Logo image
Logo image

Obiceiuri pentru ameliorarea apneei în somn

4 minute
Cunoaștem cu toții importanța unui somn de calitate. Cu toate acestea, nu toți îl putem obține. Descoperă câteva obiceiuri care te vor ajuta să faci față apneei în somn!
Obiceiuri pentru ameliorarea apneei în somn
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Un somn odihnitor este important atunci când vine vorba de o bună calitate a vieții. Însă unele tulburări împiedică oamenii să se odihnească în mod corespunzător. Una dintre aceste tulburări este apneea în somn. Pe termen lung, aceasta afectează sănătatea. De aceea, este important să știm ce trebuie să facem pentru ameliorarea apneei în somn.

Apneea în somn este una dintre acele tulburări care, datorită medicinei moderne și diverselor obiceiuri nocturne, pot fi ameliorate. Primul pas către un somn confortabil și sănătos este să știi ce este apneea de somn și cum să faci față acesteia.

Ce este apneea în somn?

Some figure

În timp ce dormim, respirația încetinește și capătă un ritm lin și constant, care oxigenează corpul și îi permite să-și îndeplinească corect toate funcțiile. Apneea în somn este întreruperea respirației timp de câteva secunde sau chiar minute, împiedicând oxigenul să ajungă la creier.

La început, persoana poate să nu-și dea seama că a încetat să respire. Cu toate acestea, atunci când tulburarea devine mai avansată, somnul de calitate al persoanei este afectat, determinând-o să se trezească de mai multe ori pe parcursul nopții. Acest lucru determină modificări ale ciclului normal de somn și are drept rezultat consecințe dăunătoare.

Există două tipuri de apnee în somn:

  1. Apneea obstructivă apare atunci când există o creștere anormală a țesuturilor din jurul tractului respirator sau al gâtului. Acest tip de apnee este ușor de detectat deoarece persoana în cauză sforăie. Apneea poate fi ușoară, moderată sau severă, în funcție de numărul de opriri ale respirație în timpul somnului. De asemenea, vârsta joacă un rol important.
  2. Celălalt tip de apnee în somn, apneea centrală, este mult mai grav. Este implicat sistemul nervos central. În acest caz, centrul respirator încetează să mai primească ordin de la creier pentru a respira. Această situație întrerupe somnul profund și face ca persoana să se trezească de mai multe ori în timpul nopții.

Citește mai mult:

Apneea în somn – 7 trucuri pentru a o combate

Factori care influențează apneea în somn

Anumiți factori cresc probabilitatea ca o persoană să sufere de apnee în somn. Unii dintre ei sunt:

  • Bătrânețea: Apneea nu discriminează în funcție de sex. Cu toate acestea, există un procent mai mare de bărbați adulți care suferă de aceasta.
  • Obezitatea: S-a dovedit că excesul de greutate crește probabilitatea apariției apneei în somn de zece ori. Această valoare crește și mai mult dacă persoana suferă de obezitate morbidă.
  • Fumatul sau alcoolismul: Ambii factori modifică centrul respirator.
  • Patologiile căilor respiratorii: Acest lucru este destul de frecvent la copii din cauza dimensiunii excesive a amigdalelor.
  • Aportul excesiv de somnifere sau sedative: Acest lucru produce o schimbare a sistemului nervos. Există remedii naturale excelente.

Alți factori înrăutățesc situația (de exemplu, suprasolicitarea, stresul, expunerea la niveluri ridicate de dioxid de carbon, bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, hipertensiunea și lipsa somnului).

Simptomele apneei în somn

Some figure

Primul semn al acestei tulburări este somnolența în timpul zilei. Trezirile constante pe timp de noapte împiedică persoana să se odihnească în mod corespunzător. Prin urmare, este posibil ca aceasta să nu se poată concentra la lucru, atunci când studiază sau când îndeplinește sarcinile de zi cu zi.

Deficitul de oxigen, chiar și pentru intervale scurte de timp, provoacă pierderi de memorie și nervozitate. Poate provoca chiar greață, halucinații și vedere încețoșată.

Ținând cont de aceste simptome, specialistul solicită o serie de teste medicale pentru a determina ce tip de apnee are pacientul. Pe lângă examinarea fizică a gurii și gâtului, acesta poate efectua și teste specifice de somn.

Odată ce tipul și severitatea tulburării sunt stabilite, specialistul va decide asupra modalității de tratament. Majoritatea sfaturilor medicale se concentrează pe schimbarea obiceiurilor pacientului.

Citește și:

Apneea în somn la copii: simptome și tratamente

Obiceiuri pentru ameliorarea apneei în somn

Respectând aceste obiceiuri benefice, vei putea să faceți față apneei în somn:

  • Pentru a evita apneea, ar trebui să începi să dormi pe partea stângă a corpului. Această poziție ajută inima să pompeze mai bine sângele și căile respiratorii să se extindă fără dificultate. De asemenea, te va împiedica să sforăi.
  • Evită să bei alcool cu șase ore înainte de culcare.
  • Renunță la fumat.
  • Nu folosi somnifere.
  • Fă sport regulat.
  • Mănâncă sănătos.
  • Fii atent la greutatea ta.
  • Evită să te uiți la televizor, să folosești computerul sau telefonul mobil sau să asculți muzică tare înainte de a te culca.

Grație acestor obiceiuri nocturne simple, poți contribui la ameliorarea apneei în somn. Desigur, este esențial să mergi la medic și să urmezi instrucțiunile acestuia. În acest fel, te vei putea bucura de un somn bun și de un stil de viață sănătos.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • José Luis Carrillo Alduenda, Fernando Manuel Arredondo del Bosque. 2010. Síndrome de apnea del sueño en población adulta. Extraído de: http://www.medigraphic.com/pdfs/neumo/nt-2010/nt102h.pdf
  • clevelandclinic.org. Apnea del sueño. Extraído de: http://www.clevelandclinic.org/health/shic/doc/s8718.pdf
  • DR. HENRY OLIVI R. Apnea del sueño, cuadro clínico. 2013. Extraído de: https://www.clinicalascondes.cl/Dev_CLC/media/Imagenes/PDF%20revista%20m%C3%A9dica/2013/3%20mayo/3-Dr.Ilivi.pdf
  • Sleep Foundation. Sleep apnea. (2020). Recuperado el 31 de enero de 2021. https://www.sleepfoundation.org/sleep-apnea
  • Cleveland Clinic. Sleep apnea. (2020). Recuperado el 31 de enero de 2021. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8718-sleep-apnea
  • Clínica Mayo. Apnea del sueño. (2020). Recuperado el 31 de enero de 2021. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/sleep-apnea/symptoms-causes/syc-20377631

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.