De ce trebuie să donezi sânge vara? - Doza de Sănătate
 

De ce trebuie să donezi sânge vara?

Știi de ce este important să donezi sânge vara? Oare de ce avem nevoie de mai mulți donatori de sânge în anotimpul cald?
De ce trebuie să donezi sânge vara?
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Donarea de sânge este un act altruist și poate ajuta la salvarea a numeroase vieți în fiecare an. Există centre de donații în multe dintre orașele noastre. Ocazional, poți găsi un centru mobil care rămâne într-un singur loc timp de câteva zile. Dar, de ce este atât important să donezi sânge, mai ales vara?

În lunile iunie, iulie și august, există multe campanii care vizează sensibilizarea publicului larg în legătură cu importanța donării de sânge. Numărul donatorilor scade drastic din cauza vacanțelor. 14 iunie este Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge și este sărbătorită pentru a le mulțumi tuturor donatorilor pentru gestul lor generos.

De ce este important să donezi sânge vara?

De ce este vital să donezi sânge vara
Donarea de sânge este vitală pentru salvarea multor vieți în fiecare an.

În timp ce majoritatea dintre noi pleacă în vacanță, mulți oameni nu pot face acest lucru din cauza bolilor. De dragul propriei sănătăți, trebuie să rămână în spital pentru tratamente precum chimioterapia sau transplantele de organe. Acești oameni nu ar supraviețui fără actul eroic al donării de sânge. Sângele este indispensabil în aceste situații și multe altele. Cu toate acestea, de ce există o scădere a donatorilor în timpul verii?

Ce ne transmite banca de sânge?

Banca de sânge reiterează importanța donării de sânge vara din cauza perioadei vacanțelor. Lunile de vară aduc o mare criză de sânge la nivelul băncilor din toată țara.

Potrivit băncii de sânge, numărul de donatori este, de asemenea, scăzut drastic în ianuarie și februarie. Din această cauză, există multe campanii naționale pentru a transmite publicului larg cât de important este să doneze sânge pe tot parcursul anului. Dar, mai presus de toate, în aceste momente numărul donatorilor scade foarte mult.

Numărul de accidente crește vara

Bărbat care știe că trebuie să donezi sânge vara
Spitalele și centrele de asistență medicală solicită donarea de sânge în perioada de vară.

Un alt motiv pentru care este important să donăm sânge vara este faptul că există mai multe accidente. Accidentele rutiere se înmulțesc deoarece oamenii conduc fără a se opri pentru pauze, deoarece suprafața drumului este alunecoasă după ploi sau pentru că anumite elemente distrag atenția șoferilor.

Numărul de oameni care își pierd viața pe șosele crește în fiecare an. Acesta este motivul pentru care este atât de important să donezi sânge. Putem ajuta centrele de sănătate și spitalele, asigurându-ne că au suficientă plasmă pentru a face față acestor tipuri de situații.

Donarea de sânge salvează vieți

Donarea de sânge vara este foarte importantă, dar ar trebui să donăm pe tot parcursul anului dacă acest lucru este posibil. După cum am menționat deja, mii de oameni au nevoie de o transfuzie după un accident. Cu toate acestea, sângele este necesar și în următoarele situații:

 • Femeile care suferă complicații la naștere și pierd prea mult sânge
 • Copiii diagnosticați cu anemie severă din cauza malnutriției
 • Persoanele care au fost afectate de un traumatism grav cauzat de un accident de orice tip
 • Pacienții care trebuie să fie operați (chist ovarian, apendicită, obstrucție intestinală, etc.)

Donările de sânge sunt la fel de importante în toate aceste situații. La fel ca alte donații, trebuie să avem în vedere că sângele are o dată de expirare. De asemenea, se întâmplă adesea ca spitalele să nu aibă un anumit tip de sânge, cum ar fi tipul A-.

Ai donat vreodată sânge? Ai fost vreodată la un centru de donații? Dacă ești sănătos și poți dona, nu mai sta pe gânduri. Ne putem ajuta reciproc. Donând puțin sânge, putem ajuta atât de mulți oameni.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • A., D. M. C., & V., M. C. M. (2015). MEDICINA TRANSFUSIONAL EN EL SIGLO XXI. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2015.11.002
 • Bani, M., & Giussani, B. (2010). Gender differences in giving blood: A review of the literature. Blood Transfusion. https://doi.org/10.2450/2010.0156-09
 • Booth, C., & Allard, S. (2017). Blood transfusion. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2017.01.014
 • Martin Santana, J. D., & Beerli Palacio, A. (2008). El comportamiento del donante de sangre desde la perspectiva del marketing social: factores determinantes de la predisposición a donar. Revista Española de Investigación de Marketing ESIC.12(1), 27–41.
 • Moreno Arroyo, C., & Estrada Masllorens, J. M. (2009). La donación de órganos en España: competencias del profesional de enfermería. Nursing27(9), 56–61. https://doi.org/10.1016/S0212-5382(09)70627-2
 • Nigam, A., Prakash, A., & Saxena, P. (2013). Blood transfusion in obstetrics. Kathmandu University Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.1.4077.412
 • Rodríguez-Rodríguez, M. (2011). La promocion de la donacion voluntaria y habitual de sangre como impacto en la seguridad transfusional, Colombia 2010. Boletin Informativo Salud Transfusional. Vol 5. Numero 1. Retrieved from www.ins.gov.co
 • Sharma, S., Sharma, P., & Tyler, L. N. (2011). Transfusion of blood and blood products: Indications and complications. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/S0002-838X(11)60093-2

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.