Operația de înlocuire a cristalinului
Ochiul uman este o structură anatomică care are diferite mijloace de refracție, iar cristalinul este cel mai important dintre toate. Multe probleme de sănătate pot afecta structurile oculare, deci trebuie să luăm măsuri corective. Unul dintre tratamentele disponibile este operația de înlocuire a cristalinului.
Funcția principală a mediului de refracție este de a face ca razele de lumină să ajungă la un anumit punct de pe retină pentru a atinge acuitatea vizuală maximă. Atunci când există o problemă cu corneea sau cristalinul, lumina va atinge punctul greșit, provocând diverse probleme de vedere la persoana afectată.
Chirurgia intraoculară a cristalinului este tratamentul medical indicat pentru rezolvarea problemelor de refracție și cataractă. Procedura constă în introducerea unui cristalin artificial în ochi pentru a corecta sau înlocui întregul cristalin natural. Este un domeniu în care mulți specialiști au făcut multe progrese și inovații.
Ce poate schimba funcția cristalinului?
Cristalinul este structura principală axată pe redirecționarea luminii către retină. Dacă funcția sa este modificată, oamenii vor avea probleme oculare semnificative și alte simptome oculare.
Diferite tipuri de boli pot afecta această structură, cataracta fiind una dintre cele mai frecvente. Cataracta reprezintă prezența opacității cristalinului și poate avea diverse grade. Este o problemă de sănătate asociată cu îmbătrânirea, fiind mai frecventă la vârstnici. Alte boli ale cristalinului care afectează îi funcția sunt următoarele:
- Presbiopia
- Opacitatea capsulară
- Sindromul pseudoexfoliativ
În plus, există și tulburări care, deși nu afectează în mod direct cristalinul, îi pot modifica funcția. Printre acestea se remarcă miopia, hipermetropia și astigmatismul. Toate aceste boli modifică punctul în care lumina lovește retina, rezultând o vedere încețoșată.
Vezi și:
Când este necesară operația de înlocuire a cristalinului?
Chirurgia intraoculară a cristalinului este o tehnică pe care medicii o folosesc de mulți ani pentru a corecta problemele de refracție și a elimina dependența de ochelari sau lentile de contact. În trecut, medicii recomandau această intervenție chirurgicală numai în problemele grave. Cu toate acestea, în ultimii ani, o folosesc și pentru a corecta tulburările de intensitate moderată.
Există două afecțiuni caracteristice în care se folosește acest tratament: bolile refractive și cataracta. În acest sens, cristalinul utilizat și procedura pot varia în funcție de problema de sănătate.
Probleme de refracție
În termeni generali, specialiștii recomandă această intervenție chirurgicală tuturor celor care au probleme de refracție importante. În plus, este prescrisă pacienților care nu sunt candidați la intervenții chirurgicale cu laser pe straturile superficiale sau profunde ale corneei.
Cristalinul utilizat la pacienții cu probleme de refracție este intraocular phakic. Specialistul plasează acest tip de cristalin în camera anterioară sau posterioară a ochiului fără a îndepărta cristalinul natural. În acest fel, dispozitivul va redirecționa lumina și o va concentra în punctul retinei cu cea mai mare acuitate vizuală.
Cataractă
Opacitatea cristalinului va împiedica trecerea luminii. Persoana cu cataractă poate ajunge la orbire. Potrivit Institutului Național al Ochilor, utilizarea ochelarilor ajută în stadiile incipiente. Cu toate acestea, tratamentele disponibile în cazurile avansate sunt mai invazive.
Una dintre cele mai utilizate metode la pacienții cu cataractă este chirurgia intraoculară a cristalinului. În acest caz, medicii vor folosi cristalinul pseudofakic pentru a corecta problema, care implică îndepărtarea și înlocuirea structurii naturale. Această operație este utilă și la pacienții cu vârsta peste 45 de ani cu prezbiopie.
În ce constă operația de înlocuire a cristalinului?
Procedura este foarte rapidă și durează aproximativ 30 de minute dacă nu există complicații. Pregătirea pentru intervenția chirurgicală începe cu o săptămână înainte de operație, când medicul oftalmolog face mici găuri cu laserul între camera anterioară a ochiului și cristalin pentru a preveni creșterea presiunii intraoculare.
