7 măsuri de precauție utile vara - Doza de Sănătate
 

7 măsuri de precauție utile vara

Vara este una dintre cele mai așteptate perioade ale anului. Dar, dacă nu luați măsurile adecvate, aceasta prezintă riscuri pentru sănătate. Vă oferim câteva recomandări pentru a vă îngriji mai bine vara!
7 măsuri de precauție utile vara
Galo Flores

Scris și verificat de medicul Galo Flores.

Ultima actualizare: 05 ianuarie, 2023

Pentru a vă bucura de vară fără a vă pune sănătatea în pericol, este necesar să puneți în practică anumite măsuri preventive. Deși este adevărat că este un sezon caracterizat prin vreme bună și distracție, vara prezintă, de asemenea, anumite riscuri pentru sănătate. Care sunt cele 7 măsuri de precauție utile vara?

În primul rând, vizitele la camera de urgență se înmulțesc în timpul verii din cauza diferitelor boli. Multe sunt tipice verii, în timp ce altele sunt consecința lipsei de îngrijire și expunerii la activități periculoase. Cum se reduc riscurile?

7 măsuri de precauție utile vara

Vremea bună din timpul verii, adăugată vacanțelor, fac din această perioadă una dintre favoritele anului. Și, deși mediul vă invită să vă relaxați, este esențial să implementați unele măsuri de îngrijire pentru a vă proteja sănătatea de riscurile pe care le presupune sezonul cald și activitățile asociate acestuia.

1. Expunere moderată la soare

Cu siguranță, este cea mai frecventă recomandare vara. Din fericire, este posibil să vă protejați de lumina soarelui într-un mod simplu. Trebuie doar să puneți în practică următoarele:

  • Purtați o pălărie pentru a vă proteja capul.
  • Purtați haine lejere pentru a nu vă încinge.
  • Aplicați protecție solară cu factor ridicat la fiecare două până la trei ore. De asemenea, repetați procesul după ce ați părăsit marea sau piscina.
  • Purtați ochelari de soare.
  • Rămâneți la umbră între 11 și 4 după-amiaza pentru a evita orele cu cea mai mare cantitate de radiație UV.
Femeie la plajă
Protecția solară adecvată este esențială pentru a vă bucura de vară fără a vă compromite sănătatea.

2. Rămâneți hidratați

Se vorbește multe despre îngrijirea stării de hidratare, dar calitatea băuturilor care sunt ingerate este, de asemenea, importantă. Se recomandă consumul a 2 până la 2.5 litri de apă, de preferință îmbuteliată. Apa de la robinet poate crește riscul unei infecții intestinale.

Acest lucru este foarte important, mai ales când călătoriți în zone foarte fierbinți sau în străinătate. Același lucru este valabil și pentru băuturile preparate; căutați întotdeauna un local care să aibă măsuri igienice adecvate. Nu este recomandat să beți băuturi preparate în locuri improvizate sau neigienice.

3. Fiți extrem de prudenți când înotați

Vara este momentul pentru a vă bucura de apă, dar trebuie să o faceți luând toate măsurile de precauție. Pe plajă trebuie să vă scăldați doar în zonele permise și să vă asigurați că există salvamari. Regula de aur a scafandrilor și a înotătorilor este să nu înoate niciodată singuri. Orice situație poate fi fatală dacă nu este nimeni în jur care să ne ajute.

În ceea ce privește săritura cu capul în apă, aceasta ar trebui făcută numai dacă se cunoaște adâncimea apei. O lovitură poate provoca răni grave. Trei aspecte foarte importante ce trebuie evitate sunt următoarele:

  • Băi în mare noaptea
  • Înot după o masă grea
  • Baie în mare sau piscine după consumul de alcool

4. Preveniți diareea

Pe lângă măsurile de precauție privind apa potabilă, trebuie să supravegheați și mâncarea. Indiferent dacă o pregătiți singuri sau o consumați într-un restaurant, respectați igiena. Este suficient să ne amintim că este sezonul cald, așadar alimentele se strică mai repede. În această privință, este esențial să țineți cont de următoarele:

  • Păstrați toate alimentele perisabile în frigider.
  • Spălați-vă foarte bine mâinile înainte de a pregăti sau consuma alimente.
  • Dacă veți consuma produse din fructe de mare, acestea trebuie să fie proaspete și nu trebuie consumate niciodată crude sau prea puțin gătite.

