Caracteristici și tratamente pentru piciorul plat - Doza de Sănătate
 

Caracteristici și tratamente pentru piciorul plat

Poți trata picioarele plate dacă acestea sunt dureroase. Una dintre cele mai obișnuite măsuri pentru corectarea problemei este să porți încălțăminte cu talpă personalizată.
Caracteristici și tratamente pentru piciorul plat

Ultima actualizare: 29 iulie, 2020

O persoană are piciorul plat atunci când întreaga sa talpă este în contact cu pământul în timp ce stă în picioare. Acest lucru este cauzat de faptul că arcada tălpii este căzută. Aceasta este o afecțiune foarte frecventă. Estimările indică faptul că 20% din populația lumii suferă de piciorul plat. De obicei, afecțiunea nu provoacă durere și se poate dezvolta atât în copilărie, cât și în anii următori. Descoperă în acest articol principalele caracteristici și tratamente pentru piciorul plat!

Această afecțiune poate duce la alinierea defectuoasă a picioarelor și provoacă probleme atât la nivelul gleznelor, cât și al genunchilor.

Cauzele piciorului plat

Este normal să avem picioarele plate în copilărie, deoarece arcul piciorului se află în formare în această etapă a vieții. Însă, la unii oameni arcul nu se dezvoltă niciodată, iar acest lucru nu este nici rău, nici problematic. Picioarele plate se pot forma și de-a lungul anilor. În acest caz, problema afectează, de obicei, doar un picior. De asemenea, problema poate apărea din cauza îmbătrânirii, mersului excesiv pe jos, accidentărilor și diverselor boli. Oricare dintre aceste situații duce la deteriorarea tendoanelor, iar acestea sunt structurile ce „susțin” arcul.

Anumiți factori cresc riscul de a avea picioarele plate. În afară de îmbătrânire și leziuni, factori pe care i-am menționat deja, picioarele plate pot apărea din cauza obezității, diabetului și artritei reumatoide. De fapt, un studiu realizat la Universitatea din Chile afirmă faptul că:

„Starea nutrițională are legătură cu creșterea prevalenței picioarelor plate la copii. Obezitatea a fost legată de alterarea morfologică a piciorului la copiii între 6 și 10 ani. ”

Așadar, este important să ai grijă de dieta ta și în special de dieta copiilor tăi. Obezitatea poate afecta dezvoltarea mușchilor și a scheletului celor mici.

Care sunt simptomele piciorului plat?

Majoritatea persoanelor cu picioarele plate nu prezintă simptome. Cu toate acestea, unii pacienți simt dureri în interiorul picioarelor. Dacă problema duce la o aliniere proastă, atunci durerea poate afecta gleznele sau genunchii.

Picioarele plate sunt asociate cu genunchii orientați spre interior. Această patologie se numește genu valgum sau „genunchi în X”. Este o problemă scheletică și estetică pe care o poți vedea chiar și cu ochiul liber.

De asemenea, alte simptome provocate de această afecțiune sunt oboseala și senzația de greutate la nivelul picioarelor. Poate fi dificil pentru oamenii cu picioarele plate să meargă. În unele cazuri, aceștia pot avea și probleme de spate.

Tratamente pentru piciorul plat

Multe tratamente pot îmbunătăți această afecțiune dacă piciorul plat provoacă durere.

  • Exerciții de întindere: sunt ideale pentru cazurile în care tendonul lui Ahile este mai scurt decât ar fi normal.
  • Încălțăminte cu suport structural: ajută la ameliorarea durerii. Pantofii cu susținere sunt mult mai confortabili decât pantofii care nu au această caracteristică.
  • Dispozitive ortopedice: sunt suporturi pentru arc. Există opțiuni ce pot fi achiziționate direct de pe piață dar pot fi confecționate și la comandă. Tălpile personalizate se potrivesc perfect conturului piciorului și reduc simptomele pacientului.
  • Abordarea ideală pentru copii este să se încerce corectarea piciorului plat printr-un set de exerciții. Cu toate acestea, copiii pot începe să folosească tălpile personalizate începând cu vârsta de 4 ani. Acestea vor îmbunătăți alinierea piciorului.
  • Chirurgia este o opțiune de ultimă instanță. Totuși, acest lucru este rezervat, de obicei, pentru cele mai complicate cazuri. Chirurgia este indicată acelor oameni care au și o ruptură de tendon, de exemplu.
De asemenea, fizioterapia poate fi eficientă în cazul sportivilor cu piciorul plat. Acest lucru se datorează faptului că multe cazuri sunt produse de leziuni apărute la alergare sau suprasolicitare. Fizioterapeuții și antrenorii pot preveni această problemă ajutând acești sportivi să-și îmbunătățească tehnica de antrenament.

Concluzie

A avea picioarele plate nu provoacă, în general, disconfort sau probleme majore de sănătate. Cu toate acestea, există diverse forme de tratament ce pot fi de folos în cazul în care afecțiunea începe să provoace disconfort. Ceea ce este important este să consulți un medic dacă ai întrebări.

De asemenea, este o idee minunată să încerci să slăbești dacă ai exces de greutate. Îți poți trata durerea cu medicamente, dar este mult mai bine să faci întinderi și alte forme de terapie fizică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.