Perla Anzilor sau kiwicha: nutriție, beneficii și utilizări
 

Perla Anzilor sau kiwicha: nutriție, beneficii și utilizări

Pentru a profita de beneficiile perlei din Anzi sau kiwicha, vă explicăm care sunt proprietățile sale și cum o puteți folosi. Încercați această cereală!
Perla Anzilor sau kiwicha: nutriție, beneficii și utilizări
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 26 octombrie, 2022

Perla Anzilor sau kiwicha este un tip de cereală cunoscută popular sub numele de amarant. Provine de la planta Amaranthus caudatus și este considerată una dintre cele mai vechi culturi din Peru. În prezent, este catalogată drept cel mai bun aliment vegetal pentru oameni.

Această cereală are multe beneficii pentru sănătate. De fapt, datorită valorii sale nutritive complete, a fost aleasă de NASA pentru a hrăni astronauții.

Kiwicha a fost, de asemenea, studiată pentru proprietățile sale terapeutice împotriva stresului oxidativ, inflamației și dislipidemiei. La acestea se adaugă și versatilitatea în bucătărie. Folosind perla Anzilor sau kiwicha, puteți pregăti supe, clătite, fursecuri, băuturi și paste, printre multe alte preparate.

Ce este perla Anzilor sau kiwicha?

Perla Anzilor este cunoscută și sub numele de kiwicha. Aparține genului Amaranthus. A început să fie cultivată acum aproximativ 4000 de ani și este originară din America, în special din Peru. Conform dovezilor arheologice, a început să fie cultivată în același timp cu porumbul.

Cele trei specii răspândite la nivel global, deoarece se adaptează la diferite zone climatice, sunt A. hypochondriacus în Mexic, A. cruentus în Guatemala și A. caudatus în toată America de Sud. Sunt plante cu creștere rapidă, care se dezvoltă la 1.400 – 2.400 metri deasupra nivelului mării.

Florile și semințele pot fi violet, aurii sau roșii.

Principalii producători sunt Peru, Bolivia, Mexic, China, India, Statele Unite ale Americii, Argentina, Kenya, Nepal, Rusia și Pakistan. Boabele sunt considerate pseudocereale deoarece, deși nu au aceeași structură ca cerealele, au o cantitate mare de carbohidrați.

Perla Anzilor are multiple utilizări:

  • Hrană umană și animală
  • Ornament
  • Industrie
  • Medicamente
Borcan cu perla Anzilor sau Kiwicha

Caracteristici nutriționale

Kiwicha conține aminoacizi unici, amidon și lipide care favorizează echilibrul nutrițional în amestec cu leguminoase sau cereale. După cum susține un grup de experți, compoziția amarantului la 100 grame este următoarea:

  • Umiditate: 11,1%
  • Calorii: 350 calorii
  • Proteine: 13-19 grame
  • Grăsimi: 2-10% grame
  • Carbohidrați: 57-60 grame
  • Fibre: 2,2 grame
  • Cenușă: 4,1 grame
  • Calciu: 247 miligrame
  • Fosfor: 500 miligrame
  • Fier: 10 miligrame
  • Tiamină: 0,14 miligrame
  • Riboflavină: 0,32 miligrame

Boabele de kiwicha conțin între 13 și 19% proteine de înaltă calitate care furnizează aproape toți aminoacizii esențiali. Oferă cei doi aminoacizi absenți în alte cereale, adică lizina și metionina. Prin urmare, pot fi combinate cu cereale și leguminoase.

Lipsa de triptofan poate fi compensată cu aportul de cereale. Proteina din amarant se digeră și absoarbe în proporție de 90%.

Amidonul este componenta principală a amarantului, variind între 50 și 60%. Acționează ca un agent de îngroșare sau înlocuitor al grăsimilor din alimentele light. Fibrele alimentare sunt în mare parte de tip solubil și ajută la scăderea colesterolului.

În ceea ce privește lipidele, acizii grași sunt foarte benefici. Ies în evidență acizii grași linoleic și oleic, legați de prevenirea bolilor cardiovasculare.

Perla Anzilor este cea mai mare specie vegetală care produce squalane, care scade colesterolul din sânge și are un efect antioxidant.

Micronutrienți

Printre principalele oligoelemente găsim calciul, ale cărui valori sunt de două ori mai mari decât în cazul laptelui dulce. Fosforul și fierul depășesc valorile cerealelor și ale semințelor. Aceste minerale favorizează dezvoltarea oaselor și a dinților.

