Mpox: de ce a schimbat OMS denumirea de variola maimuței?
Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto
Oficial, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că noul nume pentru variola maimuței este Mpox. După lungi deliberări pentru a crea un nou nume fără stigmate, acesta este verdictul experților.
Organizațiile non-guvernamentale, unele state și activiști atât din Africa, cât și din comunitatea LGBTIQ+ au solicitat redenumirea patologiei. Numele anterior a fost asociat cu etichete care semnifică discriminare și o viziune părtinitoare asupra istoriei naturale a acestei boli.
Ghidurile OMS pentru denumirea bolilor au apărut abia în 2015, la câteva decenii după descoperirea virusului variolei maimuței. Prin urmare, această actualizare era necesară.
Descoperiți: Noul focar de variola maimuței: ce știm despre acest virus?
Istoria schimbării numelui bolii
Atunci când se alege un nume pentru un virus sau o patologie, OMS sugerează luarea în considerare a anumitor aspecte pentru a nu afecta un grup etnic, o națiune, o activitate economică, etc.
În acest sens, Mpox este o schimbare prudentă, astfel încât monkeypox sau variola maimuței să nu fie asociată doar cu Africa. Este posibil ca vechea denumire să sporească actele de discriminare față de băștinașii din orașele africane, acuzându-i că sunt vinovați de răspândirea bolii.
În iunie 2022 a început consultarea experților pentru obținerea noului nume. Această consultare a fost inițiativa aceluiași grup de experți și nu o cerință a unei entități guvernamentale.
Într-un articol din PLoS Biology, o listă lungă de profesioniști din diferite domenii au precizat că există o problemă cu numele bolii. Ei au afirmat că și clasificarea virusului cauzal ar trebui schimbată, optând pentru litere și cifre. Ceva similar este SARS-CoV-2.
În contextul actualului focar global, nomenclatura conform căreia acest virus este african nu este doar inexactă, ci și discriminatorie și stigmatizantă.[/ citat atomic]
Declarația OMS
Organizația Mondială a Sănătății a fost de acord cu propunerea oamenilor de știință. Membrii și oficialii organizației au amintit că din 2015 s-a încercat să nu se mai facă referiri la anumite locuri în denumirea bolilor.
Astfel, buletinul informativ al OMS din 28 noiembrie anunță trecerea de la monkeypox sau variola maimuței la Mpox, cu următoarele precizări:
- Mpox va fi denumirea uzuală în limba engleză. Este o variantă și pentru majoritatea celorlalte limbi.
- Termenul monkeypox va continua să fie folosit în engleză pentru o perioadă de 1 an pentru a evita confuzia la nivelul populației generale.
- Mpox va fi adăugat pe lista oficială a patologiilor OMS, cunoscută sub numele de Clasificarea Internațională a Bolilor sau ICD. Deocamdată va fi sinonim, dar când va fi lansată următoarea versiune, numărul 11, doar Mpox va apărea ca opțiune.
De ce a fost necesar ca variola maimuței să devină Mpox?
Noul nume Mpox pentru variola maimuței face parte dintr-o încercare internațională de a evita stigmatizarea asociată cu bolile. De asemenea, se urmărește îmbunătățirea acceptării vaccinurilor dezvoltate pentru acest virus.
Deși OMS este responsabilă de denumirea bolilor, virușii sunt denumiți de Comitetul Internațional pentru Taxonomia Virușilor. Această organizație lucrează de luni de zile la reclasificarea familiei de virusuri din care face parte Mpox.
Procesul de redenumire a fost accelerat la intensificarea transmiterii virusului în lume. La începutul lunii mai 2022 nu existau cazuri raportate oficial. Pe 12 august 2022, s-a atins un vârf: 1.075 de cazuri confirmate în aceeași zi.
Pentru că pacienții nu mai erau doar din Africa, ci și din Europa și America, s-au declanșat mai multe alerte. În prezent, Brazilia și America de Nord au cel mai mare număr de cazuri.
Deși nu este vorba de o pandemie, sunt necesare mai multe măsuri preventive.
Variola maimuței s-a transformat în Mpox și în planul de vaccinare
Unul dintre motivele pentru schimbarea denumirii a fost vaccinarea. Statele Unite ale Americii a inițiat o campanie națională de imunizare cu vaccinul JYNNEOS®, aprobat de Food and Drug Administration (FDA) pentru utilizare de urgență în doză mică. Această strategie facilitează distribuirea vaccinului, deoarece fiecare persoană primește mai puțini mililitri.
Denumirea Mpox ajută campaniile globale de imunizare. Noua denumire poate facilita accesul la vaccin și reduce respingerea acestuia.
Descoperiți: 90% dintre spanioli poartă virusul varicelo-zosterian
Cum va continua focarul de Mpox?
Focarul care a început în mai 2022 și care este încă în desfășurare în lume ar putea scădea datorită vaccinării. Este posibil ca numărul cazurilor să fie în scădere, dar diferențele mari dintre țări denotă necesitatea unui plan de imunizare echitabil.
Schimbarea numelui are scopul de a crește acceptarea vaccinului. Acest lucru reduce stigmatizarea și discriminarea.
Având deja experiența pandemiei de coronavirus, această situație pare să fie tratată mai eficient. Organizațiile medicale răspund mai repede și aprobarea tratamentelor a durat mai puțin.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Happi, Christian, et al. “Urgent need for a non-discriminatory and non-stigmatizing nomenclature for monkeypox virus.” PLoS biology 20.8 (2022): e3001769.
- Luo, Qin, and Jun Han. “Preparedness for a monkeypox outbreak.” Infectious Medicine (2022).
- World Health Organization. Annexes to the Vaccines and immunization for monkeypox interim guidance: grading of evidence: evidence to recommendation tables, 16 November 2022. No. WHO/MPX/Immunization/Annexes/2022.3. World Health Organization, 2022.
- WHO. World Health Organization best practices for the naming of new human infectious diseases. 2015. Disponible en: https://www.who.int/publications/i/item/WHO-HSE-FOS-15.1
- WHO. WHO recommends new name for monkeypox disease. 2022. Disponible en: https://www.who.int/news/item/28-11-2022-who-recommends-new-name-for-monkeypox-disease
- WHO. Annexes to the Vaccines and immunization for monkeypox interim guidance. 2022. Disponible en: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/364529/WHO-MPX-Immunization-Annexes-2022.3-eng.pdf?sequence=1
- European Medicines Agency. Mpox (monkeypox). 2022. Disponible en: https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/mpox-monkeypox
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.