Instalarea unui ventilator de tavan: instrucțiuni pas cu pas
 

Instalarea unui ventilator de tavan: instrucțiuni pas cu pas

Combaterea căldurii nu este posibilă numai cu aparatele de aer condiționat. Ventilatoarele de tavan produc aer proaspăt și sunt ușor de instalat. Descoperiți instrucțiuni pas cu pas!
Instalarea unui ventilator de tavan: instrucțiuni pas cu pas

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Când se apropie vara și nopțile de căldură intensă, metodele de răcire a casei devin indispensabile. Deși multe case au aparate de aer condiționat, acestea tind să aibă un consum ridicat de energie. Mulți oameni aleg instalarea unui ventilator de tavan.

Aceste dispozitive generează o adiere mai naturală datorită lamelor lor care agită aerul. Fac puțin zgomot și se pot combina cu estetica camerei. Există modele din diverse materiale, concepute pentru a se adapta fiecărui case.

Instalarea unui ventilator de tavan este o sarcină simplă. Este suficient să aveți instrumente de bază, cum ar fi șurubelnițe, scări și burghiu. De asemenea, este important să știți din ce tip de material este construit tavanul.

Instalarea unui ventilator de tavan: instrucțiuni pas cu pas

1. Analizați tavanul

Acest pas este important, deoarece unele elemente pentru instalarea unui ventilator de tavan depind de materialele din care a fost construită casa. De exemplu, betonul armat necesită dibluri metalice pentru a susține greutatea obiectului.

Tavanele ceramice necesită elemente de fixare din oțel. Tavanele false, realizate din panouri de ipsos sau gips-carton nu pot susține o greutate mare. Dacă există îndoieli cu privire la starea tavanelor, cel mai bine este să consultați un profesionist. Este important să vă asigurați că tavanul este în stare generală bună. În plus, zona de instalare nu trebuie să fie crăpată sau străbătută de țevi.

Tavan alb
Tavane sunt diferite în ceea ce privește materialele și construcția. Acest lucru determină prinderea ventilatorului.

2. Deconectați și dezasamblați

Primul pas este să întrerupeți alimentarea generală, deoarece veți lucra cu cabluri de curent electric. Apoi, scoateți capacele sau instalațiile anterioare și slăbiți șuruburile care țin aceste cabluri. Majoritatea ventilatoarelor includ elemente de iluminat, aspect care trebuie luat în considerare atunci când alegeți locația.

3. Așezați suportul

Următorul lucru este să amplasați panoul. Pentru a face acest lucru cu precizie, este indicat să marcați cu un creion punctele în care vor fi așezate elementele de prindere.

Dați găurile. Fiți precauți atunci când utilizați acest instrument. Dacă nu sunteți siguri de ceea ce faceți, consultați pe cineva cu experiență.

Diametrul găurilor trebuie să aibă aceeași dimensiune ca diblurile (în general, 5 milimetri). Apoi, introduceți-le în fiecare gaură și reglați-le până când suportul stă ferm. Această rezistență este responsabilă de susținerea greutății ventilatorului, deci este esențial ca amplasarea și reglarea să fie corecte.

4. Asamblați palele

Unul dintre cele mai importante detalii în instalarea unui ventilator de tavan este asamblarea palelor. Indicațiile specifice fiecărui model sunt în manualul producătorului.

În general, se strâng șuruburile de pe fiecare pală. Apoi, întreaga structură este plasată pe baza centrală. Înșurubați bine, dar fără a forța prea mult, deoarece acest lucru poate distorsiona mecanismul.

5. Faceți conexiunea electrică

Conectarea cablurilor este un pas care necesită atenție. Produsele includ uneori cleme, adică elemente de îmbinare care țin cablurile. Regula generală este ca fiecare culoare să fie potrivită cu perechea sa.

Cele de fază pot fi maro, negru sau gri și trebuie să se conecteze cu cele care au același ton. Albastrul este, de obicei, nulul. Firul de masă este galben sau verde.

6. Agățați și ascundeți cablurile

Cu mare precauție, conectați terminalele. Unele ventilatoare au telecomandă. În acest caz, senzorul trebuie să fie vizibil, astfel încât să primească semnalul corect.

