Pâinea de cristal: ce este și cum este preparată - Doza de Sănătate
 

Pâinea de cristal: ce este și cum este preparată

Pâinea de cristal este o variantă a versiunilor clasice. Este perfectă pentru a fi consumată cu ulei de măsline, brânză sau chiar cârnați.
Pâinea de cristal: ce este și cum este preparată
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Pâinea de cristal este un tip de aliment care are caracteristici speciale. În primul rând, se remarcă prin umiditatea sa deoarece, pentru fiecare kilogram de făină folosit, sunt necesari 900 mililitri de apă. În acest fel, se obține o crustă subțire și crocantă.

Vă vom învăța cum să pregătiți pâinea de cristal într-un mod simplu. Acest produs este excelent pentru a face sandvișuri cu pâine prăjită. Are caracteristici organoleptice inconfundabile care vor încânta toată familia.

Caracteristicile pâinii de cristal

După cum am afirmat, pâinea de cristal are o textură diferită de cea tradițională. Pregătirea sa garantează o coajă crocantă la exterior și volum și catifelare la interior. Este delicioasă cu brânzeturi și cu produse precum șunca și uleiul de măsline.

Utilizarea uleiului de măsline îi conferă o serie de proprietăți nutriționale. Acest ingredient concentrează acizi grași omega 3, elemente capabile să ajute la menținerea inflamației sub control. Acest lucru este demonstrat de un studiu publicat în revista International Immunology.

Trebuie remarcat faptul că utilizarea cârnaților are uneori anumite riscuri. Nitriții sunt utilizați în mod obișnuit pe post de conservanți. S-a demonstrat că aceste substanțe cresc riscul de a dezvolta unele tipuri de cancer atunci când sunt utilizate în mod regulat.

Vorbim despre un produs care conține fibre alimentare insolubile. Acest lucru ajută la formarea scaunului. De fapt, consumul regulat de fibre este asociat cu un risc mai mic de constipație, potrivit unei cercetări publicate în revista Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

Pâine cu ulei de măsline

Rețetă de pâine de cristal

Vă vom învăța cum să preparați pâinea de cristal într-un mod simplu, obținând un rezultat delicios. Să vedem rețeta!

Ingrediente

Instrucțiuni pas cu pas

Cheia reușitei este să aveți succes în pregătirea aluatului, lucru care în acest caz este mai dificil. Din acest motiv, se recomandă utilizarea unui robot de bucătărie cu braț de frământare.

Puneți făina într-un castron și apa puțin câte puțin. Începeți cu 50 ml de lichid și porniți robotul pentru a prelucra aluatul. După câteva minute, turnați 100 ml apă, fără a opri amestecarea.

Odată cu trecerea timpului, aluatul va căpăta o textură omogenă. Când se întâmplă acest lucru, adăugați restul de apă până când aluatul atinge o consistență lipicioasă.

Adăugați sarea și continuați frământarea. La sfârșit, adăugați drojdia. Măriți viteza aparatului în acest moment pentru a obține un rezultat mai bun.

Plierea și fermentarea aluatului

Când robotul termină de frământat, aluatul rezultat trebuie pus pe un blat tapetat cu făină. Se întinde bine și se pliază în 4 bucăți.

Acoperiți-l cu un prosop de bucătărie și lăsați-l să se odihnească timp de 30 de minute. Operația de pliere se repetă și se lasă să se odihnească din nou. În total, trebuie să faceți acest lucru de 3 ori.

Odată ce procesul este finalizat, aluatul trebuie așezat într-un vas uns cu ulei de măsline extravirgin, acoperit cu folie de plastic. Se lasă să stea într-un loc întunecat și uscat la temperatura camerei, până când își dublează volumul.

Castron cu făină

Coacerea

Când aluatul de pâine a crescut suficient, acesta este pus înapoi pe blat și lăsat să se odihnească, fără a îndepărta gazul care se află în interior. Este esențial să tapetați suprafața cu făină pentru a preveni lipirea acestuia.

Apoi, aluatul este ușor întins în formă de dreptunghi, dar fără a-l forța, pentru a preveni ruperea acestuia. Când este subțire, este tăiat în porții obișnuite și așezat în tava care va fi introdusă în cuptor.

Cuptorul trebuie preîncălzit la 240 de grade Celsius cu căldură superioară și inferioară. Până atinge temperatura dorită, tava în care se află aluatul este acoperită cu o cârpă de bucătărie. Odată ce cuptorul este gata, pâinea se coace timp de 25 de minute până când devine uscată și crocantă.

Încercați să faceți pâinea de cristal

După cum ați văzut, prepararea pâinii de cristal are trucul său. Pentru a o face perfectă, vă recomandăm să urmați rețeta pas cu pas, fără să vă grăbiți. În acest fel, veți obține un produs excelent pentru a face sandvișul ideal.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ishihara T, Yoshida M, Arita M. Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. Int Immunol. 2019 Aug 23;31(9):559-567. doi: 10.1093/intimm/dxz001. PMID: 30772915.
  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16. doi: 10.1111/apt.13662. Epub 2016 May 12. PMID: 27170558.
  • Zhang FX, Miao Y, Ruan JG, Meng SP, Dong JD, Yin H, Huang Y, Chen FR, Wang ZC, Lai YF. Association Between Nitrite and Nitrate Intake and Risk of Gastric Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. Med Sci Monit. 2019 Mar 9;25:1788-1799. doi: 10.12659/MSM.914621. PMID: 30850575; PMCID: PMC6420797.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.