Avantajele și dezavantajele hotelor
 

Avantajele și dezavantajele hotelor

A scăpa de fumul și mirosul generate în timpul gătirii alimentelor este foarte simplu cu o hotă. Acest dispozitiv contribuie la circulația aerului și la reducerea căldurii în bucătărie.
Avantajele și dezavantajele hotelor

Ultima actualizare: 11 februarie, 2023

Printre cele mai utile aparate din bucătărie se numără și hotele. Pe lângă decor, funcționalitatea este cea care atrage atenția celor care le folosesc pentru a aspira fumul în timpul pregătirii mâncării. Descoperiți toate avantajele și dezavantajele hotelor!

Hotele se pot monta pe tavan sau pe perete. Unele arată modern, iar altele au un design tradițional, dar toate modelele au aceleași beneficii.

Ce sunt hotele?

Hotele sunt dispozitive instalate în bucătărie cu scopul de a extrage fumul, vaporii de grăsime și mirosul în timpul gătitului. Fumul care iese afară este filtrat pentru a nu contamina mediul. Hotele au filtre ce rețin compuși precum monoxidul de carbon și oxidul de azot.

Acasă, hotele sunt la fel de utile ca și în domeniul profesional. Revista industrială HVAC&R explică faptul că aerisirea este esențială în timpul operațiunilor din bucătărie, întrucât acestea sunt încăperi închise.

Pe lângă hotele extractoare, există și hote de recirculare. Ele întorc aerul purificat în bucătărie. Din fericire, majoritatea hotelor înglobează ambele funcții.

Hotele sunt fabricate din oțel inoxidabil. Au diferite dimensiuni și modele, astfel încât să fie utile și decorative în același timp.
Familie care cunoaște avantajele hotelor
Hota este esențială pentru menținerea igienei în bucătărie.

Avantajele instalării hotelor extractoare în casă

Pe lângă purificarea aerului din bucătărie, hotele extractoare prelungesc durata de viață a mobilierului, deoarece combat umiditatea care îl deteriorează. În plus, probabilitatea de acumulare a acarienilor și a mucegaiului scade.

Iată care sunt toate avantajele instalării hotelor în bucătărie:

  • Varietate: există extractoare pentru toate gusturile și pentru orice stil. Consultați cataloagele, cereți sfatul experților și cumpărați modelul care corespunde cerințelor casei.
  • Putere de aspirare: deși majoritatea modelelor sunt eficiente în extragerea aerului, secretul constă în capacitatea de aspirare.
  • Economisirea spațiului: hotele se montează deasupra plitelor, așadar nu ocupă mult spațiu.
  • Stil: hotele decorative sunt la modă. Există modele rustice sau minimaliste, potrivite pentru toate gusturile.
  • Curățare ușoară: există produse speciale pentru curățarea hotelor. Respectați întotdeauna instrucțiunile producătorului. În plus, puteți folosi și degresanți naturali: bicarbonat de sodiu și oțet alb.

Dacă murdăria este întărită, periuța de dinți ajută la curățarea hotelor.

Dezavantajele instalării hotelor extractoare

Este important să cunoașteți și inconvenientele legate de instalarea hotelor pentru extragerea aerului. Nu înseamnă că există aspecte negative în această investiție, ci că trebuie să luați în considerare anumite detalii pentru a nu fi luați prin surprindere în timpul funcționării.

Iată principalele dezavantaje ale hotelor:

  • Zgomot: deși nu toate hotele sunt excesiv de zgomotoase, rețineți faptul că motoarele sunt gălăgioase. Uneori, sunetul interferează cu conversațiile din bucătărie.
  • Preț: există prețuri pentru fiecare buzunar, dar hotele decorative sunt scumpe. Când bugetul este limitat, achiziționați extractoare fixe încastrate sau telescopice, adică cele care se montează sub dulap.
  • Costul energiei electrice: în bucătăriile mari, puterea „normală” este insuficientă pentru a extrage fumul și mirosurile. Pentru absorbție ridicată, trebuie să folosiți puterea maxima, iar consumul de energie crește.
  • Întreținere: curățarea grăsimii de pe hote este o responsabilitate zilnică pentru a evita riscul de incendiu și pentru ca bucătăria să nu prezinte un aspect neplăcut. Scoateți în mod regulat filtrele, spălați-le și, dacă este necesar, înlocuiți-le cu altele noi.
Specialist care cunoaște avantajele hotelor
Filtrul hotei nu este greu de pus și scos, dar are nevoie de atenție periodică pentru a prelungi durata de viață a aparatului.

Cum să alegeți cea mai bună hotă extractoare?

Există trei aspecte cheie. Unul dintre ele este decorul camerei. Căutați culori și modele în conformitate cu stilul bucătăriei.

Dimensiunea aragazului sau plitei influențează achiziția. Hota trebuie să fie la fel de lată ca aparatul pe care gătiți. La instalare, verificați dacă distanța dintre arzătoare și hotă este sigură. În general, se recomandă 70 de centimetri dacă blatul este ceramic și 75 de centimetri pentru plitele pe gaz.

Puterea este al treilea factor important. Dacă doriți să estimați capacitatea unei hote, înmulțiți metri pătrați ai încăperii cu înălțimea; apoi, înmulțiți produsul cu 12 și veți obține forța de aspirație. Acum că știți ce avantaje au hotele, veți cumpăra una?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.