Pinolillo: ce este, beneficii și rețetă
 

Pinolillo: ce este, beneficii și rețetă

Vă vom învăța cum să pregătiți pinolillo acasă, o băutură cu caracteristici organoleptice excelente și mulți antioxidanți benefici.
Pinolillo: ce este, beneficii și rețetă
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pinolillo este o băutură originară din regiunea Nicaragua, care are multe beneficii pentru sănătate. Se prepară rapid și ușor cu puține ingrediente, putând fi inclusă în contextul unei alimentații variate și echilibrate. Vă vom învăța rețeta pentru a vă putea bucura de ea în mod regulat.

Înainte de a începe, rețineți că cel mai bun instrument pentru a garanta o bună stare de hidratare este apa, dar asta nu înseamnă că nu există și alte băuturi care pot genera efecte pozitive asupra organismului. Un exemplu ar fi cafeaua, cu un conținut semnificativ de compuși fitochimici cu capacitate antioxidantă. Aportul său este recomandat de majoritatea experților în nutriție.

Ingrediente pentru pinolillo

Pentru a face pinolillo ca un expert, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • 2 linguri de făină de porumb
 • 2 linguri de pudră de cacao fără zahăr adăugat
 • 3 lingurițe de miere
 • 1/4 linguriță de scorțișoară măcinată
 • 1/4 linguriță de ienibahar măcinat
 • Un praf de cuișoare
 • 1 cană de lapte degresat
 • 1 cană de apă rece
Cană cu miere

Rețineți că mierea poate fi înlocuită cu un alt tip de îndulcitor. Ca regulă generală, se recomandă să prioritizați variantele naturale, precum stevia. Cele artificiale ar putea fi prea agresive și ar putea afecta compoziția microbiotei intestinale.

Instrucțiuni pas cu pas

 1. Încingeți o tigaie la foc mediu.
 2. Adăugați făina de porumb. Amestecați până când se prăjește.
 3. Puneți-o în paharul unui blender.
 4. Adăugați pudra de cacao, mierea, scorțișoara, cuișoarele, piperul, laptele și apa.
 5. Procesați totul până obțineți un rezultat omogen.
 6. Serviți un pinolillo autentic din Nicaragua. Se poate păstra cu ușurință în frigider, atât timp cât se ține acoperit.
Ceai și scorțișoară

 

Beneficiile băuturii pinolillo

Includerea în mod regulat a băuturii pinolillo în dietă ar putea genera anumite beneficii pentru sănătate, deși cel mai bine este să-i reduceți conținutul de miere sau să înlocuiți acest ingredient cu un îndulcitor natural.

Desigur, va fi esențial să o includem în contextul unei alimentații variate și echilibrate pentru a ne asigura că nu există un deficit de micronutrienți esențiali care să condiționeze buna funcționare a organismului.

Ajută la controlul nivelului de glucoză din sânge

Scorțișoara este unul dintre condimentele cu cele mai multe proprietăți atunci când vine vorba de stabilizarea nivelului de glucoză din sânge. Are putere antidiabetică, așa cum demonstrează o investigație publicată în The Journal of the Pakistan Medical Association. Din acest motiv, este utilizată în timpul tratamentului patologiilor metabolice și atunci când se încearcă promovarea pierderii în greutate.

Este important de reținut că creșterea sensibilității la insulină este cheia pentru îmbunătățirea compoziției corporale. În caz contrar, organismul nu ar fi capabil să mobilizeze și să oxideze corect lipidele, astfel că ar exista tendința ca acestea să se acumuleze în țesutul adipos subcutanat.

Reglează tensiunea arterială

Una dintre componentele băuturii pinolillo este cacaua. Acest aliment are multe beneficii pentru sănătate. Se remarcă prin concentrația mare de antioxidanți, elemente care neutralizează producția de radicali liberi și reglează mecanismele inflamatorii din organism.

Dintre toate efectele generate de cacao, trebuie evidenţiată capacitatea substanţei de a ajuta la controlul nivelului tensiunii arteriale, potrivit unui studiu publicat în The Cochrane Database of Systematic Reviews. Astfel, unul dintre factorii de risc asociați cu bolile cardiovasculare, care provoacă pierderea a mii de vieți în întreaga lume în fiecare an, este redus.

Ajută la prevenirea patologiilor complexe

Câteva dintre ingredientele din pinolillo au activitate antioxidantă. Acestea reduc acumularea de specii reactive de oxigen în țesuturi. S-a demonstrat că aportul regulat de substanțe fitochimice ajută la protejarea împotriva stresului oxidativ.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că un aport excesiv al acestor compuși ar putea avea contraindicații. De exemplu, în contextul sportiv, un consum foarte mare de antioxidanți ar reduce adaptările musculare.

Îmbunătățește starea de hidratare

Menținerea echilibrului apei în organism este esențială, mai ales în lunile calde. Se pierd zilnic lichide care trebuie înlocuite. Deși cea mai buna metoda de îndeplinire a acestei sarcini este consumul de apă, infuziile pot fi un ajutor eficient pentru evitarea modificărilor la nivel fiziologic.

Pregătiți pinolillo acasă într-un mod simplu

După cum ați văzut, este ușor să pregătiți pinolillo acasă, o băutură cu multe beneficii pentru sănătate și caracteristici organoleptice excelente. Varietatea este cheia unei alimentații corecte, așa că va fi necesar să combinați acest preparat cu alte lichide sănătoase precum cafeaua sau ceaiurile din plante.

În cele din urmă, amintiți-vă că menținerea corpului hidratat este necesară pentru ca acesta să funcționeze fără probleme. Dacă există un deficit de lichide, pot apărea modificări fiziologice care împiedică succesul reacțiilor chimice care au loc zilnic în corpul uman. Deshidratarea severă poate duce la deces.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Sharma, S., Mandal, A., Kant, R., Jachak, S., & Jagzape, M. (2020). Is Cinnamon Efficacious for Glycaemic Control in Type-2 Diabetes Mellitus?. JPMA. The Journal of the Pakistan Medical Association70(11), 2065–2069.
 • Ried, K., Fakler, P., & Stocks, N. P. (2017). Effect of cocoa on blood pressure. The Cochrane database of systematic reviews4(4), CD008893. https://doi.org/10.1002/14651858.CD008893.pub3
 • Hegazy, A. M., El-Sayed, E. M., Ibrahim, K. S., & Abdel-Azeem, A. S. (2019). Dietary antioxidant for disease prevention corroborated by the Nrf2 pathway. Journal of complementary & integrative medicine16(3), /j/jcim.2019.16.issue-3/jcim-2018-0161/jcim-2018-0161.xml. https://doi.org/10.1515/jcim-2018-0161

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.