Logo image
Logo image

Pâine integrală de casă: 2 rețete ușoare

3 minute
Pentru a obține o pâine perfectă, este esențial să lăsați aluatul să crească cel puțin o oră înainte de a-l introduce în cuptor. Dacă doriți, îl puteți pregăti cu o seară înainte.
Pâine integrală de casă: 2 rețete ușoare
Maria Patricia Pinero Corredor

Verificat și aprobat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor

Ultima actualizare: 19 decembrie, 2022

Pâinea este unul dintre alimentele esențiale în aproape toate dietele. Este o sursă importantă de carbohidrați și este și una dintre cele mai bune opțiuni pentru micul dejun sau gustări. Descoperiți cele mai bune rețete de pâine integrală de casă!

Făinurile integrale au multe beneficii nutriționale în comparație cu cele rafinate; ele păstrează vitaminele, mineralele și fibrele grâului. În schimb, făinurile albe trec printr-o serie de procese în care își pierd mulți dintre nutrienți. De fapt, la prepararea lor se folosesc o serie de substanțe chimice care oferă acea culoare albă caracteristică.

Pâinea devine mai pufoasă și mai atractivă. Problema este că valoarea nutritivă este redusă și conținutul caloric crește. Din această cauză, mulți preferă să evite să cumpere pâine din magazin și optează pentru rețetele naturale. Vestea bună este că pâinea de acasă este ușor de făcut. Ingredientele se găsesc ușor în orice supermarket. Descoperiți două opțiuni interesante de pâine integrală de casă!

Rețete delicioase de pâine integrală de casă

Pregătirea unei pâini integrale delicioase de casă are avantaje interesante. În primul rând, asigură aportul unui produs 100% organic, deoarece ingredientele folosite sunt de cea mai bună calitate. În al doilea rând, este o modalitate excelentă de a avea grijă de dietă și greutate, deoarece pâinea integrală are un conținut redus de calorii și oferă nutrienți foarte benefici pentru organism.

Citiți mai mult: Aflați cum să utilizați orzul prăjit ca înlocuitor de cafea

1. Rețetă de pâine integrală de casă

Some figure

Ingrediente:

  • 1 kg de făină integrală
  • 25 g drojdie de bere
  • 2 linguri de ulei vegetal (20 ml)
  • ½ litru de apă călduță
  • Sare

Preparare:

  • Puneți făina integrală de grâu într-un bol.
  • Dizolvați o lingură de drojdie într-o jumătate de cană de apă caldă, adăugând două linguri de ulei și o linguriță de sare de mare.
  • Adăugați drojdia în făină.
  • Adăugați apa puțin câte puțin și frământați.
  • Lăsați aluatul să se odihnească 30 de minute.
  • Preîncălziți cuptorul pentru 5 până la 10 minute.
  • În timp ce se încălzește, formați pâinea de mărimea și forma dorite.
  • Opriți cuptorul și puneți pâinea la dospit. În aproximativ 30 de minute, ar trebui să își dubleze volumul.
  • Porniți cuptorul la 150 ºC.
  • Coaceți pâinea până devine aurie la exterior și moale la interior (aproximativ 45 de minute).

Recomandăm și: 3 rețete sănătoase cu germeni de linte

2. Pâine de casă cu miere

Some figure

Ingrediente (pentru 6 baghete):

  • 250 g de făină integrală
  • 150 ml apă călduță
  • 5 g de sare
  • 10 g miere
  • 5 ml lecitină de soia
  • 20 ml apă

Pentru maia:

  • 1 plic de drojdie pentru pâine
  • 2 linguri de apă (20 ml)
  • 3 linguri de făină (30 g)

Preparare:

Maia:

  • Dizolvați drojdia în cele două linguri de apă.
  • Adăugați cele trei linguri de făină.
  • Acoperiți cu folie transparentă și așteptați 15 minute.

Pâine:

  • Puneți toate ingredientele într-un bol și frământați bine.
  • Adăugați maiaua și frământați din nou timp de 15 până la 20 de minute.
  • Lăsați aluatul să se odihnească în același bol, acoperindu-l cu un prosop umed aproximativ 1 oră, până își dublează volumul.
  • Puneți aluatul pe o suprafață plană tapetată cu făină și zdrobiți-l cu pumnii pentru a elimina aerul.
  • Frământați 5 minute și formați cele 6 baghete.
  • Puneți-le într-o tavă de copt acoperită cu hârtie.
  • Puneți deasupra prosopul umed până își dublează volumul.
  • Stropiți pâinea cu făină integrală de grâu și coaceți-o la 225 ºC timp de aproximativ 35-40 de minute.
  • Când baghetele sunt aurii, scoateți-le din cuptor și lăsați-le la răcit pe un grătar.

Ce rețetă de pâine integrală de casă v-a plăcut cel mai mult? Nu ezitați să vă bucurați de o pâine mai sănătoasă și mai potrivită pentru dietă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Peiro L. (2021). Beneficios de los alimentos integrales. Asociación Diabetes Madrid. Disponible en: https://diabetesmadrid.org/beneficios-de-los-alimentos-integrales/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.