4 tipuri de pâine fără gluten
 

4 tipuri de pâine fără gluten

Dacă ai fost nevoit să elimini glutenul din alimentație, nu trebuie să-ți faci griji. Există diferite alternative de pâine fără gluten.
4 tipuri de pâine fără gluten
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Consumul pâinii fără gluten este o prioritate pentru persoanele care au dezvoltat boala celiacă sau sensibilitatea non-celiacă la gluten. În ambele cazuri, cel mai bine este să elimini glutenul din dietă pentru a preveni simptomele digestive. Ce tipuri de pâine fără gluten există?

Când vorbim despre boala celiacă, chiar și contactul cu urme de gluten trebuie evitat. În caz contrar, apar modificări semnificative în morfologia și fiziologia tubului intestinal.

Înainte de a începe, trebuie să subliniem faptul că pâinea nu este un aliment esențial în dietă, dar poate fi o sursă importantă de carbohidrați pentru multe persoane. Mai presus de toate, poate avea sens în cazul sportivilor, deoarece aceștia trebuie să combine sursele de zaharuri cu viteze diferite de absorbție pentru a maximiza umplerea depozitelor de glicogen.

4 tipuri de pâine fără gluten

În continuare, îți vom arăta care sunt cele mai bune tipuri de pâine fără gluten, pe care le poți include în ghidurile alimentare. Nu uita să le introduci în contextul unei alimentații variate și echilibrate.

1. Pâine de hrișcă

Hrișca este o poligonaceae. În ciuda numelui său, nu conține gluten, așa că persoanele cu boală celiacă o pot consuma fără nicio problemă.

În plus, se caracterizează prin cantitatea mare de fibre. Acest element s-a dovedit a fi crucial pentru menținerea sănătății intestinale. Fibrele previn constipația și îmbunătățesc compoziția microbiotei intestinale.

Recomandările actuale privind consumul de fibre indică o cantitate de 25 grame din acest element pe zi. Cantitatea recomandată este respectată rareori, ceea ce poate duce la probleme legate de tractul digestiv.

Tipuri de pâine fără gluten

2. Pâine de porumb

Porumbul este o altă alternativă la grâu, mai ales când vine vorba de a rămâne în grupa cerealelor. Pâinea de porumb are o aromă caracteristică și este mai compactă decât pâinea tradițională.

Desigur, are caracteristici organoleptice senzaționale. Este grozavă cu alimente precum untul de arahide, de exemplu. Oferă energie și carbohidrați, elemente esențiale pentru persoanele care fac sport de mare intensitate.

Atunci când faci multă mișcare, a-ți reumple rezervele de glicogen după antrenament devine decisiv pentru a îmbunătăți recuperarea. Pentru a face acest lucru, nu trebuie să consumi doar carbohidrați. Pune alături proteine cu valoare biologică ridicată, adică de origine animală. Acest lucru este recomandat de cercetările publicate în Nutrients.

3. Pâine de orez

Nu este la fel de folosită ca precedentele, dar este o alternativă de luat în considerare. Vorbim despre un produs care are o concentrație foarte scăzută de zaharuri simple, aspect cheie atunci când vine vorba de prevenirea dezvoltării patologiilor care afectează metabolismul.

Aportul de carbohidrați cu indice glicemic ridicat în mod regulat poate fi una dintre cauzele diabetului de tip 2. Acest lucru este confirmat de un studiu publicat în Current Diabetes Reports.

4. Pâine de mei

Pâinea de mei este cunoscută pe continente precum Africa și Asia. Meiul este folosit pentru a prepara terciuri, pâine și diferite tipuri de prăjituri.

Pentru a face pâine, se amestecă cu o porție de făină de orez și drojdie. Se poate adăuga zahăr sau miere pentru a îmbunătăți procesul de fermentație și textura finală.

Este important de reținut că pâinea de mei poate avea o concentrație de proteine mai mare decât altă pâine fără gluten. Deși vorbim de proteine cu valoare biologică scăzută, acestea servesc la completarea aportului zilnic. În acest fel, se poate evita catabolismul masei musculare.

Boabe de mei
Meiul este întâlnit în dieta africană și asiatică mai des decât în Europa și America.

Încearcă aceste tipuri de pâine fără gluten

Există diferite tipuri de pâine fără gluten care pot fi incluse în dietă în mod regulat. Aceste alimente sunt importante în dieta persoanelor care nu pot consuma gluten.

Alternativele sunt importante pentru un aport optim de carbohidrați fără riscuri, mai ales când vorbim de sportivi de înaltă performanţă. În acest context, nevoile de zaharuri sunt mari.

În cele din urmă, trebuie menționat faptul că glutenul nu trebuie eliminat din dietă fără un diagnostic medical. Înainte de a face pasul, este recomandat să consultați un profesionist. Dacă nu există nicio problemă cu metabolismul sau absorbția proteinei, eliminarea acesteia ar putea avea mai multe dezavantaje decât beneficii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gill, S. K., Rossi, M., Bajka, B., & Whelan, K. (2021). Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology18(2), 101–116. https://doi.org/10.1038/s41575-020-00375-4
  • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253
  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.