8 soluții naturale pentru otită sau inflamația urechilor
 

8 soluții naturale pentru otită sau inflamația urechilor

Este esențial să tratați otita încă de la primele simptome, deoarece infecția se poate complica și poate duce la probleme serioase și chiar amețeli.
8 soluții naturale pentru otită sau inflamația urechilor
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Inflamația urechilor sau otita este o infecție frecventă care apare atunci când există o acumulare de lichide în canalele urechii. Poate avea diferite niveluri de severitate, în funcție de zona urechii afectată și de cât de repede se administrează tratamentul. Descoperiți 8 soluții naturale pentru otită sau inflamația urechilor!

Din fericire, există câteva soluții naturale care reduc simptomele și previn dezvoltarea complicațiilor. Nu ezitați să le folosiți atunci când aveți această problemă.

8 soluții naturale pentru otită sau inflamația urechilor

Otita se caracterizează printr-o senzație de mâncărime inconfortabilă în ureche. Este aproape întotdeauna însoțită de durere, febră și scăderea auzului.

De asemenea, poate provoca dureri de cap severe, secreții purulente și pierderea echilibrului sau amețeli, în special atunci când desfășurați activități fizice solicitante. Mai jos, detaliem diferite remedii naturale pentru tratarea și prevenirea acestei afecțiuni.

1. Usturoi

 

Usturoiul este un ingredient cu proprietăți antiinflamatorii și antibiotice. Acestea ajută la ameliorarea infecției care afectează urechile. Usturoiul conține alicină și s-alil cisteină, care sunt capabile să inhibe dezvoltarea bacteriană a celor mai frecvenți agenți etiologici ai otitei. Acest fapt a fost demonstrat de un studiu publicat în revista Arhivele Turciei de Otorinolaringologie.

Este unul dintre cele mai populare remedii împotriva acestei afecțiuni, deoarece aplicarea sa controlează durerea și secrețiile. Îl vom folosi după cum urmează:

 • Mai întâi, zdrobiți un cățel de usturoi crud și amestecați-l cu puțin ulei de măsline fierbinte.
 • Lăsați-l să stea la o temperatură suportabilă și aplicați două sau trei picături în urechea afectată.
 • Repetați tratamentul de două ori pe zi, până când otita este ameliorată.

2. Ulei de lavandă

Uleiul esențial de lavandă are proprietăți analgezice și antiinflamatorii. Acestea reduc simptomele otitei rapid și eficient.

Proprietățile antiinflamatorii ale uleiului de lavandă au o susținere științifică solidă. De fapt, un studiu realizat în Brazilia a arătat că uleiul esențial de lavandă este la fel de eficient ca dexametazona în reducerea inflamației urechii.

Cum îl folosim?

 • Pentru început, puneți două sau trei picături de ulei în urechea inflamată.
 • Apoi, aplecați capul timp de cinci minute și scurgeți orice exces.
 • Repetați utilizarea de două ori pe zi.

3. Mușețel

Soluții pentru naturale pentru otită cu ulei de mușețel

 

Mușețelul este o plantă antiinflamatoare cu efect rapid care ajută la reducerea simptomelor otitei ușoare. Atât infuzia, cât și uleiul esențial concentrează extracte naturale care reduc eficient infecția.

Cum îl folosim?

 • Puneți trei picături de ceai sau ulei de mușețel în urechea afectată.
 • Apoi, lăsați-l să acționeze și odihniți-vă timp de cinci minute.
 • Repetați utilizarea de două sau trei ori pe zi.

4. Ceapă

Sucul natural de ceapă conține substanțe sulfuroase care îi conferă un puternic efect antibiotic și analgezic. Utilizarea sa în otită reduce prezența microorganismelor și controlează inflamația și durerea.

Îl vom folosi după cum urmează:

 • Mai întâi, extrageți puțin suc de ceapă și aplicați-l cu un picurător în interiorul urechii inflamate.
 • Așteptați trei minute și scurgeți excesul.
 • Utilizați-l o dată pe zi, până când această afecțiune este ameliorată.

5. Ulei esențial de arbore de ceai

 

Uleiul esențial de arbore de ceai este o altă soluție bună împotriva simptomelor otitei. Acest produs natural se remarcă prin efectul său puternic dezinfectant și calmant.

Un studiu in vitro publicat în Journal of Laryngology and Otology a arătat că uleiul esențial de arbore de ceai poate fi eficient în tratarea otitei externe. Cu toate acestea, este necesar să se investigheze posibila ototoxicitate a compusului și puterea sa scăzută împotriva anumitor bacterii.

Cum îl aplicăm?

 • Pentru început, diluați trei picături de ulei esențial de arbore de ceai într-o lingură de apă.
 • Apoi, aplicați o cantitate mică de soluție în urechea afectată.
 • Utilizați-l de două ori pe zi.

6. Aburi de eucalipt

Acest remediu este popular pentru puterea expectorantă și mucolitică. Este o opțiune bună și împotriva inflamației urechilor.

Vaporii eliberați de ceaiul de eucalipt acționează ca agent analgezic și antiinflamator puternic. Sunt ideali pentru atenuarea simptomelor acestei infecții.

Proprietățile acestei plante împotriva otitei medii pot fi folosite și prin aplicarea de uleiuri esențiale. Un studiu recent publicat în revista BMC Complementary Medicine and Therapies a arătat că unele specii de eucalipt sunt o alternativă promițătoare la tratamentul cu antibiotice pentru otită.

Ce trebuie să facem?

 • Fierbe mai multe frunze de eucalipt într-un litru de apă.
 • Când clocotește, dați vasul deoparte.
 • Acoperiți-vă capul cu un prosop și încercați să apropiați urechile de aburi fără să vă ardeți.

7. Peroxid de hidrogen

Copil ce primește soluții pentru naturale pentru otită

 

O cantitate mică de peroxid de hidrogen poate servi drept remediu pentru a opri înmulțirea ciupercilor și bacteriilor în interiorul canalului urechii. În plus, aplicarea sa controlează otita și, întâmplător, facilitează îndepărtarea excesului de ceară pentru a evita obstrucțiile.

Cum îl folosim?

 • Puneți două sau trei picături de peroxid de hidrogen în urechea infectată și repetați utilizarea la fiecare 12 ore.

8. Pătrunjel și ulei de măsline

O combinație de pătrunjel și ulei de măsline are ca rezultat un remediu antiinflamator pentru controlul simptomelor otitei. Dar cum ar trebui să o pregătim?

 • Tocați puțin pătrunjel.
 • Apoi, amestecați-l cu o lingură de ulei de măsline fierbinte și așteptați câteva ore.
 • La final, scufundați o dischetă de bumbac în lichid și aplicați-o pe urechea inflamată.
 • Schimbați discheta la fiecare 12 ore, până când otita este ameliorată.

Oricare dintre aceste remedii poate fi de ajutor pentru a accelera recuperarea. Cu toate acestea, dacă simptomele persistă, cel mai bine este să consultați un medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.