Aspiratorul robot: avantaje și dezavantaje importante
 

Aspiratorul robot: avantaje și dezavantaje importante

Aspiratoarele autonome funcționează deja în milioane de case. Ceea ce până acum câteva decenii părea doar o fantezie, astăzi este o scenă comună. Descoperiți avantajele și dezavantajele achiziționării aspiratorului robot!
Aspiratorul robot: avantaje și dezavantaje importante

Ultima actualizare: 19 februarie, 2023

Avansul tehnologiei în domeniul roboticii este unul dintre cele mai impresionante fenomene ale ultimelor decenii. Omenirea se gândește de mulți ani la această inovație pentru a simplifica sarcinile zilnice. Unul dintre primele dispozitive care a pătruns în casele tuturor a fost aspiratorul robot, care are numeroase avantaje.

Utilizarea lui devine din ce în ce mai populară și există modele pentru toate buzunarele. Cu toate acestea, trebuie să cunoașteți avantajele și dezavantajele înainte de a achiziționa un aspirator robot. Nu există nicio îndoială că automatizarea, volumul de muncă mai mic și economisirea timpului sunt factori importanți. Cu toate acestea, orice aparat are dezavantaje care trebuie luate în considerare.

Ce este aspiratorul robot și cum funcționează?

Aspiratorul robot este un dispozitiv rotund care funcționează în mod independent pentru a curăța murdăria de pe podele, cu numeroase avantaje. Datorită bateriei sale interne, nu depinde de instalația electrică.

Eficacitatea sa se bazează pe senzori interni care identifică zonele de navigație, obstacolele și suprafețele. Are două perii, una pe lateral și una rotativă. În funcție de model, periile rotative pot ajunge chiar și în colțuri. În plus, aspiratorul robot este controlat de pe smartphone.

Modelele mai noi includ inteligență artificială, care le face mai eficiente în identificarea suprafețelor și obstacolelor. De asemenea, pot avea integrată funcția de spălare. Deși nu înlocuiesc o igienizare profundă a locuinței, aceste aparate au tot mai mult succes datorită economisirii de timp și energie electrică.

Evoluția aspiratoarelor robot

Curățarea electrică a suprafețelor a apărut la începutul secolului al XX-lea, odată cu primele aspiratoare. La început, aspiratoarele au fost destinate utilizării industriale, dar mai târziu au câștigat popularitate ca aparate de uz casnic.

Avansarea tehnologiei ne-a permis să ne gândim în 1980 la modele autonome. Primul dispozitiv de acest tip, Trilobite de la producătorul Electrolux, a fost lansat în 1996. Cel care a obținut un real succes comercial a fost Roomba de la iRobot, lansat în 2002.

Din acel moment a început o dispută între diferiți producători și modele. Prototipurile timpurii aveau numeroase erori de identificare a obstacolelor, așa că se ciocneau de pereți și cădeau pe scări.

Odată cu evoluția tehnologiei și lansarea unor versiuni accesibile pentru toate buzunarele, aspiratorul robot a devenit un aparat electrocasnic ales de mii de utilizatori din întreaga lume. Potrivit cifrelor publicate de Federația Internațională de Robotică, vânzările acestor dispozitive pentru uz casnic au crescut cu 5% în 2020.

Persoană care aspiră
Lumea aspiratoarelor este uriașă și puteți alege de la modele tradiționale la modele robotizate.

Aspiratorul robot are numeroase avantaje

Aparatele cu autoaspirație au multiple avantaje. Astăzi sunt o realitate pe care mulți oameni o aleg pentru a facilita sarcinile zilnice.

Economie de timp și efort

Cel mai evident avantaj al acestui dispozitiv și motivul pentru care este prezent în mii de case este timpul economisit la curățare. Deși nu efectuează o igienizare profundă, este foarte util pentru sarcinile zilnice de măturare și absorbție a prafului.

Unele modele includ chiar și spălare și sunt eficiente pentru părul animalelor de companie. Un studiu publicat în Environmental Health Journal a evidențiat eficiența superioară a acestor aparate față de curățarea manuală în ceea ce privește resturile de murdărie.

Consum mai mic de energie

În general, aceste dispozitive au un consum mai mic de energie decât aspiratoarele obișnuite. Este posibil ca achiziția să reprezinte o investiție mai mare, dar este compensată de optimizarea ulterioară a consumului de energie electrică.

Totuși, dacă robotul este folosit pentru a completa și nu pentru a înlocui aspiratoarele convenționale, consumul general al locuinței crește. Acest lucru este indicat de un studiu publicat în revista Science.

Autonomie

Dispozitivul poate funcționa în timp ce faceți alte lucruri, fără supraveghere. În cazul terminării bateriei, revine automat la baza de încărcare și, după reîncărcare, continuă sarcina programată.

