Logo image
Logo image

Obiceiurile care provoacă surditate

3 minute
Deși este legată mai mult de excesul de zgomot, surditatea poate apărea și din cauza fumatului, deoarece acest obicei nociv scade fluxul de sânge către urechea internă.
Obiceiurile care provoacă surditate
Mario Benedetti Arzuza

Verificat și aprobat de medicul Mario Benedetti Arzuza

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), există peste 360 de milioane de oameni care și-au pierdut total sau parțial capacitatea de a auzi perfect. În multe dintre aceste cazuri, problema ar fi putut fi evitată, deoarece a apărut din cauza obiceiurilor greșite. Care sunt obiceiurile care provoacă surditate?

Aproximativ jumătate din cazurile de pierdere a auzului ar fi putut fi prevenite. Un număr mare de persoane afectate de pierderea auzului își pot îmbunătăți starea folosind medicamente, intervenții chirurgicale și aparate auditive sau alte dispozitive.

În diferite studii efectuate de un număr mare de specialiști, s-a ajuns la concluzia că, pe lângă îmbătrânire și genetică, surditatea poate fi cauzată de obiceiurile nocive. Multe dintre ele vă vor surprinde. Dacă aveți în mod regulat oricare dintre aceste comportamente, trebuie să preveniți disconfortul viitor în acest organ cheie al corpului.

Obiceiurile care provoacă surditate

Obezitatea

Obezitatea s-a dovedit a fi un factor de risc pentru numeroase boli. Printre cele fizice, amintim hipertensiune arterială, osteoartrita, durerile de spate sau accidentul vascular cerebral.Excesul de greutate poate dăuna sănătății psihologice, crescând izolarea socială și subminând stima de sine a persoanei afectate.

O dietă inadecvată și, în general, o alimentație proastă poate provoca și pierderea auzului. Obezitatea crește riscul de a deveni surd.

Fumatul

Potrivit diverselor studii, precum cel publicat în Jurnalul Asociației pentru Cercetare în Otolaringologie, renunțarea la fumat și evitarea expunerii pasive la fumul de țigară pot ajuta la prevenirea sau moderarea pierderii auzului asociate cu vârsta.

Recomandăm: 6 tratamente pentru țiuitul în urechi

Administrarea de medicamente fără recomandarea medicului

Mulți oameni au obiceiul de a se auto-medica. Am insistat mult asupra pericolelor automedicației. Este iresponsabil să luați medicamente într-un mod necontrolat fără să vă gândiți la consecințe. Obiceiul de a lua medicamente ototoxice, cum ar fi antibioticele și antimalaricele, poate provoca leziuni grave ale urechii interne.

Zgomotul excesiv

Some figure

Obiceiul multor oameni de a folosi căști pentru a asculta muzică la un volum ridicat dăunează grav urechii interne, reducând foarte mult capacitatea de a auzi corect. Este de preferat să ascultați muzică sau sunetul computerului în difuzoarele încorporate ale acestui dispozitiv. Dacă sunteți la serviciu sau la bibliotecă și aveți nevoie de intimitate, nu ridicați niciodată volumul la maxim.

Ciitți și: Auzul trebuie monitorizat în mod regulat

Lipsa de igienă

Din cauza lipsei de igienă, se poate acumula o cantitate semnificativă de ceară, care poate înfunda canalul urechii. Această problemă poate fi remediată mai ușor decât cele anterioare, dar nu este mai puțin gravă.

Dacă observați ca simțul auzului s-a diminuat sau aveți un disconfort, mergeți la specialist. Dacă este vorba despre un „dop de ceară” tipic, specialistul poate efectua o procedură de spălare a urechilor pentru rezolva problema. Ceea ce nu trebuie făcut este să introduceți obiecte în canalul urechii pentru a încerca să le curățați. Acest lucru ar putea afecta cronic urechea.

Este posibil ca unele dintre aceste cauze să vă fie necunoscute, dar trebuie să țineți cont de ele pentru a vă păstra urechile sănătoase. Dacă observați o durere sau o scădere bruscă a capacității de auz, este recomandat să consultați un specialist.

El se va ocupa de determinarea cauzei surdității și va recomanda tratamentul pe care îl consideră cel mai potrivit. Insistăm să nu vă automedicați. Promovarea sănătății și prevenirea bolilor trebuie să fie priorități absolute.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.