De asemenea, este posibil ca tratamentul cu antibiotice și antiinflamatoare să înceapă cu câteva zile înainte pentru a evita complicațiile. În general, operația de înlocuire a cristalinului decurge după cum urmează:
- Pacientul se va întinde pe spate și medicul va aplica un anestezic local pentru a inhiba inervația senzorială a ochiului. Se pot administra sedative pentru a calma pacientul.
- Medicul va îndepărta apoi orice germeni din zona ochilor și va continua să deschidă pleoapele cu un instrument special numit speculum oftalmic.
- Urmează aplicarea de lubrifiant pe cornee pentru a evita formarea de leziuni. Ulterior, medicul va face o mică incizie în ochi și va introduce cristalinul intraocular.
- În cele din urmă, specialistul va îndepărta lubrifiantul cornean și va continua închiderea inciziei cu suturi foarte subțiri.
- Odată ce suturile sunt gata, medicul va pune uleiuri lubrifiante pe suprafața oculară și va acoperi ochiul cu un plasture.
Descoperă mai mult:
Avantajele intervenției chirurgicale
Cel mai mare beneficiu este îmbunătățirea considerabilă a acuității vizuale. În plus, cristalinele sunt atât de subțiri, încât diferența va fi imperceptibilă și nu va genera niciun disconfort. Alte beneficii ale chirurgiei cristalinului sunt următoarele:
- Vindecă afecțiunile severe pe care metodele tradiționale nu le pot ameliora
- Îmbunătățește semnificativ vederea nocturnă
- Elimină dependența de ochelari sau lentile de contact
- Cristalinele pot fi îndepărtate dacă este necesar
- Recuperarea este rapidă și nu există uscăciune oculară
Riscuri și complicații posibile
La fel ca în cazul tuturor tratamentelor chirurgicale, chirurgia cristalinului implică riscuri. Cu toate acestea, incidența lor este foarte mică. Una dintre cele mai severe complicații este rotația cristalinului în interiorul ochiului. Din fericire, acest lucru este foarte rar. Alte complicații includ următoarele:
- Edem cornean
- Infecții post-chirurgicale
- Glaucom și pierderea acuității vizuale
- Dezlipire de retină
O altă complicație a intervenției chirurgicale este formarea cataractei posterioare. Cu toate acestea, incidența sa este scăzută și nu este asociată cu vârsta. Studiile au descoperit afecțiunea la doar 46 de pacienți dintr-un total de 1653 de cazuri studiate.
Operația de înlocuire a cristalinului: o soluție cu risc scăzut
Procedura chirurgicală în cauză este tratamentul ideal în unele cazuri de cataractă severă și probleme de refracție. Este o tehnică minim invazivă, rapidă, cu foarte puține riscuri și complicații. Există, de asemenea, puține restricții pentru pacienți, iar medicii pot face acest lucru și la adulții mai în vârstă.
Una dintre limitările intervenției chirurgicale este nevoia unui consult medical la fiecare 2 ani pentru a verifica starea cristalinului și problema de sănătate de bază. Însă aceasta nu pare să fie o problemă atunci când o comparăm cu beneficiile pe care le poate oferi această intervenție chirurgicală rapidă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Martínez-Plaza E, López-Miguel A, Holgueras A, Barraquer R, Alió J, Maldonado M. Lentes intraoculares fáquicas: recientes avances e innovaciones. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología. 2020;95(4):178-187.
- Packer M. The Implantable Collamer Lens with a central port: review of the literature. Clin Ophthalmol. 2018;12:2427-2438.
- Gimbel HV, LeClair BM, Jabo B, Marzouk H. Incidence of implantable Collamer lens-induced cataract. Can J Ophthalmol. 2018;53(5):518-522.
- Zhang J, He F, Liu Y, Fan X. Implantable collamer lens with a central hole for residual refractive error correction after corneal refractive surgery. Exp Ther Med. 2020;20(6):160.
- Li Z, Xu Z, Wang Y, Liu Q, Chen B. Implantable collamer lens surgery in patients with primary iris and/or ciliary body cysts. BMC Ophthalmol. 2018;18(1):287.
- Chen H, Feng X, Niu G, Fan Y. Evaluation of dry eye after Implantable Collamer Lens surgery. Ophthalmic Res. 2020 Sep 22.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.