Adaptabilitate la diferite suprafețe

Aspiratoarele robot sunt programate pentru a elimina praful, acarienii și alți alergeni. Cele care includ un filtru HEPA sunt cele mai eficiente.

În plus, roboții recunosc diferite texturi, precum covoarele, ceramica sau lemnul. Astfel, își măresc sau își reduc puterea în mod autonom, în funcție de gradul de dificultate.

Acest avantaj îi face utili atât în mediul intern, cât și extern. Odată cu îmbunătățirea progresivă a modelelor, acestea sunt din ce în ce mai inteligente. Pot să detecteze și să evite diferite obstacole de pe circuitul de curățare. Acest lucru este demonstrat de un studiu publicat în revista Science and Technology.

Ușurință de utilizare și control

Învățarea funcțiilor acestor aparate este foarte simplă. Trebuie doar să urmați instrucțiunile producătorului pentru a afla cum să le utilizați rapid. Odată configurate, acestea au diferite opțiuni de activare.

Pe lângă controalele manuale, unele exemple pot fi pornite din aplicații mobile sau cu comenzi wireless. Puteți cumpăra chiar și modele compatibile cu asistenții vocali, precum Siri, Alexa sau Google Assistant.

Ușor de depozitat

Un alt avantaj al aspiratorului robot este dimensiunea sa mică. Poate fi depozitat într-un dulap sau sub pat, ceva de neconceput la modelele clasice. În plus, poate ajunge în colțuri foarte greu de accesat.

Aspiratorul robot are numeroase avantaje
Dimensiunea redusă a acestor dispozitive le face optime pentru case mici sau apartamente fără loc de depozitare.

Dezavantajele robotului aspirator

În ciuda numeroaselor sale beneficii, niciun aparat nu este perfect. Aspiratoarele robot au câteva dezavantaje care trebuie luate în considerare la achiziționarea lor:

  • Investiție: în general, sunt mai scumpe decât aspiratoarele obișnuite, deși sunt o investiție care se amortizează grație economiei de energie.
  • Lichide: majoritatea modelelor nu sunt proiectate pentru absorbția lichidelor.
  • Sunet: zgomotul poate deranja. Cu toate acestea, pot fi programate pentru aspirare atunci când nu este nimeni acasă.
  • Întreținere: pentru ca aparatele să funcționeze optim, au nevoie de îngrijire. Schimbarea filtrului și curățarea periilor sunt cele mai important măsuri. Și rezervorul trebuie golit frecvent.

Aspiratorul robot are o mulțime de avantaje

Decizia depinde de mai mulți factori, precum dimensiunea camerelor, accesibilitatea colțurilor și, mai ales, bugetul. În general, sunt dispozitive foarte eficiente, mai ales pentru casele cu spații greu accesibile. De asemenea, sunt ideale pentru casele cu animale de companie, deoarece curățarea automată ajută la eliminarea părului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Andrade Salazar MT, Bastidas Chalan RV, Benavides Astudillo DE, Núñez Agurto AD. Propuesta de prototipo de robot aspiradora de bajo costo y alta tecnología aplicado a procesos de limpieza de baja escala. cyt [Internet]. 30 de junio de 2020 [citado 8 de enero de 2023];13(1):105-12. Disponible en: https://revistas.uteq.edu.ec/index.php/cyt/article/view/358
  • Asafa, TB, Afonja, TM, Olaniyan, EA y Alade, HO (2018). Desarrollo de un robot aspirador. Revista de ingeniería de Alexandria , 57 (4), 2911–2920. https://doi.org/10.1016/j.aej.2018.07.005
  • Larissa Nicholls, Yolande Strengers, Robotic vacuum cleaners save energy? Raising cleanliness conventions and energy demand in Australian households with smart home technologies, Energy Research & Social Science, Volume 50, 2019, Pages 73-81. Available in: https://doi.org/10.1016/j.erss.2018.11.019
  • Polonini, Hudson et al. “Efficacy of an Automated Robotic Cleaning Device for Compounding Pharmacies.” International journal of pharmaceutical compounding vol. 24,5 (2020): 426-433. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32886642/
  • Smestad, Lisa et al. “Machine Versus Man: Can Robotic Mops Clean to Lead Safety Standards?.” Journal of environmental health vol. 79,2 (2016): 8-12. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29115806/
  • Vaussard, Florian & Fink, Julia & Bauwens, Valérie & Retornaz, Philippe & Hamel, David & Dillenbourg, Pierre & Mondada, Francesco. (2013). Lessons Learned from Robotic Vacuum Cleaners Entering in the Home Ecosystem. Robotics and Autonomous Systems. 62. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0921889013001899?via%3Dihub#preview-section-snippets

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.