5. Protejați-vă de țânțari

Mușcăturile de țânțari sunt foarte enervante, deoarece provoacă mâncărime. În plus, pot fi grave dacă transmit agenți infecțioși, cum ar fi cele care cauzează febră, dengue sau malarie. Bolile infecțioase tind să fie transmise prin mușcăturile de țânțari în regiunile tropicale ale lumii.

Prin urmare, când călătoriți în străinătate pentru a vă bucura de vară, aflați care sunt zonele contaminate. Pentru a preveni mușcăturile de insecte, se recomandă utilizarea unui bun agent repelent. În mod similar, este util să purtați haine care acoperă cea mai mare parte a corpului.

6. Călătoriți cu medicamentele obișnuite

Vara, călătoriile scurte sau lungi sunt foarte frecvente. Dar, înainte de a pleca la drum, asigurați-vă că luați cu voi medicamentele obișnuite. În plus, vara aceasta are încă o particularitate, pandemia. Prin urmare, dacă aveți de gând să faceți călătorii internaționale, este necesar să consultați riscurile și cerințele de vaccinare.

De asemenea, este important să păstrați medicamentele departe de lumina soarelui și căldură. Amintiți-vă că există medicamente care produc fotosensibilitate. Dacă există îndoieli cu privire la acest lucru, cel mai bine este să vă adresați medicului.

Hidratarea pe lista de măsuri de precauție utile vara

7. Bucurați-vă de vară fără să exagerați sau să vă asumați riscuri

În timpul verii, unele locuri pot fi foarte distractive și au o atmosferă minunată de petrecere. Dar pericolele cotidiene sunt acolo, în orice moment. Dacă beți alcool, trebuie să încercați să nu exagerați și să nu conduceți un vehicul.

Dacă decideți să faceți sex ocazional, protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală este esențială. Pentru a vă îngriji sănătatea vara trebuie să apelați la bunul simț și să nu îndrăzniți să faceți tot ceea ce nu ați face vreodată în condiții normale.

Măsuri de precauție utile vara: consultați medicul ori de câte ori este necesar

Când plecați de acasă, este important să știți unde puteți primi îngrijiri medicale. Dacă ceva nu merge bine, cel mai bine este să vă prezentați la spital. Medicul poate avea grijă de orice inconvenient, fie că este vorba de o boală, o infecție sau o leziune.

Oricum, cel mai important lucru este să aveți o atitudine de prevenție și îngrijire în timpul tuturor activităților din acest sezon. Bucurați-vă de vară fără a vă expune sănătatea!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Guo YM, Wang JJ, Li GX, Zheng YA, He W, Pan XC. [Association between ambient temperature and hospital emergency room visits for cardiovascular diseases: a case-crossover study]. Zhonghua Liu Xing Bing Xue Za Zhi. 2009 Aug;30(8):810-5. Chinese. PMID: 20193204.
  • Gabros S, Nessel TA, Zito PM. Sunscreens And Photoprotection. [Updated 2020 Sep 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537164/
  • Gerencia de Promoción y Difusión, I. N. D. E. C. O. P. I. (2016). En esta temporada de verano las personas deben elegir una piscina higiénica y saludable para su recreación. Disponible en: https://repositorio.indecopi.gob.pe/bitstream/handle/11724/5095/NP%20160219%20Piscina%20saludable.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • Mezzatesta, Pablo. “Alimentación saludable.” (2019). Disponible en: http://200.80.230.14/handle/00261/924
  • Przybilla B, Ruëff F. Insect stings: clinical features and management. Dtsch Arztebl Int. 2012 Mar;109(13):238-48. doi: 10.3238/arztebl.2012.0238. Epub 2012 Mar 30.
  • Riddle MS, Connor BA, Beeching NJ, DuPont HL, Hamer DH, Kozarsky P, Libman M, Steffen R, Taylor D, Tribble DR, Vila J, Zanger P, Ericsson CD. Guidelines for the prevention and treatment of travelers’ diarrhea: a graded expert panel report. J Travel Med. 2017 Apr 1;24(suppl_1):S57-S74. doi: 10.1093/jtm/tax026.
  • Leung AKC, Leung AAM, Wong AHC, Hon KL. Travelers’ Diarrhea: A Clinical Review. Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2019;13(1):38-48. doi: 10.2174/1872213X13666190514105054.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.