Paracetamolul influențează personalitatea?
 

Paracetamolul influențează personalitatea?

Specialiștii cunosc de multă vreme efectul hepatotoxic al paracetamolului, dar până acum nu au existau dovezi ale influențării personalității. Un studiu al Universității Ohio a abordat acest aspect.
Paracetamolul influențează personalitatea?
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 24 noiembrie, 2022

Cercetătorii au efectuat un studiu cu rezultate neașteptate și până acum necunoscute. Ei au arătat că paracetamolul influențează personalitatea. Mai exact, paracetamolul poate determina o scădere a empatiei.

Acest medicament, numit și acetaminofen, este utilizat pe scară largă grație proprietăților sale analgezice și antipiretice. Este util pentru tratamentul durerilor uşoare sau moderate şi în stările febrile.

Ca și în cazul altor medicamente, paracetamolul poate provoca o serie de reacții adverse nedorite la începerea tratamentului. Până în prezent, se cunoșteau doar efectele hepatotoxice ce apăreau la administrarea de doze crescute.

Studii care arată că paracetamolul influențează personalitatea

Paracetamolul s-a dovedit a fi util atât pentru tratamentul durerii fizice, cât și psihice. Cercetările de la Universitatea de Stat din Ohio (Statele Unite) au scos la iveală efecte neașteptate. Oamenii de știință au descoperit că paracetamolul poate reduce emoțiile pozitive. Au fost efectuate două studii cu studenți de la aceeași universitate.

Femeie care nu știe că paracetamolul influențează personalitatea

 

Primul studiu

Primul studiu a avut 82 de subiecți. Jumătate dintre ei a primit 1 gram de paracetamol. Cealaltă jumătate a primit un medicament placebo. Apoi, subiecții au așteptat aproximativ 1 oră până când cercetătorii le-au arătat fotografii menite să provoace anumite emoții. Au existat trei tipuri de fotografii:

  • Foarte neplăcute: copiii subnutriți, de exemplu
  • Fotografii neutre: fără o componentă emoțională clară
  • Imagini foarte frumoase

După vizualizarea fiecărei fotografii, subiecților li s-a cerut să evalueze fiecare imagine pe o scară de la -5 la 5 și apoi să evalueze răspunsul emoțional pe care l-au avut pe o scară de la 0 la 10. Cei care au luat paracetamol au evaluat fotografiile ca fiind mai puțin emoționante decât cei care au luat un medicament placebo. În plus, același lucru s-a întâmplat și cu emoțiile.

Al doilea studiu

După obținerea acestor rezultate, cercetătorii au efectuat un al doilea studiu în care 85 de persoane au urmărit aceleași fotografii. Au urmat aceleași judecăți și reacții emoționale ca în studiul anterior. În plus, oamenii de știință au adăugat un parametru suplimentar pentru a se asigura că imaginile afectează doar emoțiile, nu și judecata.

Subiecții au fost nevoiți să evalueze cât de mult albastru au văzut în fiecare fotografie. Persoanele care au luat paracetamol, comparativ cu cele care au luat un medicament placebo, au avut evaluări și reacții emoționale diferite . Atât în cazul fotografiilor negative, cât și în cazul celor pozitive, a existat o mare diferență.

Cu toate acestea, aprecierile cu privire la culoarea albastră au fost similare, indiferent dacă participanții luaseră sau nu paracetamol. Prin urmare, rezultatele sugerează faptul că paracetamolul afectează emoțiile, nu judecata.

Pastile de paracetamol

 

Studiile continuă

În acest moment, cercetătorii nu știu dacă și alte analgezice, cum ar fi ibuprofenul și aspirina, au același efect. Ei planifică mai mult studii pe acest subiect.

Acetaminofenul, spre deosebire de multe alte analgezice, nu este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS). Asta înseamnă că nu controlează inflamația din organism. Totuși, nu se știe dacă acest fapt are vreo relevanță în cazul de față.

În timpul studiului, oamenii au reacționat diferit la evenimentele pozitive și negative din viață. Acest lucru demonstrează efectele paracetamolului asupra personalității. În orice caz, este nevoie de și mai multe cercetări care să confirme sau să excludă acest efect.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.