituției este faptul că prin folosirea produselor cu detergent sau săpun reducem numărul de microorganisme și riscul de infecție.
In plus, curățenia înseamnă un mediu confortabil și plăcut din punct de vedere estetic. Ea influențează chiar și bunăstarea emoțională.
Ori de câte ori faceți curat în casă, sănătatea fizică și psihică are de câștigat
Cât de benefice sunt curățenia și ordinea în casă pentru sănătatea fizică și psihică? Dezordinea și mizeria duc la suprastimularea creierului. News Medical Life Sciences afirmă faptul că treburile casnice sunt o metodă de ameliorare a stresului, în care facem exerciții fizice și practicăm mindfulness. Curățarea casei într-o stare conștientă are efecte pozitive asupra minții.
Descoperiți: Ce este cleanfulness și care sunt beneficiile curățeniei ca terapie?
10 motive pentru care casa pare murdară chiar daca faceți curățenie zilnic
Ce se întâmplă când faceți curățenie în mod constant, dar casa pare în continuare murdară?
1. Miros urât
Aromatizarea casei este relaxantă și transmite o senzație de curățenie. După cum afirmă un articol din Revista Mexicana de Sociología, așa cum un preparat este bun sau rău după miros, și casa poate fi catalogată în acest mod.
Așadar, apelarea la arome naturale este o metodă de obținere a armoniei. Lavandă, scorțișoara și pinul sunt câteva arome ideale.
2. Praf peste tot
Curățarea prafului în casă presupune curățarea mobilei, a pereților, a ușilor și a tuturor zonelor care, oricât de nesemnificative ar părea, sunt pline de particule poluante.
Imaginați-vă că sosește un vizitator, pune mâna pe un obiect și se umple de praf. Este foarte probabil să creadă că restul casei este la fel de murdar.
Când ștergeți praful, amintiți-vă chiar și de plintă. Elementele în care praful tinde să se acumuleze și să devină o sursă de acarieni sunt următoarele:
- Paturi
- Mobilă
- Biblioteci
- Rafturi
3. Întuneric
Dacă iluminarea din încăperi nu este adecvată, mediul pare murdar. Dacă nu aveți ferestre luminoase, trebuie să aveți becuri albe și economice, deoarece acestea oferă o senzație de spațiu și igienă.
Dacă aveți lumină naturală, folosiți perdele luminoase și puneți plante în punctele cheie. Aceste strategii îmbunătățesc foarte mult aspectul oricărei încăperi, ajutându-le să pară mai curate.
4. Lipsa curățeniei săptămânale sau lunare
Să dați cu mătura nu este suficient. Casa va arăta îngrijită atât timp cât plănuiți o curățenie de bază săptămânală și alta profundă cel puțin o dată pe lună. Acțiunile săptămânale includ spălarea băilor, curățarea podelelor și ștergerea prafului.
Dedicați o zi din lună acelorași sarcini, adăugând și curățarea sertarelor, dulapurilor, ferestrelor și ușilor. Ideea este să acoperiți toate spațiile, profitând de ocazie pentru a arunca ceea ce este în stare proastă și a dona ceea ce nu mai folosiți.
5. Podele cu defecte
Dacă există o defecțiune la podele și nu o puteți repara, este timpul să o camuflați. Defectele la vedere transmit neglijență. Pentru a economisi, așezați un covor care să se potrivească cu decorul și să împiedice expunerea defectului.
6. Vase murdare
Pe măsură ce utilizați vesela și tacâmurile, spălați-le, uscați-le și puneți-le la locul potrivit. Nu lăsați obiecte îngrămădite în chiuvetă sau pe blat. Investiți câteva minute în spălarea vaselor ori de câte ori este nevoie.
7. A nu profita de tehnologie
Aspiratoarele robot facilitează treburile casnice. Aceste dispozitive autonome aspiră murdăria de pe podea, în timp ce voi faceți alte activități pentru a curăța casa.
Inovațiile care economisesc timp și efort fizic merită o șansă. Profitând la maxim de această clasă de electrocasnice, casa nu va mai părea murdară.
8. Ustensile de curățare în stare proastă
Ustensilele de curățare trebuie să fie în stare corespunzătoare. O mătură uzată, cârpele rupte și pămătuful fără pene sunt elemente care afectează aspectul casei. Curățați uneltele de curățare și, dacă acestea și-au încheiat ciclul de viață, înlocuiți-le.
9. Stropi în baie
Este aproape inevitabil ca chiuveta, oglinzile și faianța să nu fie stropite cu pastă de dinți, săpun și șampon. Dacă le lăsați așa multe zile, complicați îndepărtarea petelor.
Asigurați-vă că lăsați chiuveta fără pastă de dinți și păr. Curățați oglinzile cu o cârpă din microfibră sau cu un ziar și aplicați produse pentru igienizarea sticlei sau soluții cu oțet.
Organizația non-profit Opcions subliniază faptul că oțetul, fiind acid, elimină calcarul, materia organică și particulele de săpun, prevenind în același timp mucegaiul și oferind un mediu proaspăt.
10. Grăsimea din bucătărie
Blaturile și dulapurile de lângă aragaz au urme de grăsime din cauza gătitului. Dacă dulapurile sunt mate, petele de grăsime sunt și mai vizibile, ceea ce strică aspectul unei zone delicate precum bucătăria.
Atunci când zona de preparare a mâncării are murdărie, restul casei va părea la fel.
Nu lăsați grăsimea pe suprafețe pentru o perioadă lungă de timp, deoarece va fi dificil de șters ulterior. Pentru această sarcină, apelați la degresanți care nu sunt abrazivi.
Descoperiți: Oxigenul activ: ce este și cum se folosește în curățenie
Casa nu mai pare murdară dacă adoptați obiceiuri corecte de curățenie
De cele mai multe ori, o casă pare murdară din cauza comportamentelor care par inofensive, dar care pe termen lung se transformă în rutine greșite. Un obicei greșit este să umpleți un fotoliu din cameră cu hainele pe care le dați jos sau cu cele spălate recent, pe care nu le-ați pus imediat în dulap.
Construirea obiceiurilor de ordine și curățenie este secretul unei case imaculate. Participarea familiei este prețioasă, pentru că, dacă fiecare își face partea sa, mediul va fi mai îngrijit și mai plăcut.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aliouche, H. (2022). Investigando el vínculo entre la limpieza y la salud mental. News Medical Life Sciences. https://www.news-medical.net/health/Investigating-the-Link-between-Cleaning-and-Mental-Health.aspx
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. (2022). Cuándo y cómo limpiar y desinfectar su casa. CDC. Estados Unidos. https://www.cdc.gov/hygiene/es/cleaning/cleaning-your-home.html#:~:text=Limpiar%20regularmente%20las%20superficies%20de,su%20familia%20a%20mantenerse%20sanos.
- Opcions. (2022). El milagro del vinagre. Opcions. Impulsem el consum conscient. https://opcions.org/es/limpiar-con-vinagre/
- Synnott, A. (2003). Sociología del olor. Revista mexicana de sociología, 65(2), 431-464. http://mexicanadesociologia.unam.mx/docs/vol65/num2/v65n2a6.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.