Obiectele necesare în camera bebelușului
Scris și verificat de psihologul Elena Sanz
Sosirea iminentă a unui copil generează iluzii și îndoieli. Există multe de pregătit și organizat înainte de naștere și acest lucru poate adăuga un stres considerabil așteptării. Ce ar trebui să cumpărăm? Pentru a vă ajuta sa luați deciziile în acest sens, vă spunem care sunt obiectele necesare în camera bebelușului!
Alegerea este complicată. Pentru mulți părinți, totul pare esențial. Totuși, aceștia ajung să achiziționeze obiecte care sunt cu greu folosite, în timp ce uită de altele care pot fi vitale. Pentru a preveni acest lucru, vă oferim câteva recomandări valoroase.
Importanta pregătirii camerei bebelușului
La început, poate părea că bebelușii nu au nevoie de o cameră a lor. La urma urmei, pot dormi în camera părinților. Cu toate acestea, pregătirea acestei camere poate fi mult mai necesară decât credeți.
Acesta va fi locul unde veți putea avea grija de bebeluș într-un mediu intim și organizat. Având toate bunurile la îndemână și bine așezate și posibilitatea de a efectua aici principalele acțiuni de îngrijire (hrănire, schimbare de scutec sau dormit), va exista o senzație plăcută de ordine și calm.
Acesta va fi refugiul vostru, unde vă veți putea bucura de momente valoroase. Prin urmare, dacă aveți suficient spațiu acasă, nu ezitați să proiectați o cameră pentru copil confortabilă și armonioasă. Dacă nu știți de unde să începeți, iată câteva sugestii!
Obiectele necesare în camera bebelușului
Fiecare familie este diferită, iar prioritățile și nevoile pot varia, de exemplu, în funcție de spațiul disponibil sau de stilul parental care urmează să fie aplicat. În orice caz, următoarele obiectele vă vor face viata mai ușoară.
Citiți și: Atașamentul parental: ce este și care sunt beneficiile sale?
Pătuț
Pătuțul este un element obligatoriu, chiar dacă intenționați să dormiți împreună. Unele cercetări recomandă să nu-l folosim până când copilul nu are cel puțin 3 luni, pentru a evita riscul de moarte subită.
Așteptările noastre nu sunt întotdeauna îndeplinite. Este posibil să apelăm la dormitul pe diferite suprafețe. Atunci când alegeți, asigurați-vă că pătuțul a trecut controalele de calitate. Alegeți o saltea suficient de fermă și evitați barele de protecție căptușite care înconjoară pătuțul pentru a reduce riscul de sufocare.
Leagăn
Acest obiect nu este esențial, dar poate fi foarte util în primele săptămâni sau luni de viață ale copilului. Nou-născuții se odihnesc mai bine în spații mai mici și izolate, deoarece sunt obișnuiți cu pântecele mamei. Astfel, pătuțul poate să nu fie foarte potrivit în acest moment.
Leagănul oferă acel plus de confort și poate fi mutat cu ușurință din cameră în cameră. În acest fel, puteți avea întotdeauna copilul aproape.
Mobil pentru bebeluși
Mobilele pentru bebeluși nu sunt doar un element decorativ. Sunt primul joc al bebelușului și unul dintre primii lui stimuli. Acest element ajută la dezvoltarea vederii, auzului și atingerii și poate ajuta copilul să se calmeze și să adoarmă.
Mobilele vizuale au culori vii sau contraste (de exemplu, alb și negru). Cu toate acestea, nu sunt făcute pentru a fi manipulate de copil, așa că ar trebui să fie agățate. În schimb, mobilele tactile au materiale moi și ușoare și trebuie așezate la înălțimea bebelușului.
Unii experți recomandă așezarea lor departe de locul în care doarme micuțul. De exemplu, pe o saltea. În acest fel, funcția recreativă este îmbunătățită.
Lampă pentru noptieră
Bebelușul se va trezi de mai multe ori în fiecare noapte cerând hrană, confort sau atenție. Prin urmare, este important să aveți o lampă auxiliară care să ofere lumină indirectă. Astfel, puteți ajunge la micuț fără stimulare vizuală excesivă. Amintiți-vă că este esențial ca bebelușul să învețe să facă distincția între zi și noapte pentru a-și regla obiceiurile de somn.
Masă de înfășat
Bebelușii au nevoie de 8 până la 12 schimbări de scutece pe zi, așa că a avea o zonă dedicată vă poate face viața mult mai ușoară. Alegeți o piesă de mobilier cu o înălțime potrivită pentru a nu fi nevoiți să vă încordați spatele.
De asemenea, asigurați-vă că există spațiu pentru a pune tot ce aveți nevoie, inclusiv șervețele, scutece, cremă… Este esențial să aveți totul la îndemână, deoarece nu puteți lăsa copilul singur în timp ce căutați ceea ce ați uitat.
Spațiu de depozitare
Dulap, șifonier, rafturi, umerașe, sertare…nu contează ce varianta alegeți, dar nu uitați să creați suficient spațiu de depozitare in camera bebelușului. Optați pentru mobilier versatil care va continua să fie util pe măsură ce micuțul crește.
Scaun de alăptare
Fie că aveți de gând să vă alăptați bebelușul sau plănuiți să-i oferiți un biberon, un scaun de alăptare vă va permite să faceți din acel moment o experiență intimă și extrem de plăcută. Amplasarea acestui scaun în camera copilului vă va oferi posibilitatea de a scăpa de agitația din restul casei și de a împărtăși momente unice cu cel mic.
Citiți și: Alimentația copiilor: mese sănătoase și adecvate vârstei
Hamac pentru copii
Acest ultim obiect nu trebuie neapărat așezat tot timpul în camera bebelușului, dar este unul dintre elementele pe care părinții le prețuiesc. Cel mic va putea sa vă vadă în orice moment în timp ce se simte confortabil în hamac.
Obiectele necesare în camera bebelușului: concluzie
Iată câteva sfaturi despre cele mai importante articole pentru camera bebelușului. Totuși, rețineți că scopul este ca încăperea să fie funcțională pentru voi familie. Țineți cont de spațiul disponibil și de nevoile voastre pentru a nu supraîncărca această cameră.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Carpenter, R., McGarvey, C., Mitchell, E. A., Tappin, D. M., Vennemann, M. M., Smuk, M., & Carpenter, J. R. (2013). Bed sharing when parents do not smoke: is there a risk of SIDS? An individual level analysis of five major case–control studies. BMJ open, 3(5), e002299.
- Comité Nacional de Prevención de Lesiones. (s.f.). Consenso sobre mobiliario infantil seguro. Recuperado de https://comunidad.sap.org.ar/uploads/consensos/consenso-sobre-mobiliario-infantil-seguro-nbsp2016.pdf
- Rua, M., & Calucho, M. (2017). Guía de Contenidos- Estimulación temprana de niñas y niños de 0 a 6 años. Consorcio PROCOSI/CEMSE. Recuperado 2021, de https://formaciontecnicabolivia.org/sites/default/files/publicaciones/guia_cuidado_de_ninos_y_ninas_de_0_a_6_anos.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.