4 pași pentru curățarea ventilatoarelor de tavan
Odată ce lunile de vară se termină și căldura extremă lasă loc toamnei, anumite obiecte nu mai sunt folosite, mai ales cele care sunt responsabile de răcirea camerelor, cum ar fi aparatele de aer condiționat și ventilatoarele. Pentru o întreținere eficientă, este important să urmați anumiți pași pentru curățarea ventilatoarelor de tavan.
Praful, murdăria și grăsimea se adună adesea pe lame. În cazul ventilatoarelor de podea, curățarea este similară, deși mai simplă. Dispozitivele de tavan implică utilizarea unei scări și oprirea conexiunii electrice.
De ce să urmați anumiți pași pentru curățarea ventilatoarelor de tavan?
În timpul verii, ventilatoarele de tavan funcționează în mod constant pentru a răci camerele. Chiar și cu aer condiționat, aceste aparate sunt utile pentru distribuirea aerului proaspăt în întreaga cameră. Este normal ca praful, murdăria și polenul să se acumuleze pe lame și în motor.
În plus, dacă sunt instalate în spații precum bucătăria, ventilatoarele acumulează grăsime. Pentru a îndepărta toată murdăria și pentru a facilita întreținerea, este important să urmați o serie de pași pentru curățarea ventilatoarelor de tavan.
Descoperiți: Instalarea unui ventilator de tavan: instrucțiuni pas cu pas
Utilizarea iarna
Mulți oameni folosesc ventilatoare și pe timpul iernii datorită funcției de inversare a rotației palelor. Prin urmare, curățarea aparatelor este esențială atât vara, cât și iarna. Igienizarea favorizează funcționarea optimă pe tot parcursul anului. În plus, consumul de energie electrică este optimizat, deoarece murdăria acumulată face ca motorul să consume mai mult.
Instrumente necesare
Pentru a obține o curățare eficientă a dispozitivului, trebuie să aveți un set de instrumente și elemente. Aceasta este o sarcină simplă, dar necesită o muncă precisă și atentă când vine vorba de electricitate.
- Apă și săpun. Sunt elemente necesare pentru curățare.
- Pânză. Textura sa este ideală pentru a îndepărta ușor praful de pe lame.
- Scară. Ventilatoarele de tavan sunt la înălțimi considerabile. Prin urmare, o scară este ideală pentru a sta într-o poziție confortabilă în timpul curățării.
- Produse de curățare multifuncționale. Acestea includ o componentă de degresare pentru a îndepărta murdăria de pe ventilator.
- Soluție cu oțet și apă. Este o alternativă la produsul de curățare multifuncțional.
- Lavetă din microfibră. Și aceasta are o textură ideală pentru curățare.
- Dispozitiv cu aer comprimat. Este util pentru a îndepărta praful care se acumulează în interiorul motorului.
4 pași pentru curățarea ventilatoarelor de tavan
Igienizarea acestor dispozitive este o sarcină simplă, dar esențială pentru a garanta funcționarea optimă, durabilitatea și curățarea totală a încăperii. Un ventilator cu pale murdare poate distribui particulele de praf în întreaga cameră.
1. Ștergeți palele
Primul pas este îndepărtarea murdăriei de pe pale. Luați o scară și puneți-o sub aparat, astfel încât să lucrați într-o poziție confortabilă și sigură. Asigurați-vă că ventilatorul este oprit și că alimentarea este întreruptă.
Pulverizați oțet și apă sau detergent pe cârpă. Ștergeți ușor fiecare lamă, încercând să îndepărtați cât mai multă murdărie. Ștergeți marginile cu o cârpă din microfibră pentru a îndepărta murdăria rămasă.
2. Curățați becurile și părțile din sticlă
Pentru acest pas special, este absolut necesar ca electricitatea să fie dezactivată. Este vorba despre igienizarea becurilor și a tuturor pieselor care generează lumină. Treceți ușor cârpa din microfibră peste fiecare corp. Este important să fie uscată.
Dacă dispozitivul are globuri de sticlă, îndepărtați-le și spălați-le cu apă și săpun. Asigurați-vă că sunt complet uscate înainte de a le reinstala.
3. Curățați motor
O igienizare eficientă a motorului se realizează cu ajutorul lavetei din microfibră. Dacă aveți un dispozitiv cu aer comprimat, folosiți-l pentru a îndepărta murdăria din interiorul motorului.
Descoperiți: Cum să faci un difuzor de arome acasă?
4. Aplicați ulei lubrifiant
Unele dispozitive necesită aplicarea de lichid lubrifiant ca ultimă etapă de curățare. Acest lucru le împiedică să producă zgomote enervante când funcționează. În general, orificiul pentru introducerea uleiului este situat în partea de sus a motorului.
Consultați manualul producătorului pentru a găsi locația exactă și cantitatea de lubrifiant necesară dispozitivului. Împingeți ușor lamele. În acest fel, uleiul este distribuit în întregul motor.
Cât de des să repetați pașii pentru curățarea ventilatoarelor de tavan?
În cazul în care ventilatorul este folosit și în lunile reci pentru a distribui aerul cald, este indicat să îl curățați la fiecare 2 sau 3 luni. Dacă murdăria se acumulează mai repede, curățați ventilatorul.
Important este să preveniți căderea particulelor în timp ce ventilatorul funcționează. În funcție de încăpere și de cantitatea de praf care circulă în locuință, igienizarea trebuie efectuată mai des sau mai rar.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Reinoso Sánchez, Miguel, Buchelli Carpio, Luis, Disminución de contaminantes aéreos en una planta de balanceados mediante la propuesta de un sistema de extracción de polvo. Ingenius. Revista de Ciencia y Tecnología [Internet]. 2014; (12):5-14. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=505554818002
- Enerdata. “Consumo Energético Mundial | Consumo Eléctrico | Enerdata.” Enerdata. N.p., 2020. Disponible en: https://datos.enerdata.net/electricidad/datos-consumo-electricidad-hogar.html
- Estaba, Richard, Collado, María, Suárez, Diógenes, Rodríguez, Edgar, Estudio de los factores que producen disminución en la eficiencia de los ventiladores utilizados en las cabinas de pinturas presurizadas. Ciencia e Ingeniería [Internet]. 2006;28(1):33-36. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=507551355006
- Rodríguez Magaña, José Rafael, Rebollar Rebollar, Samuel , Hernández Martínez, Juvencio, Guzmán Soria, Eugenio, Consumo de energía eléctrica para uso doméstico en San Juan del Río, Querétaro. Análisis Económico [Internet]. 2011;XXVI(61):139-151. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=41318401009
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.