Logo image
Logo image

Pericolul cremelor și opinia experților

4 minute
Pericolele cremelor pot fi ușor evitate. Trebuie să urmăm sfaturi specifice pentru utilizarea corectă a produsului. Îți vom spune totul în acest articol!
Pericolul cremelor și opinia experților
Maria del Carmen Hernandez

Verificat și aprobat de medicul dermatolog Maria del Carmen Hernandez

Ultima actualizare: 25 noiembrie, 2022

Punem pariu că nu ai auzit niciodată de pericolul cremelor. Cine nu folosește în prezent creme sau produse cosmetice? Sunt atât de multe locuri de unde putem cumpăra aceste produse. În plus, acestea au o gamă variată de prețuri, deci sunt disponibile pentru toată lumea.

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de pericolul cremelor, în special al celor care nu sunt vândute în magazine specializate. În aceste locuri, nu există nimeni care să ne spună care este cel mai bun mod de a le folosi.

Din acest motiv, Agenția spaniolă pentru medicamente și produse de sănătate (AEMPS) a pregătit un raport pentru a ne avertiza despre utilizarea abuzivă a acestor produse cosmetice. Scopul este de a încerca să reducă riscurile asociate.

Acest raport, cunoscut sub numele de „Bune practici în utilizarea produselor cosmetice“, este împărțit în două secțiuni principale:

  • Utilizarea greșită a produselor
  • Practicile greșite asociate cu utilizarea produselor

Să aruncăm o privire asupra pericolelor cremelor dacă acestea nu sunt utilizate corect. Îți recomandăm să pui în practică aceste sfaturi pentru a reduce riscurile asociate utilizării greșite.

Care este pericolul cremelor?

Unul dintre cele mai rele obiceiuri pe care le avem atunci când folosim o cremă este faptul că nu acordăm produsului importanța pe care o merită. Ignorăm recomandările furnizate de producător, ceea ce crește pericolele acestui tip de produse.

A nu citi aceste recomandări este ca și cum nu ne-am informa cu privire la utilizarea medicamentelor prin citirea prospectelor. Multe creme conțin substanțe active care, dacă nu sunt aplicate într-un anumit mod, pot provoca leziuni ale pielii. De exemplu, tindem să trecem cu vederea data de expirare a acestor produse, precum și locul și mediul cel mai potrivit pentru depozitare.

Și, deși aceste obiceiuri proaste duc adesea la inactivarea substanțelor, există și alte riscuri. Moleculele care formează cremele pot fi transformate în alte molecule, oferind efecte nedorite consumatorului. Cum putem evita pericolele asociate cu utilizarea abuzivă a cremelor?

Vezi și:

Învață să citești etichetele cosmeticelor!

Câteva sfaturi

Pe lângă raportul menționat anterior, AEMPS a publicat și o serie de sfaturi pe care ar trebui să le punem în aplicare atunci când folosim creme și produse cosmetice. Dacă le respectăm, vom putea reduce considerabil pericolele aferente.

În primul rând, se recomandă să citim întotdeauna eticheta produsului, precum și instrucțiunile de utilizare, avertismentele și precauțiile, așa cum se menționează în acest raport al Guvernului Insulelor Canare. Dacă suntem bine informați, vom putea beneficia de efectele pozitive ale produsului în cauză.

În al doilea rând, nu trebuie să folosim niciodată o cremă sau un produs cosmetic în alt scop decât cel impus de producător. Dacă facem acest lucru, putem declanșa alte probleme de sănătate.

În al treilea rând, trebuie să respectăm termenul minim de valabilitate sau perioada de valabilitate de după deschiderea produsului.

Al patrulea sfat este depozitarea corectă a produselor, precum și păstrarea recipientelor curate și bine închise. De asemenea, este important să evităm expunerea la temperaturi extreme și la lumina soarelui. Razele solare ar putea modifica structura moleculelor, cauzând pierderea eficacității produselor sau, în cel mai rău caz, declanșând efecte periculoase.

În plus, este esențial să ne spălăm pe mâini înainte de a utiliza orice produs cosmetic. Acest lucru va preveni infecțiile.

Alte sfaturi pentru a evita pericolul cremelor

Some figure
Verificarea datei de expirare este esențială pentru orice produs. De asemenea, este important să reducem riscul de contaminare.

În afară de toate sfaturile menționate mai sus, AEMPS ne sugerează, de asemenea, să luăm în considerare următoarele:

  • Nu împărtăși obiecte care pot intra în contact cu lichide biologice.
  • Nu amesteca produse și nu adăuga nicio substanță suplimentară în produsele cosmetice.
  • Evită schimbarea ambalajului original.
  • Dacă folosești un produs de unică folosință, acesta trebuie aruncat imediat după utilizare.
  • Dacă există vreun defect al produsului, acesta trebuie aruncat.

Vezi și:

Sfaturi pentru a-ți menține geanta de cosmetice curată

Urmează sfaturile experților

Experții în sănătate ne-au alertat cu privire la pericolele cremelor și la consecințele utilizării abuzive a produselor cosmetice. Mulți dintre noi nu le folosim așa cum ar trebui – nu citim eticheta, nu le depozităm bine sau le amestecăm – și suportăm consecințe dăunătoare.

Trebuie să respectăm instrucțiunile date de autoritățile sanitare pentru a reduce la minim pericolele cremelor. Sunt sfaturi simple și ușor de aplicat, care ne pot scuti de multe probleme.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. (2019). Buenas prácticas de uso de productos cosméticos. https://www.aemps.gob.es/informa/cosmeticos-y-cuidado-personal/buenas-practicas-de-uso-de-productos-cosmeticos/
  • Alcalde, M. T. (2007). Alimentos usados en formulación cosmética. Ámbito Farmacéutico. Cosmética.
  • Gobierno de Canarias. Etiquetado de los cosméticos.  http://www3.gobiernodecanarias.org/medusa/ecoblog/aacoart/files/2013/04/Etiquetado-de-los-productos-cosméticos.pdf
  • Ministerio de Sanidad, S. S. e I. (2018). Real Decreto 85/2018, de 23 de febrero, por el que se regulan los productos cosméticos. Disposición 2693 Del BOE Núm. 51 de 2018. https://doi.org/10.1017/S0954422417000087
  • Mosquera, T., Noriega, P., Tapia, W., & Pérez, S. H. (2012). Evaluación de la eficacia cosmética de cremas elaboradas con aceites extraídos de especies vegetales Amazónicas: Mauritia Flexuosa (Morete), Plukenetia Volubilis (Sacha Inchi) y Oenocarpus Bataua (Ungurahua). La Granja. https://doi.org/10.17163/lgr.n16.2012.02

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.