De ce apare durerea de omoplați și cum se tratează
Știți unde sunt omoplații? Oasele late care sunt situate în spate la înălțimea umerilor sunt numite omoplați. Servesc ca punct intermediar prin care trec mușchii și tendoanele. De ce apare durerea de omoplați și cum se tratează?
Deși nu este normal, se întâmplă adesea să simțim durere în acea zonă. Durerea poate fi un indicator al unei simple oboseli, dar exista și posibilitatea apariției unei probleme grave. Munca, școala, obligațiile și responsabilitățile casnice sunt poveri care ne apasă. La fel și orice tip de activitate fizică ce necesită efort pe omoplați.
De ce apare durerea de omoplați?
1. Poziție greșită
Este foarte important să mențineți o postură corectă, deoarece omoplații sunt legați de tendoane. Lipsa somnului și statul mult timp în picioare afectează spatele. De unde știți că aveți postura corectă?
- Ridicați-vă și sprijiniți-vă spatele de perete.
- Asigurați-vă că capul, fundul și mai ales umerii sunt lipiți de suprafață.
- Veți ști că ați făcut-o corect atunci când puteți trece mâna prin curba din partea inferioară a spatelui.
2. Dietă nesănătoasă
O alimentație dezechilibrată slăbește mușchii, fie pentru că ingerăm cantități excesive de grăsimi, fie pentru că nu consumăm nutrienții și vitaminele necesare, așa cum se arată în acest studiu realizat de Curtin University of Technology (Australia). Prin urmare, vom avea o durere teribilă de spate, în special în zona omoplaților.
3. Tensiune musculară
Se întâmplă des ca durerea de omoplați să apară din cauza tensiunii musculare. Acest lucru poate fi cauzat de un efort excesiv, de căratul a ceva greu sau de o mișcare incorectă.
Omoplații sunt conectați cu întregul sistem musculo-scheletic. Prin urmare, atunci când apare tensiunea, simțim durere deasupra, între și sub omoplați.
4. Bursită
Bursele sunt pungi umplute cu lichid. Funcția lor este de a amortiza loviturile pe care mișcările brațelor le produc asupra articulațiilor.
Când bursele devin inflamate, apare o durere severă numită bursită. În această zonă specifică, durerea se numește bursită scapulotoracică și poate duce la sindromul de cedare scapulară. Un trosnet uneori dureros apare în articulația dintre scapulă și cutia toracică.
5. Probleme cu inima
Printre cauzele grave ale durerii de omoplați se numără disecția aortică. Deoarece există o ruptură în artera care duce sângele la inimă, este o boală gravă, conform acestui studiu realizat de Centrul de Sănătate Cabanillas del Campo de Guadalajara (Spania).
Acest lucru provoacă atât dureri de spate inferior, cât și dureri de spate superior. Poate fi avertismentul unui posibil stop cardiac.
6. Fracturi
Pentru a exista o fractură în zona omoplaților, este necesar un impact puternic. Leziunea osului sau a ligamentelor va provoca dureri intense și este esențial să consultați un medic, deoarece un accident de această amploare poate provoca moartea.
7. Artrită
Este foarte frecventă la persoanele în vârstă. Afectează în principal articulațiile.
Potrivit acestei cercetări realizate de Societatea Spaniolă de Farmacie pentru Familie și Comunitate, artrita provoacă dureri și inflamații care se înrăutățesc în timp și în funcție de activitățile desfășurate de pacient. Uneori, în zona superioară a omoplaților apar gâlme și deformări.
8. Osteoporoză
Conform informațiilor oferite de Clinica Mayo, osteoporoza este cauza pierderii densității osoase; slăbește oasele și provoacă durere, în special în zona brațelor și a coloanei vertebrale. Oasele devin atât de fragile, încât este posibilă fracturarea omoplaților.
9. Fibromialgie
Aceasta este o boală reumatică care provoacă dureri în diferite zone ale corpului și uneori la omoplați. Acest lucru poate fi verificat prin apăsarea unghiului omoplatului sau a ridicătorului omoplatului în căutarea contracturilor musculare.
Fibromialgia presupune rigiditate musculară, oboseală, furnicături în mâini și chiar tulburări de somn și depresie.
10. Compresia nervului suprascapular
Este descrisă ca o durere profundă și surdă în spatele și părțile laterale ale umărului. Iradiază către braț și gât și se simte la palpare în crestătura suprascapulară.
Are diverse cauze, cum ar fi tendinopatia coafei rotatorului sau a bicepsului și hernia de disc cervical.
11. Cancer
Sunt puține cazuri în care durerea la omoplatul stâng sau drept este cauzată de prezența unei tumori, așa cum explică acest studiu realizat de Universitatea din Sinú (Colombia). Deoarece cancerul apare în partea superioară a plămânilor, durerea se simte la unul dintre omoplați.
Durerea dată de cancer este intensă și constantă, intensificându-se noaptea. Este important să mergeți la medic.
Recomandăm: Cele mai bune exerciții pentru spate cu gantere
Tratament pentru durerea de omoplați
Opțiunile de tratament sunt medicația, kinetoterapia și schimbarea obiceiurilor. Numai în situații cu adevărat grave se folosește chirurgia.
Medicamente
Adesea, atunci când apare durerea la nivelul omoplaților, este util consumul de medicamente antiinflamatoare precum AINS, corticosteroizi și analgezice. Acestea ajută la ameliorarea temporară a durerii, dar nu acționează asupra cauzei problemei.
Prin urmare, medicul va fi cel care va stabili cât de necesar este să le administreze și în ce doză. Cel mai probabil, va sugera consumul de medicamente în combinație cu kinetoterapie, masaje și alte măsuri terapeutice.
Recomandări
- Aveți grijă de dietă.
- Faceți activitate fizică. Încercați yoga.
- Apelați la kinetoterapie și masaje pentru spate.
- Evitați situațiile stresante.
- Faceți mișcări rapide în timpul muncii pentru a vă schimba postura.
Este important să luați măsurile de precauție necesare dacă suferiți de durere de omoplați. Corectarea posturii sau îmbunătățirea dietei pot fi opțiuni bune. În primul rând, consultați medicul dacă suferiți de durere sau observați orice modificare în organism.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cruz, A. C. (1990). ¿Qué es la fibromialgia. Arthritis Rheum, 33, 160-172. Disponible en: https://www.diananirva.com/wp-content/uploads/2019/10/MANUAL-FIBRO-HOSPITAL-CLINIC.pdf
-
Kibler, B. W., & McMullen, J. (2003). Scapular dyskinesis and its relation to shoulder pain. JAAOS-Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons, 11(2), 142-151.
- Lazar, M. A., Kwon, Y. W., & Rokito, A. S. (2009). Síndrome de chasquido escapular. Disponible en: https://cdn-links.lww.com/permalink/jbjs/b/jbjs_2017_03_06_lazar_2251_sdc1.pdf
-
Mizutamari, M., Sei, A., Tokiyoshi, A., Fujimoto, T., Taniwaki, T., Togami, W., & Mizuta, H. (2010). Corresponding scapular pain with the nerve root involved in cervical radiculopathy. Journal of Orthopaedic Surgery, 18(3), 356-360.
-
Tanaka, Y., Kokubun, S., Sato, T., & Ozawa, H. (2006). Cervical roots as origin of pain in the neck or scapular regions. Spine, 31(17), E568-E573.