Pantofii ortopedici pentru copii: când sunt necesari?
Copilul are picioare plate sau prea curbate? Dacă are sub un an și jumătate, nu trebuie să vă faceți griji și să credeți că îi sunt de ajutor pantofii ortopedici pentru copii. Toți copiii au picioare plate și picioare strâmbe; acest lucru este legat de mediul uterin.
Începând cu anii 90, utilizarea acestor pantofi a scăzut din cauza cercetărilor care confirmă că ceea ce a fost corectat nu au fost malformații, ci făceau parte din evoluția naturală a piciorului. Pentru mulți specialiști, doar adevăratele probleme ale membrelor inferioare trebuie corectate prin terapii și în cele din urmă cu intervenții chirurgicale.
Nu uitați să mergeți la specialist sau podolog. Cu branțuri sau atele și cu observație medicală constantă, picioarele vor atinge poziția corectă. Citiți mai departe pentru a afla când sunt cu adevărat necesari pantofii ortopedici pentru copii!
Cazuri frecvente
Protocoalele actuale nu recomandă utilizarea din senin a pantofilor ortopedici pentru copii. Mai degrabă, susțin observația pentru a oferi copilului timp să crească și să se dezvolte.
Multe „malformații” de altădată au dispărut cu timpul și nu din cauza efectului benefic al ortezelor. Printre dificultățile frecvente se remarcă următoarele: picioarele plate, sprijinul pe interiorul piciorului sau picioarele înclinate.
Citiți și: Alimentele pentru copii contaminate cu metale grele
Picior plat sau „aplatizat”
Piciorul bebelușului are un strat de grăsime care acoperă arcul plantar. Acest lucru se datorează faptului că ligamentele sunt laxe și dau aspectul unui picior plat.
De exemplu, picioarele plate flexibile nu sunt tratate cu pantofii ortopedici pentru copii, ci mai degrabă cu exerciții de reabilitare. Picioarele plate rigide necesită tratament și, în unele cazuri, o intervenție chirurgicală. Spre deosebire de picioarele plate, picioarele cavus prezintă un arc plantar mai larg decât în mod normal.
Genunchi înăuntru sau în afară
Este normal ca mulți copii cu vârste între 18 și 24 luni să aibă genu varo (genunchi în afară) sau genu valgo (genunchi în interior). Anomalia din urmă este însoțită de picioare cu vârful orientat spre interior. Marea majoritate a acestor probleme se vor corecta spontan, ca parte a dezvoltării osoase.
Picioare în W
Copilul pune picioarele în W? Aceasta face parte din procesul de creștere și flexibilitate care se exprimă prin anteversie femurală și torsiune tibială. Însă, dacă după vârsta de 8 ani, picioarele pun în pericol mersul copilului, se va lua în considerare intervenția chirurgicala.
Boala Blount
În cele din urmă, boala Blount este o tulburare de creștere a tibiei care determină curbarea picioarelor spre exterior. Deoarece curbura este normală până la 3 ani, sunt necesare controale medicale și tratament la timp.
Pantofii ortopedici pentru copii: dilema
Între 18 luni și 4 ani, tratamentul ortopedic este inutil. Laxitatea ligamentelor produce slăbiciune musculo-scheletică. Aveți răbdare și lăsați copilul să meargă desculț pe plajă și să se joace cu picioarele goale. Dacă totul merge bine, arcul va apărea între 6 și 8 ani.
Pantofii ortopedici pentru copii realizați pe măsura răspund unei nevoi terapeutice, dar și unei cerințe estetice. Sunt eficienți atât timp cât tratamentul este urmat în mod regulat. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, nu este nevoie de încălțăminte ortopedică pentru copii deoarece picioarele sunt în plină formare, cel puțin până la vârsta de șapte sau opt ani.
Pediatrul este cel care are ultimul cuvânt, dar puteți face aceste teste dacă credeți că merită:
- Ridicați degetul mare al copilului. Dacă călcâiul are o formă normală, există un picior plat flexibil care se va atenua în timp. Această manevră este cunoscută sub numele de Testul lui Jack.
- Cealaltă posibilitate este efectuarea testului Heel Rise. Dacă statul pe vârfuri corectează piciorul, atunci este un picior plat care se va corecta singur.
Dacă există picioare flexibile, dar cu prezență neobișnuită a durerii, se vor folosi branțurile interioare, întotdeauna sub recomandare podiatrică. Vor atenua disconfortul și vor oferi confort.
Citiți și: Clorul din piscine și sănătatea copiilor
Când sunt necesari pantofii ortopedici pentru copii?
Această încălțăminte este destinată copiilor cu o coborâre a arcului longitudinal intern cu glezne valgus, care nu poate fi corectată în timp. La fel, sunt utili atunci când există o diferență în lungimea extremităților inferioare.
Equinus la picior trebuie compensat pentru a atenua simptomele. Folosiți cizme înalte, cu șireturi. În cazul amputațiilor, pantofii permit creșterea lungimii piciorului și garantează un mers mai bun și mai stabil.
Mersul desculț pe plajă, cea mai bună terapie
Între 7 și 18 luni, bebelușul va începe aventura de a merge singur. Pentru a o face în siguranță, veți avea nevoie de un pantof cu vârf rotund sau pătrat, cu o aderență bună și o talpă flexibilă cu cel mult 3 milimetri de cauciuc. În general, este necesar un pantof moale, flexibil, care se potrivește perfect și ține călcâiul în interior.
Desigur, nimic nu va fi mai bun pentru maturizarea mușchilor piciorului decât mersul desculț cât mai mult posibil într-un mediu bine întreținut. Pantofii sunt esențiali pentru a proteja de răni.
Pantofii rigizi și strâmți pot provoca deformări și pot afecta mobilitatea. Doar dacă există durere sau disconfort legat de anomalii ale picioarelor, este necesar mersul la podolog pentru a evalua situația. O bună parte din dificultăți se remit cu timpul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Brunon, A., Maitre, M., Petiot, S., Romain, M., & Pélissier, J. (2004). Zapatos ortopédicos. EMC-Kinesiterapia-Medicina Física, 25(4), 1-10. Disponible en: https://es.scribd.com/doc/52798013/zapatos-ortopedicos
- Marchena, A., Cortés, M., & Noguerón, G. G. (2013). Revisión bibliográfica de los tratamientos del pie plano flexible. Análisis retrospectivo (1977-2011). Revista Internacional de Ciencias Podológicas (1), 9-22. Disponible en: https://core.ac.uk/download/pdf/38810242.pdf
- Martin, L. Propuesta de protocolo para seguimiento ortopédico infantil en atención primaria. Sociedad gallega de traumatología y ortopedia. Disponible en: https://copomur.es/wp-content/uploads/2018/12/PROTOCOLO-DE-SEGUIMIENTO-ORTOPEDICO-INFANTIL-EN-PRIMARIA-copia.pdf
- Rivera, C. M. A. (1999). Conceptos actuales acerca del pie plano en los niños. Revista Mexicana de Pediatría, 66(6), 257-259. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/pediat/sp-1999/sp996g.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.