Salată de quinoa cu pui și legume: rețetă ușoară și sănătoasă
 

Salată de quinoa cu pui și legume: rețetă ușoară și sănătoasă

Salata de quinoa cu pui și legume oferă proteine, antioxidanți, fibre și alți nutrienți esențiali benefici pentru sănătate. Care este cea mai bună rețetă?
Salată de quinoa cu pui și legume: rețetă ușoară și sănătoasă
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Rețeta de salată de quinoa cu pui și legume este o opțiune excelentă atât pentru mâncatul acasă, cât și pentru pachetul de la serviciu. Oferă nutrienți de înaltă calitate și este făcută din alimente proaspete. Prin urmare, se recomandă includerea sa în contextul unei alimentații sănătoase.

Datorită combinației sale de ingrediente, este o rețetă hipocalorică, ideală pentru obținerea de proteine, fibre și antioxidanți. Principalul avantaj? Se prepară rapid!

Cum se prepară rețeta de salată de quinoa cu pui și legume?

Salatele sunt o opțiune foarte interesantă pentru a varia dieta și pentru a obține nutrienți esențiali. Pe lângă faptul că facilitează integrarea legumelor în dietă, permite încorporarea unor surse suplimentare de proteine, vitamine și minerale. Să vedem cum se face această rețetă cu quinoa, pui și legume.

Ingrediente

 • 240 grame de quinoa
 • 50 grame de varză roșie
 • 10 tije de sparanghel
 • 100 grame de morcov
 • 100 grame de piept de pui
 • Sare
 • 50 mililitri de ulei de măsline extravirgin
 • Sucul unei lămâi
 • 5 grame semințe de susan
 • 4 boabe de struguri

Notă: Rețineți că quinoa poate fi înlocuită cu alte alimente similare, cum ar fi orezul sau grâul moale. Beneficiile sale nutriționale sunt totuși mai mari, motiv pentru care este varianta preferată.

Rețetă de salată de quinoa cu pui și legume

Instrucțiuni

 • Trebuie să începeți prin a tăia legumele. Sparanghelul se taie bucăți. Varza se taie julienne. Morcovii se taie în cuburi mici.
 • Puneți deoparte legumele pentru mai târziu.
 • Imediat după aceea, puneți la fiert apă. Fierbeți carnea de pui minim 20 de minute. Apoi, scurgeți-o și lăsați-o câteva minute să se răcească, înainte de a o desface cu ajutorul unei furculițe.
 • A sosit momentul să gătiți quinoa. Pentru a face acest lucru, fierbeți boabele în apă clocotită. Se adaugă puțină sare și se respecta instrucțiunile producătorului privind timpul de gătire.
 • Gătiți sparanghelul timp de 2 minute într-o oală separată. La fel se procedează și cu morcovul, dar timp de 4 minute.
 • Faceți un dressing cu ulei de măsline extravirgin, jumătate de lămâie și sare.
 • Pentru servire, trebuie doar să amestecați toate elementele care au fost preparate separat. Decorați cu struguri proaspeți și semințe de susan. Puteți folosi și nuci tocate sau germeni.
 • La sfârșit, adăugați dressingul. Poftă bună!

Beneficiile salatei de quinoa cu pui și legume

Includerea salatei de quinoa cu pui și legume în contextul unei alimentații variate și echilibrate este benefică pentru sănătate. Unele dintre beneficii sunt următoarele:

Îmbunătățește funcția musculară

Puiul conține proteine cu valoare biologică ridicată. Aceste elemente sunt decisive în promovarea funcției musculare, deoarece sunt o parte importantă a țesuturilor. Acestea stimulează recuperarea după efort fizic intens.

Spre deosebire de proteinele vegetale, proteinele din carnea de pui concentrează toți aminoacizii esențiali și au un scor optim în ceea ce privește digestibilitatea. Conform ghidurilor alimentare actuale, un aport de cel puțin 0,8 grame de proteine per kilogram de greutate pe zi este necesar pentru persoanele sedentare.

La cei care fac des exerciții fizice, aceste cerințe pot fi ușor înmulțite cu 2, așa cum demonstrează cercetările publicate în revista Annals of Nutrition & Metabolism.

Oferă energie de calitate

Quinoa este unul dintre alimentele de cea mai bună calitate, bogate în carbohidrați. Carbohidrații prezenți în acest produs sunt de tip complex. Vorbim despre nutrienții necesari desfășurării activităților fizice de mare intensitate.

De asemenea, sunt foarte importanți în procesul de recuperare, deoarece reușesc să stimuleze refacerea glicogenului pierdut. Acesta din urmă este resintetizat mai eficient atunci când este combinat cu o porție de proteine, precum carnea de pui, potrivit unui studiu publicat în Nutrients.

Prin urmare, o salată de quinoa cu pui și legume este un preparat foarte recomandat după antrenament.

Făină de quinoa

Ajută la prevenirea anemiei

Aportul de fier este crucial pentru a evita problemele în transportul oxigenului prin sânge. Cu toate acestea, disponibilitatea nutrienților nu este întotdeauna bună. Din fericire, fierul se găsește din abundență în alimente de origine animală, precum carnea de pui.

În plus, este recomandat să fie consumat împreună cu o doză de vitamina C pentru a spori absorbția la nivel intestinal, conform cercetărilor publicate în revista JAMA.

Salata de quinoa cu pui și legume reușește sa ofere o doză importantă de minerale și vitamine, deci este un preparat optim pentru a evita anemia.

Reduce riscul de îmbolnăvire

Legumele sunt alimente care se remarca prin conținutul lor de fitochimicale. Aceste elemente au un caracter antioxidant, așadar neutralizează formarea radicalilor liberi și acumularea ulterioara a acestora în țesuturile organismului. Datorită acestui efect, riscul de a dezvolta boli cronice pe termen mediu este redus.

Pregătiți acasă salată de quinoa cu pui și legume

Pe scurt, prepararea unei salate de quinoa cu pui și legume este simplă, dar interesantă. Toate ingredientele conțin nutrienți care sunt benefici pentru organism. Din acest motiv, este o opțiune bună de varia dieta fără a neglija ceea ce este sănătos.

Bineînțeles, pe cont propriu, nu produce efecte miraculoase în organism. Este necesar să o încorporăm într-o dietă variată și completă care să garanteze obținerea tuturor nutrienților esențiali.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
 • Marangoni F, Corsello G, Cricelli C, et al. Role of poultry meat in a balanced diet aimed at maintaining health and wellbeing: an Italian consensus document. Food Nutr Res. 2015;59:27606. Published 2015 Jun 9. doi:10.3402/fnr.v59.27606
 • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253
 • Li, N., Zhao, G., Wu, W., Zhang, M., Liu, W., Chen, Q., & Wang, X. (2020). The Efficacy and Safety of Vitamin C for Iron Supplementation in Adult Patients With Iron Deficiency Anemia: A Randomized Clinical Trial. JAMA network open3(11), e2023644. https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.23644

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.