Zincul și magneziul sunt și ele prezente. Acestea ajută la întărirea sistemului imunitar și la metabolizarea zahărului din sânge.

În ceea ce privește vitaminele, cele mai importante sunt tiamina, riboflavina și niacina. Sunt folosite pentru producerea de hormoni sexuali, pentru creștere și metabolism.

Beneficiile perlei Anzilor

Beneficiile acestei pseudocereale depind de anumiți compuși activi.

Poate scădea lipidele din sânge

Amarantul conține peptide active care sunt capabile să inhibe enzima HMG-CoA reductază, aducând-o la niveluri la fel de scăzute ca cele oferite de tratamentul cu statine. Această enzimă determină rata producției de colesterol. Din acest motiv, amarantul este folosit împotriva dislipidemiei și aterosclerozei.

Un grup de experți a arătat că hrănirea șobolanilor de laborator cu un meniu suplimentat cu pâine din făină de amarant a redus colesterolul rău și l-a crescut pe cel bun. Alți cercetători au descoperit că efectul făinii de amarant asupra lipidelor din sânge a fost similar cu cel al fulgilor de ovăz.

Reduce stresul oxidativ

Principalul compus antioxidant din amarant este un polifenol numit rutină. Alți compuși antioxidanți prezenți în kiwicha sunt p-cumaric, antociani, carotenoizi, fenoli și beta-caroten.

Grăsimea din semințele de amarant are un efect protector împotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi în celulele hepatice ale animalelor. La femeile aflate la postmenopauză, s-a constatat o creștere a nivelului unor substanțe antioxidante în organism, în timp ce stresul oxidativ a scăzut.

Posibil efect anticancerigen

Unele studii au concluzionat că peptidele extrase din amarant sunt capabile să prevină proliferarea tumorilor. Efectul pare să fie mediat de inducerea morții celulare.

Cu toate acestea, studiul a fost realizat in vitro, deci sunt necesare mai multe dovezi.

Alte beneficii

Și alte părți ale plantei au beneficii pentru sănătate. De exemplu, rădăcinile funcționează ca astringent în caz de diaree, în timp ce infuzia din tulpini este laxativă.

Frunzele ajută la reducerea inflamației vezicii urinare în cistită, la controlul tensiunii arteriale și la eliminarea simptomelor răului de altitudine.

Bărbat la plimbare în Anzi
La fel ca multe culturi andine, Kiwicha elimină efectele răului de altitudine.

Perla Anzilor sau kiwicha: utilizări

Perla Anzilor sau kiwicha este folosită pentru a face numeroase preparate: de exemplu, dulciuri, tortilla, supe, fursecuri, batoane de cereale, bomboane, siropuri și salate.

Boabele trebuie curățate foarte bine pentru a elimina polifenolii numiți taninuri, care le conferă un gust amar. Apoi, pot fi coapte pentru a concentra și mai mult unele dintre vitamine și pentru a le îmbunătăți aroma și textura.

În Mexic, de exemplu, semințele coapte sunt măcinate pentru a prepara atole și pinole. Este un fel de terci cu care se face tamale, care conțin și făină de porumb și tulpini și frunze de amarant tocate.

Kiwicha se amestecă cu miere și ciocolată pentru a face turrones în Peru, alegria în Mexic și tadoos în India.

O altă posibilă utilizare a amarantului este industria de panificație fără gluten. De asemenea, se recomandă amestecarea cu alte făinuri de cereale.

Amidonul din amarant poate fi folosit ca aditiv în industria alimentară, ca agent de îngroșare sau ca înlocuitor de grăsime. Squalane, care face parte din ulei, poate fi folosit în industria cosmetică, ca lubrifiant și ca precursor al steroizilor.

Este kiwicha sau perla Anzilor un aliment sănătos?

Fără îndoială, perla Anzilor sau kiwicha reprezintă una dintre cele mai benefice cereale. Oferă proteine de înaltă calitate, vitamina B și minerale precum fierul, calciul și fosforul.

Kiwicha sau amarantul este un aliment complet, deoarece în combinație cu alte cereale sau leguminoase oferă toți aminoacizii esențiali. Pe de altă parte, proprietățile sale antioxidante și de reducere a colesterolului și a trigliceridelor justifică adăugarea sa ca ingredient în diverse preparate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.