Logo image
Logo image

Opțiuni pentru ameliorarea durerilor în gât

4 minute
Durerile în gât constituie o problemă frecventă, mai ales toamna și iarna. Deși acest simptom dispare pe cont propriu după câteva zile, avem la dispoziție mai multe opțiuni eficiente pentru a-l ameliora. Descoperă-le în acest articol!
Opțiuni pentru ameliorarea durerilor în gât
Ultima actualizare: 05 mai, 2020

Ameliorarea durerilor în gât nu este întotdeauna un obiectiv ușor de atins. Avem la dispoziție numeroase tratamente, însă acest simptom poate fi persistent, provocând disconfort timp de mai multe zile.

Durerile în gât pot avea diverse cauze. Cea mai frecventă dintre acestea este reprezentată de infecțiile de tract respirator superior. În perioadele reci, poate apărea faringita. Alte infecții respiratorii care provoacă simptome asemănătoare sunt răceala, sinuzita și laringita. Toate sunt provocate de virusuri. Așadar, terapiile cu antibiotice nu sunt indicate și, de obicei, acest tip de medicament nu poate ameliora durerile în gât.

Printre cauzele disfoniei, răgușelii și durerilor în gât se numără și:

  • Mediul uscat: Aerul uscat deshidratează mucoasele. În plus, dacă respiri pe gură, iar aerul nu circulă prin nas, riști să te doară în gât.
  • Alergiile: Persoanele alergice la praf și acarieni tind să sufere de dureri în gât.
  • Oboseala vocală: Vorbitul în exces și suprasolicitarea vocii prin țipete epuizează corzile vocale.
  • Iritanții: Atunci când pătrund în corp, anumite substanțe chimice pot irita faringele. În această categorie intră și fumul de țigară.
  • Boala de reflux gastroesofagian: Această afecțiune constă în trecerea acidului clorhidric din stomac în esofag, ajungând la final în gât. Acidul clorhidric este foarte iritant.

Cele mai bune opțiuni pentru ameliorarea durerilor în gât

În cele ce urmează, îți propunem opt modalități de a trata durerile în gât.

1. Gargara

Gargara reprezintă un remediu excelent pentru această problemă deranjantă. gargară cu apă caldă și sare. Acest amestec ameliorează inflamația faringelui, reducând iritația.

Rețeta clasică are ca ingrediente o jumătate de linguriță de sare și un pahar cu apă. Dacă nu suporți gustul sărat al amestecului, poți adăuga și miere. Fă gargară de mai multe ori pe zi.

2. Mierea

Așa cum am menționat anterior, poți adăuga miere în amestecul de apă și sare. De asemenea, poți consuma și miere simplă. Va trebui să o înghiți încet, astfel încât aceasta să acționeze asupra țesutului inflamat.

Mierea aderă temporar la celule și creează o barieră antiseptică. Această barieră previne deshidratarea și absoarbe microorganismele patogene.

Îți recomandăm:

9 remedii naturale pentru faringită

Reține însă că nu poți da miere copiilor cu vârsta sub un an. Acest aliment poate cauza botulism la copiii foarte mici.

Some figure
Datorită proprietăților sale, mierea este un remediu eficient împotriva durerilor în gât. Însă nu este indicată pentru bebeluși.

3. Comprimatele de supt

Atât farmaciile, cât și plafarele vând comprimate de supt pentru ameliorarea durerilor în gât. Aceste produse pot conține ingrediente precum eucaliptul. Comprimatele de supt stimulează producția de salivă, hidratează mucoasele și ameliorează temporar simptomele dureroase. Dezavantajul acestui tratament este faptul că va trebui să iei mai multe comprimate pe zi.

4. Hidratarea

Hidratarea mucoaselor este esențială. De fapt, durerile în gât sunt adesea o consecință a pierderii de lichide. Așadar, trebuie să compensezi consumând apă și evitând băuturi precum cafeaua.

Îți recomandăm să consumi și supe sau ceaiuri. Fierturile oferă micronutrienți, sunt hidratante și conțin microelemente precum sodiul și potasiul.

5. Compresele calde

Aplicarea de comprese calde pe gât crește temperatura în zonă, stimulând circulația sanguină. Acest gest crește prezența celulelor antiinflamatoare și susține hidratarea.

6. Dușurile calde

Dușurile calde generează abur, care poate ameliora durerile în gât. Aburul cald are o acțiune antiinflamatoare atunci când pătrunde în tractul respirator prin cavitatea bucală.

Some figure
Deși dușurile calde nu pot trata durerile în gât, acestea pot ameliora temporar disconfortul resimțit.

7. Evitarea fumatului

Țigările și fumul pe care acestea îl produc au un efect iritant. Pe lângă faptul că poate provoca dureri în gât, fumatul intensifică acest simptom dacă la baza sa stă o infecție. Acest viciu afectează nu doar fumătorul, ci și oamenii din jur.

Citește mai mult:

Efectele fumatului și vindecarea plămânilor

Conform cercetărilor științifice, persoanele care fumează prezintă un risc crescut de a dezvolta infecții respiratorii. În plus, acestea pot suferi de tuse cronică, ce schimbă dinamica respiratorie.

8. Analgezicele

Durerea în gât poate dispărea pe cont propriu după câteva zile. Însă uneori avem activități importante pe care nu le putem rata (de pildă, la serviciu) și suntem nevoiți să accelerăm acest proces. În asemenea situații, putem trata durerile în gât cu medicamente.

Prima variantă este reprezentată de paracetamol (acetaminofen). Acesta este un analgezic relativ inofensiv care poate ameliora simptomele deranjante. Cea de-a doua variantă este ibuprofenul care, pe lângă efectul analgezic, este și un antiinflamator. Ambele medicamente sunt utile împotriva febrei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Salinas, Pedro. “Hierbabuena: usos medicinales, beneficios y precauciones.” Compartir 10 (2017): 22.
  • Alarcón-Andrade, Gonzalo, Gonzalo Bravo-Soto, and Gabriel Rada. “¿ Son útiles los corticoides sistémicos en el manejo de la faringitis aguda?.” Medwave 17.09 (2017).
  • Amoedo, Diego, and María Teresa Rosanova. “Faringitis recurrente.” Medicina Infantil 24.4 (2017).
  • Pharmacognosy Res. 2017 Apr-Jun; 9(2): 121–127. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. doi: 10.4103/0974-8490.204647
  • XII CONGRESO NACIONAL DE CIENCIA Y TECNOLOGIA DE ALIMENTOS. Jueves 27 y Viernes 28 de Mayo de 2010. Guanajuato, Gto. DESARROLLO DE FORMULACIONES DE GOMITAS A BASE DE MIEL, PROPOLEO, MENTA Y EUCALIPTO. http://respyn2.uanl.mx/especiales/2010/ee-09-2010/documentos/desarrollo_nuevos_productos/DPN54.pdf
  • PLoS One. 2014; 9(1): e84154. Published online 2014 Jan 9. No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population. doi: 10.1371/journal.pone.0084154
  • Int J Radiat Oncol Biol Phys. 1989 Nov;17(5):1041-7. Effects of temperature on blood circulation measured with the laser Doppler method. doi: 10.1016/0360-3016(89)90153-3.
  • Salud Pública de México. Los riesgos del tabaquismo activo y pasivo. https://www.scielosp.org/article/spm/2002.v44suppl1/s144-s160/es/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.