OMS încearcă să prevină viitoarele pandemii
 

OMS încearcă să prevină viitoarele pandemii

Grupul de oameni de știință convocat de OMS este responsabil de actualizarea listei agenților patogeni care pot provoca pandemii.
OMS încearcă să prevină viitoarele pandemii
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 23 noiembrie, 2022

Agenția de presă a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a anunțat printr-un comunicat că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a convocat peste 300 de oameni de știință care vor identifica agenții patogeni care ar putea declanșa viitoarele pandemii.

Experții au sarcina de a studia datele disponibile până în prezent despre cele peste 25 de familii de viruși și bacterii cu potențial periculos. Proiectul face parte din așa-numita boală X. Este un mod de a denumi orice patologie care poate provoca o epidemie.

OMS încearcă să prevină viitoarele pandemii

După cum arată documentul publicat vineri, 18 noiembrie 2022, OMS vrea ca acești oameni de știință să examineze dovezile disponibile privind 25 de familii de viruși și bacterii. Pe baza constatărilor, ei vor raporta noi informații utile pentru a face față viitoarelor pandemii.

Proiectul de nivel mondial își propune să actualizeze lista agenților patogeni prioritari care pot provoca focare. Pe această listă există o denumire care stârnește multă îngrijorare: boala X. Este orice agent patogen care necesită investigații rapide din cauza posibilității generării unei noi pandemii.

Lista agenților patogeni periculoși a fost publicată pentru prima dată în 2017. Includea și coronavirusurile, pe lângă Ebola, febra Lassa, sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și sindromul respirator acut sever (SARS).

Este esențial să ne concentrăm asupra agenților patogeni prioritari, astfel încât să putem dezvolta protocoalele necesare pentru un răspuns rapid și eficient în cazul unor epidemii și pandemii. Fără investițiile semnificative în cercetare și dezvoltare făcute înainte de pandemia COVID-19, nu am fi putut crea vaccinuri sigure și eficiente în timp record.

Virus periculos
Coronavirusurile erau incluse pe lista agenților patogeni periculoși înainte de pandemia de COVID-19.

Aceasta este sarcina celor peste 300 de oameni de știință

Procesul de actualizare a listei agenților patogeni prioritari include criterii științifice și de sănătate publică. De asemenea, ia în considerare și impactul socioeconomic, accesul la tratamente și echitatea. Pe baza rezultatelor furnizate de echipa de oameni de știință de la OMS, vor fi create noi vaccinuri, tratamente și teste de diagnostic. Acest proiect de cercetare și dezvoltare va încerca să catalogheze, să sintetizeze și să faciliteze studiile clinice necesare.

Lista va fi publicată în cursul primului trimestru al anului 2023. Prima versiune disponibilă va fi în limba engleză.

Tratatul OMS privind pandemiile este în curs de desfășurare

Între 5 și 7 decembrie anul curent va avea loc o întrunire pentru elaborarea și negocierea unui acord internațional pentru pregătirea răspunsului în caz de pandemie. Toate țările trebuie să se pregătească pentru viitoarele pandemii. Raportul de progres privind acest proces va fi transmis statelor membre OMS anul viitor. În ceea ce privește documentul final, acesta va fi prezentat spre examinare în 2024.

Grupul pentru convenția globală de sănătate publică (o coaliție independentă formată din politicieni și lideri) susține că lumea are nevoie de o nouă convenție-cadru privind pregătirea și răspunsul la pandemii, cu prevederi obligatorii.

Caracterul obligatoriu urmărește coordonarea unui răspuns global la pandemii. Există propuneri privind mecanismele pentru verificarea și respectarea standardelor.

Specialist care dezvoltă vaccinuri pentru viitoarele pandemii
Potrivit grupului de sănătate publică, trebuie să pregătim tratatul OMS împotriva pandemiei și să îl facem obligatoriu.

Experții indică faptul că protecția vieții sălbatice este esențială

Deși OMS nu a anunțat nimic referitor la influența faunei sălbatice, experții subliniază că protecția acesteia este imperativă pentru prevenirea viitoarelor pandemii. De exemplu, un studiu recent a constatat că defrișările din Australia au determinat trecerea unui virus respirator mortal de la liliecii la oameni.

Potrivit documentului, contactul dintre oameni și animalele sălbatice este cauza din spatele mai multor epidemii. Lipsa de alimente care a provocat fenomenul El Niño este, de asemenea, considerată un declanșator.

Experții implicați în descoperire au arătat că liliecii sunt rezervorul natural al virusului hendra. Acest agent patogen a trecut la cai și apoi la oameni. Virusul hendra provoacă o infecție respiratorie severă cu o rată a mortalității de 75% la cai și 57% la om.

Aceste descoperiri demonstrează că legătura dintre mediu, societatea umană și microorganisme este intimă. Un mic dezechilibru poate fi suficient pentru a provoca o epidemie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.