7 nevoi ale narcisiștilor
 

7 nevoi ale narcisiștilor

Recunoașterea nevoilor narcisiștilor vă va ajuta să preveniți efectele lor devastatoare.
7 nevoi ale narcisiștilor

Ultima actualizare: 31 ianuarie, 2022

Principalele nevoi ale narcisiștilor constituie o varietate de practici dăunătoare oamenilor din jur. Chiar și felul lor de a fi este adesea comparat cu adevărații prădători ai naturii, deoarece ei caută mereu victime.

Indiferent de context sau circumstanțe, le pasă doar să fie în centrul atenției și al admirației celorlalți. Dar, deși sunt asemănători cu prădătorii, narcisiștii diferă prin faptul că nu îi vedem venind.

Sunt oameni care au tendința de a ne captiva cu personalitatea lor plăcută, ceea ce îi depărtează de orice asociere negativă, cel puțin la început. Acest lucru ne face să nu suspectăm nevoile lor întunecate.

Există suficiente informații care ne permit să identificăm acest tip de oameni și nevoile lor; ceea ce este extrem de important să fim vigilenți și să luăm măsuri în acest sens.

Ce este personalitatea narcisistă?

Oamenii narcisiști se caracterizează prin capacitatea lor surprinzătoare de a-i captiva pe ceilalți, fiind la început foarte plăcuți. Prin urmare, ei nu trezesc suspiciuni cu privire la goliciunea, instabilitatea și suferința pe care le adăpostesc.

Narcisiștii au comportamente extreme: pe de o parte există comportamente prosociale și, pe de altă parte, comportamente antisociale. În acest sens, este obișnuit ca ei să fie foarte drăguți la începutul relației. După un timp, se comportă foarte rău, rănindu-i pe toți cei din jur.

O astfel de ambivalență comportamentală este ceea ce generează confuzie printre victime. Reprezintă cadrul perfect pentru manipularea narcisistului. Este obișnuit să-l auzi spunând „Cum îndrăznești să spui că te tratez rău? Nu-ți dai seama cât de multe am făcut pentru tine?”.

Narcisiștii tind să fie oameni foarte conștienți de sine. Vor să fie perfecți în orice, dar știu că nu sunt. Înainte de a-și accepta slăbiciunile, preferă să caute slăbiciunile celorlalți pentru a le exploata.

7 nevoi ale narcisiștilor

Nevoile narcisiștilor sunt dăunătoare oamenilor din jur. Cunoașterea lor este vitală, deoarece astfel îi împiedicăm să facă ravagii.

Persona narcisist și egoist

1. Dragoste și admirație

Narcisiștii cred că sunt unici, speciali și posesorii unei existențe minunate. Sunt conștienți de defectele lor și unii chiar știu că își exagerează capacitățile.

De aceea, au nevoie să fie admirați în mod constant, să compenseze și să mențină acea imagine fictivă și fabuloasă. Ei trebuie să fie în centrul atenției și să fie admirați de cercul lor social apropiat. Sunt incapabili să răspundă la dragostea și admirația pe care le primesc. În cel mai bun caz, ei răspund cu dragoste dureroasă și lipsită de empatie.

2. Lipsa de încredere în ceilalți

Întâlnirea cu un narcisist ne va face să credem că este o persoană în care putem avea încredere. Ne poate convinge că nimeni nu ne înțelege mai bine decât el, ceea ce va face dificilă evadarea din relația dăunătoare în viitor.

Dar ironia este că nu va avea niciodată încredere în noi sau în oricine altcineva. Trebuie să se distanțeze emoțional, ceea ce îl face rece și suspicios.

3. Controlul celor din jur

O altă nevoie a narcisiștilor este să aibă cât mai mulți oameni sub control. Așa își pot consolida minunata identitate. Nevoia de a-i controla pe ceilalți este o modalitate de a-ți ascunde stima de sine scăzută.

Dacă nu obțin admirație și control asupra celorlalți, vor simți că sunt nimeni, că nu valorează nimic. De aici analogia cu prădătorii.

4. Minciună excesivă

Narcisiștii mint de fiecare dată când vorbesc. Minciunile lui se referă la marile lor virtuți și încearcă să ne convingă că ni se vor întâmpla lucruri grozave alături de ei.

Cu toate acestea, afirmațiile de acest tip se bazează pe imaginație și vise. După cum am văzut deja, avem de-a face cu oameni foarte nesiguri, care ajung să-și creadă propriile minciuni.

5. Povești fantastice, pe lista de nevoi ale narcisiștilor

În raport cu cele de mai sus, narcisiștii simt nevoia să creeze o realitate paralelă în care își măresc și își exagerează capacitățile. În acest sens, ei nu ezită să treacă linia eticii și a respectului.

Nu le pasă dacă răspândesc informații false sau dăunătoare despre alte persoane, le lipsesc scrupule și pot chiar să comită fapte criminale. La urma urmei, din moment ce ei cred că sunt deasupra celorlalți, cred că legea nu li se aplică și lor.

6. Ascunderea slăbiciunilor

Narcisiștii simt nevoia să-și ascundă defectele cu orice preț și să-și transforme nesiguranța într-o falsă fortăreață, al cărei scop este ca nimeni să nu le poată face rău. Pentru a nu-și arăta vulnerabilitatea, vor face tot ce este necesar, cum ar fi să vorbească în exces, să redirecționeze conversațiile, să-i umilească pe ceilalți, etc.

Comportamentul lor dăunător, prădător și lipsit de respect față de ceilalți. În realitate, este un mecanism de a face față disconfortului psihologic.

Nevoi ale narcisiștilor în viața cotidiană

7. Învinovățirea altora

Narcisistul este conștient, într-o oarecare măsură, că nu este perfect. Dar nu va admite niciodată. Aceasta înseamnă că, dacă greșește, nu-și va asuma consecințele.

Prin urmare, dacă ceva a mers prost din cauza faptelor sale greșite, atunci alții sunt de vină. Narcisistul este întotdeauna victima unor fapte greșite ale altora.

Este greu să faci față acestor nevoi ale narcisiştilor

A avea de-a face cu o persoană narcisistă poate fi foarte obositor. De fapt, îți poate submina stima de sine și identitatea. Prin urmare, cel mai bine este să începi să te distanțezi.

Situația este complicată atunci când narcisistul este o rudă sau o persoană dragă. Dacă nu caută ajutor profesional pentru a-și depăși problemele, cel mai bine este să ne distanțăm. Astfel, nu ne compromitem bunăstarea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.