Ce nu este indicat să faci înainte de antrenament
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Există anumite lucruri pe care nu este indicat să le faci înainte de antrenament pentru a te bucura de beneficiile pe care acesta le oferă organismului.
Fiecare persoană are un ritual pe care îl urmează înainte de o sesiune de exerciții fizice. Însă uneori se întâmplă să facem anumite greșeli care ne împiedică să ne atingem obiectivele.
Înainte de a merge la sală sau de a te antrena acasă, ține cont de sfaturile de mai jos. În acest fel, vei fi în condiție optimă și vei reuși să realizezi tot ce ți-ai propus.
În articolul de azi, îți prezentăm 5 lucruri pe care nu este indicat să le faci înainte de antrenament și îți explicăm cum ar trebui să procedezi de fapt.
1. Un pui de somn nu este indicat înainte de antrenament
Evident, îți dorești să te odihnești înainte de a face sport. Însă dacă exagerezi și dormi prea mult, poți compromite antrenamentul.
Dacă dormi ziua mai mult de 30 de minute, corpul intră în stadiul de somn profund, la fel ca în timpul nopții și nu este indicat înainte de antrenament. În momentul în care te trezești te vei simți mai obosit și mai lipsit de energie decât înainte de a adormi.
Dacă simți nevoia să tragi un pui de somn înainte de antrenament, setează-ți alarma pentru 15-20 de minute. În acest interval, vei reuși să îți odihnești ochii și corpul, însă nu îți vei „păcăli” creierul, făcându-l să creadă că îl lași să doarmă pentru mai mult timp.
2. Întinderi
Probabil ai lucrat cu antrenori care îți spuneau să îți întinzi bine mușchii înainte de o activitate fizică intensă. Se pare însă că lucrurile nu stau chiar așa.
Specialiștii susțin acum că, înainte de antrenament, întinderile fac mai mult rău decât bine. Aceste exerciții reduc forța musculară și cresc riscul de suprasolicitare a musculaturii. În acest fel, te poți confrunta cu diverse leziuni și probleme.
În loc să faci întinderi statice înainte de o sesiune de exerciții, încălzește-ți mușchii prin mișcarea lor. Optează pentru alergat pe loc, sărituri „foarfecă” sau folosește o bicicletă eliptică pentru a-ți încălzi treptat mușchii.
Poți face întinderi statice abia după antrenament, întrucât vor fi mult mai benefice în urma relaxării musculaturii.
3. Antrenamente pe intervale de intensitate ridicată
Antrenamentul pe intervale de intensitate ridicată se bazează pe variații ale unui exercițiu pe toată durata acestuia. Ca urmare a schimbării de intensitate a intervalelor și a odihnei dintre ele, acest tip de antrenament întrerupe ritmul natural al respirației.
Totodată, antrenamentul pe intervale de intensitate ridicată îți scade rapid forța și rezistența, lucru care se poate întâmpla chiar la începutul sesiunii de exerciții.
Cel mai bine este să îți începi antrenamentul cu exerciții cardiovasculare. Nu este indicat nici să faci sprinturi înainte de antrenament.
Optează în schimb pentru un antrenament de intensitate ridicată. La anumite intervale, fă exerciții cardiovasculare statice, pentru ca nivelul de energie să nu varieze prea tare.
Vezi și:
4. Mâncatul sau consumul de băuturi cu mult zahăr
După ce mănânci, începe digestia alimentelor. Acest proces necesită foarte multă energie din partea organismului. Dacă privești lucrurile din acest punct de vedere, poate îi dai dreptate mamei tale care îți spunea să nu ieși la alergat imediat după masă.
Atunci când vrei să faci sport în timpul procesului digestiv, este posibil să supui organismul la o presiune prea mare. Urmările pot fi crampe abdominale și greață. De aceea, mâncatul înainte de antrenament nu este indicat.
În plus, când consumi băuturi cu o cantitate ridicată de zahăr, îți forțezi corpul să își atingă limitele mult prea devreme. Astfel, este posibil să nu mai reușești să îți închei antrenamentul cu brio.
Cel mai indicat este să adopți o dietă sănătoasă, mai ales înainte de a face sport. În acest fel îi oferi organismului energia de care are nevoie pentru a face față solicitării fizice. Mănâncă fructe, cereale și iaurt și evită dulciurile.
În plus, nu uita că multe băuturi energizante conțin foarte mult zahăr. Citește cu atenție etichetele produselor pe care intenționezi să le cumperi pentru a afla dacă ingredientele din compoziția lor îți sunt utile sau îți fac mai mult rău decât bine.
Vrei să afli mai multe? Citește și:
5. Prea multe suplimente
Înainte de antrenament, este bine să iei o masă echilibrată. În acest fel, îi oferi corpului toate vitaminele și mineralele de care are nevoie fără a apela la alte produse.
Dacă optezi totuși pentru anumite suplimente alimentare, ai grijă să nu iei prea multe. În caz contrar, te poți confrunta cu simptome precum bătăi neregulate ale inimii, greață și anxietate.
Poți lua suplimente pentru a-i oferi organismului un plus de energie în timpul antrenamentului, însă, pe termen lung, acest obicei are mai multe dezavantaje decât beneficii.
Dacă iei suplimente sub formă de pudră sau pastile, cel mai bine este să citești etichetele produselor. În acest fel, vei ști exact în ce fel îți afectează acestea organismul și care sunt posibilele efecte secundare.
Poți lua suplimente alimentare cu moderație pentru a-ți mări rezistența fizică și a-ți îmbunătăți sănătatea. Însă în niciun caz nu trebuie să faci abuz de astfel de produse.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Jamtvedt G, Herbert RD, Flottorp S, et al. 2010. A pragmatic randomised trial of stretching before and after physical activity to prevent injury and soreness. British Journal of Sports Medicine. https://bjsm.bmj.com/content/44/14/1002.citation-tools
- Christian Colls Garrido, José Luis Gómez-Urquiza, Guillermo Arturo Cañadas-De la Fuente, Rafael Fernández-Castillo. 2015. Uso, efectos y conocimientos de los suplementos nutricionales para el deporte en estudiantes universitarios. Nutrición Hospitalaria. http://www.aulamedica.es/nh/pdf/8057.pdf
- Steingoetter, A., Buetikofer, S., Curcic, J., Menne, D., Rehfeld, J. F., Fried, M., Schwizer, W., & Wooster, T. J. (2017). The Dynamics of Gastric Emptying and Self-Reported Feelings of Satiation Are Better Predictors Than Gastrointestinal Hormones of the Effects of Lipid Emulsion Structure on Fat Digestion in Healthy Adults-A Bayesian Inference Approach. The Journal of nutrition, 147(4), 706–714. https://doi.org/10.3945/jn.116.237800
- Simic, L., Sarabon, N., & Markovic, G. (2013). Does pre-exercise static stretching inhibit maximal muscular performance? A meta-analytical review. Scandinavian journal of medicine & science in sports, 23(2), 131–148. https://doi.org/10.1111/j.1600-0838.2012.01444.x
- What Happens When You Sleep? WebMD. https://www.webmd.com/sleep-disorders/ss/slideshow-sleep-body-effects
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.