9 motive pentru care mașina de spălat distruge hainele
Uneori, pare că în loc să punem hainele în mașina de spălat, le punem într-un tocător. Hainele preferate capătă rupturi sau găuri după spălate. Deși poate fi o defecțiune a mașinii de spălat, există și un factor uman. Descoperiți 9 motive pentru care mașina de spălat distruge hainele!
Dacă excludeți prezența unei probleme tehnice, este momentul să revizuiți modul în care spălați rufele.
9 motive pentru care mașina de spălat distruge hainele
1. Nu separați corect hainele
În copilărie, mama v-a învățat să sortați hainele după culoare: albe, colorate și negre. Este posibil să fi păstrat acest obicei (ceea ce este bine), dar există și alte aspecte importante la separarea hainelor.
Pentru a separa corect hainele, este necesar să verificați etichetele. În acest fel, veți ști la ce temperatură să le spălați. Unele necesită apă rece, altele apă caldă sau fierbinte (deși acest ultim grup este destul de mic).
Dar asta nu este tot. După ce faceți această distincție, puteți face și separarea tradițională a culorilor. Da, veți ajunge să aveți multe grămezi de haine, dar acest lucru este foarte important.
2. Spălați întotdeauna cu apă rece
Este adevărat că majoritatea hainelor se spală în apă rece deoarece la această temperatură culoarea, țesătura și elasticitatea articolelor de îmbrăcăminte nu suferă modificări. Cu toate acestea, nu este convenabil să spălați toate hainele la aceeași temperatură.
Apa rece poate distruge hainele care nu ar trebui spălate la această temperatură. Nu vor fi curate și, chiar dacă ciclul s-a încheiat, pot reține mirosurile neplăcute.
3. Nu adăugați cantitatea corectă de detergent
Știm cu toții că extremele sunt rele. Acest lucru poate fi aplicat și cantității de detergent pe care o puneți pe haine.
Dacă folosiți prea puțin, murdăria nu va dispărea. Dacă folosiți prea mult, hainele se pot păta. Recomandarea este să citiți instrucțiunile produsului și să-l turnați în funcție de temperatura apei și de tipul de îmbrăcăminte.
Citiți mai mult: Semne că folosești prea mult detergent de rufe
4. Nu folosiți corect înălbitorul
Vrem ca hainele noastre albe să fie albe; nici gălbui, nici cu pete neatractive. Pentru aceasta, înălbitorul nu poate lipsi din ciclul de spălare. Problema apare atunci când vrem să aplicăm acest produs pe toate tipurile de îmbrăcăminte.
Pentru unele materiale, clorul este bun, dar pentru altele poate fi fatal. Un exemplu în acest sens sunt lenjeriile intime și șosetele, deoarece clorul distruge elasticul. În acest caz, o opțiune mai bună este un produs natural.
Dacă găsiți pete inexplicabile de înălbitor pe haine, verificați sertarele. Este posibil să existe resturi care se scurg pe haine.
5. Uitați să închideți fermoarele sau să verificați buzunarele
Ați găsit găuri în haine care nu mai permit purtarea acestora? Motivul poate fi un fermoar metalic uitat deschis.
Problema este la fel și la cârligele sutienului, nasturi mari sau catarame. Aceste tipuri de accesorii tind să se agațe în timpul ciclului de spălare, provocând rupturi și găuri.
De multe ori, uitați să verificați buzunarele. În aceste compartimente poate fi o cheie, o forfecuță de unghii sau un alt obiect ascuțit. Același lucru se întâmplă și în cazul unui stilou sau pix, care va genera pete aproape imposibil de îndepărtat.
6. Încărcați prea mult mașina de spălat
Este posibil ca mașina de spălat să strice rufele din cauza excesului. În acest caz, supraîncărcarea mașinii poate duce la deteriorarea articolelor de îmbrăcăminte. Vorbim despre pete și urme de detergent, murdărie și mirosuri neplăcute.
7. Nu curățați mașina de spălat la timp
Mașina de spălat nu trebuie să fie deteriorată pentru a strica rufele. Uneori este doar murdară.
Dacă spălați hainele cu multă murdărie, scame sau păr de animale și nu igienizați ulterior mașina, următoarea încărcătură de haine se va îmbâcsi. Gândiți-vă dacă a trecut mult timp de când ați curățat mașina de spălat…
Vorbim și despre dozatoarele de detergent. Acestea tind să se înfunde, ceea ce înseamnă că hainele nu primesc cantitatea potrivită de produs. Care este rezultatul? Haine murdare și urât mirositoare.
Pentru a spăla dozatoarele, puteți turna oțet alb și puteți porni un program cu apă fierbinte cu mașina de spălat goală. Curățați depunerile cu o perie.
8. Folosiți aceleași setări pentru toate hainele
Panourile de control ale mașinii de spălat cuprind din ce în ce mai multe butoane. Dar, de multe ori, folosiți aceeași setare de spălare pentru toate hainele.
De exemplu, atunci când hainele sunt foarte murdare, ciclul include de obicei o fază de prespălare și înmuiere, pentru ca hainele să stea mai mult timp cu detergent.
Recomandăm: 6 metode de a scoate petele de transpirație de pe rufe
9. Lăsați hainele mult timp în cuva mașinii de spălat
Ați găsit pete negre pe haine? Acesta poate fi mucegai. Dacă nu este cazul, petele ar putea fi de grăsime, ceea ce este un semn că există o problemă cu motorul.
În acest caz, luați în considerare desfacerea spatelui mașinii. Dacă observați stropi pe carcasă, este timpul să sunați un tehnician.
Acordați mai multă atenție spălării rufelor!
Deși o problemă cu motorul mașinii de spălat sau cu tamburul poate cauza pete negre și de rugină pe haine, și obiceiurile greșite pot fi de vină.
A spăla rufele este un coșmar pentru mulți deoarece mașina de spălat ajunge să le strice hainele. Trebuie acordată mai multă atenție acestei sarcini casnice. Deteriorarea hainelor poate fi evitată!
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.