În cele din urmă, acoperiți cablurile cu carcasa de protecție și plasați becurile. Rămâne doar să reactivați conexiunea electrică și să verificați dacă totul funcționează optim.

Recomandări pentru alegerea locației unui ventilator de tavan

Este important să luați în considerare dimensiunea camerei. Cu cât camera este mai mare, cu atât va fi nevoie de un ventilator mai mare.

În ceea ce privește locul, acesta este plasat în centru pentru a favoriza o distribuție omogenă a aerului. Un alt aspect de luat în considerare este distanță minimă de 2.5 metri de sol.

Se recomandă ca palele să fie la minim 50 de centimetri cu orice obiect sau perete, astfel încât să se poată roti corect. Trebuie să fie și la aproximativ 25 de centimetri de tavan.

Cele mai folosite ventilatoare au 4 sau 5 pale. Trebuie respectate regulile de măsurare: în spații de până la 13 metri pătrați, pot fi utilizate pale cu o lungime maximă de 107 cm. Pentru camerele cuprinse între 13 și 18 metri pătrați, palele variază de la 107 la 132 de centimetri. În încăperile de 18 până la 28 de metri pătrați, palele pot avea de la 132 până la 160 de centimetri.

Avantajele ventilatoarelor de tavan

Instalarea unui ventilator de tavan, pe lângă faptul că este simplă, are și alte avantaje față de celelalte metode de răcire.

Consumul de energie

Consumul său de energie electrică este redus cu aproximativ 20 – 60 de wați. Mulți oameni aleg să combine ventilatoarele cu aparatele de aer condiționat. Unele includ funcții de inversare.

Durata de viață și întreținere

Durata de viață utilă a obiectului este foarte lungă și întreținerea sa este, de asemenea, ușoară. Nu ocupă spațiu și nici nu trebuie depozitat.

Aparat de aer condiționat
Un aparat de aer condiționat este un dispozitiv care consumă multă energie electrică și devine scump.

Confort

Mulți oameni aleg ventilatoarele de tavan grație zgomotului redus pe care îl generează. În nopțile fierbinți de vară, dormitul cu ventilatorul pornit nu provoacă disconfort, deoarece motorul este silențios.

Varietate de modele

Varietatea de ventilatoare este în creștere. Ele pot fi adaptate la designul oricărui mediu. În plus, există modele cu sau fără lumină, iar altele cu iluminare cu LED.

Prioritizați calitatea și estetica

Alegerea ventilatorului depinde și de bugetul pe care îl aveți. Cu toate acestea, este indicat să investiți puțin mai mult și să aveți un model de calitate, care are un motor mai puțin zgomotos și mai puternic.

Pentru cei care caută confort, există ventilatoare cu telecomandă, care au diverse viteze și chiar temporizatoare. În ceea ce privește estetica, cele metalice sunt așezate în bucătărie, iar ce cele din lemn în sufragerie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • OROZCO HINCAPIÉ, CARLOS ALBERTO,  AHORRO DE ENERGÍA Y EFICIENCIA ENERGÉTICA EN SISTEMAS DE AIRE ACONDICIONADO Y REFRIGERACIÓN. Scientia Et Technica [Internet]. 2004;X(24):127-132. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=84912053002
  • Mena Sánchez G. Metodología para el proceso de un trabajo de Calefacción, Ventilación y Aire Acondicionado (HVAC). ESTR [Internet]. 5 de enero de 2014 [citado 4 de agosto de 2021];2(3). Disponible en: https://repository.uaeh.edu.mx/revistas/index.php/tepexi/article/view/1515
  • Blanco Silva, Fernando, López Díaz, Alfonso, Renedo Estébanez, Carlos J.,  El uso de humidificadores como alternativa energética al aire acondicionado: caso de un edificio docente en Santiago de Compostela. Revista Facultad de Ingeniería Universidad de Antioquia [Internet]. 2012; (64):22-31. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=43025083002
  • Pedroso Martínez, Manuel, Alvarez Morejón, Naray,  Propuesta de actualización de precios para sistemas de falso techos y  tabiques.. Revista de Arquitectura e Ingeniería [Internet]. 2016;10(3):1-13. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193949520003

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.