Nutrienții, beneficiile și riscurile peștelui pangasius
 

Nutrienții, beneficiile și riscurile peștelui pangasius

Pangasiusul este una dintre cele mai proaste alternative când vine vorba de pește. Vă vom spune de ce ar trebui să-l evitați!
Nutrienții, beneficiile și riscurile peștelui pangasius
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Pangasius, cunoscut și sub numele de panga sau basa, este un animal originar din râurile din China și Thailanda, care s-a răspândit în întreaga lume. Este un aliment care nu are o valoare nutritivă ridicată. De fapt, mulți experți ne sfătuiesc să nu-l includem în dietă, în ciuda faptului că se găsește ușor în supermarketuri. Descoperiți nutrienții, beneficiile și riscurile peștelui pangasius!

Înainte de a începe, trebuie menționat faptul că, în afară de cazuri particulare, prezența peștelui în dietă este recomandată pentru o sănătate optimă. Acest aliment este o sursă de proteine cu valoare biologică ridicată și grăsimi de calitate. Cu toate acestea, există și excepții. Unele tipuri pot conține metale grele sau alți contaminanți.

Valoarea nutritivă a pangasiusului

Pangasiusul conține 18% proteine și doar 3% grăsimi. Conține mai puțini acizi grași omega-3 și omega-6 decât alte tipuri de pește.

În plus, valoarea sa energetică este scăzută, așa că la început poate fi util într-o dietă de pierdere în greutate. Acest lucru poate crea un deficit energetic.

Tipuri de pește
Peștele albastru, de exemplu, este recomandat în dietă. Peștii mari pot conține mai multe metale grele.

Riscurile consumului peștelui pangasius

Printre riscurile consumului de pangasius subliniem prezența mercurului. În plus, acest pește are multe boli cauzate de paraziți.

De asemenea, poate conține bacterii dăunătoare oamenilor. Chiar dacă este gătit corect, nu este complet sigur. Din acest motiv, mulți experți ne sfătuiesc să nu-l consumăm.

Majoritatea exemplarelor de pangasius care sunt comercializate provine din fermele piscicole. În acest caz, riscurile sunt mai puține, deoarece există un control medical și igienic ridicat.

Totuși, profilul nutrițional al produselor va fi mai scăzut. Când este hrănit cu furaje, peștele are un procent mai mic de acizi grași omega-3. Acest element este crucial pentru a reduce inflamația din organism.

Beneficiile peștelui pangasius

Dintre beneficiile consumului de pangasius, putem sublinia faptul că este un aliment cu un conținut ridicat de proteine și o densitate energetică scăzută. Datorită acestor caracteristici, poate fi inclus într-o dietă cu scopul de a îmbunătăți compoziția corporală.

Aportul de proteine este considerat decisiv în reducerea incidenței patologiilor care afectează masa slabă, cum ar fi sarcopenia. Cercetările publicate în BioMed Research International confirmă acest lucru.

Am putea vorbi și despre costul scăzut, dar există alternative economice de mult mai bună calitate, mai ales în sezon, cum este cazul sardinelor vara. Acestea oferă grăsimi de calitate mult mai înaltă, care vor ajuta la menținerea controlului nivelului de inflamație.

O altă opțiune este somonul, care are proteine de mare valoare biologică și niveluri foarte scăzute de metale grele. În acest caz, vorbim despre un aliment cu un conținut ridicat de acizi grași omega-3.

Riscurile peștelui pangasius

Pangasius sau Basa este un produs de calitate nutritivă scăzută

Pangasiusul are o calitate nutrițională destul de scăzută. Există riscuri asociate cu consumul acestuia și există multe alte alternative disponibile pe piață.

Majoritatea experților în nutriție nu recomandă consumul acestui produs, chiar dacă peștele este crescut în captivitate. Este ieftin, dar nu oferă suficienți acizi grași omega-3.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Yang, L., Zhang, Y., Wang, F., Luo, Z., Guo, S., & Strähle, U. (2020). Toxicity of mercury: Molecular evidence. Chemosphere245, 125586. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2019.125586
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474
  • Martone, A. M., Marzetti, E., Calvani, R., Picca, A., Tosato, M., Santoro, L., Di Giorgio, A., Nesci, A., Sisto, A., Santoliquido, A., & Landi, F. (2017). Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. BioMed research international2017, 2672435. https://doi.org/10.1155/2017/2672435

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.