Logo image
Logo image

Plante ușor de îngrijit pentru interior și exterior

10 minute
A avea o grădină frumoasă și înflorită nu trebuie să fie dificil. Descoperă câteva plante rezistente ușor de îngrijit, pe care le poți planta acasă!
Plante ușor de îngrijit pentru interior și exterior
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Pentru cei care duc o viață aglomerată sau călătoresc des, grădinăritul poate deveni o sarcină imposibilă. De aceea, am decis să dedicăm acest articol unei serii de plante rezistente ușor de îngrijit pentru interior și exterior.

Plantele îți decorează casa și o umplu de viață. De asemenea, acestea oferă multiple avantaje, cum ar fi purificarea aerului, reducerea stresului și îngrijirea mediului. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile!

Plante ușor de îngrijit pentru interior

Majoritatea plantelor de interior provin din climatul tropical și subtropical. Prin urmare, nu rezistă iernii în aer liber și se adaptează doar la condițiile interioare.

Pentru a avea grijă de aceste plante, apa pe care o folosești pentru a le uda trebuie să fie la temperatura camerei. Rotește ocazional ghivecele pentru a te asigura că toate părțile plantelor primesc suficientă lumină solară.

Mai jos, vei descoperi 15 plante rezistente de interior, care sunt foarte ușor de îngrijit.

1. Cactus

Cactușii sunt plantele preferate ale celor care nu au mult timp să se dedice grădinăritului. Nu necesită tăiere și nici udare constantă. Cu toate acestea, trebuie să fie amplasați într-un loc luminat.

În climatul cald sau în timpul verii, trebuie să-i uzi doar o dată pe săptămână. În climatul rece și toamna-iarna, trebuie să-i uzi doar o dată pe lună. Una dintre cele mai frumoase specii este Mammillaria, care are flori roșii.

Citește mai mult:

Cele mai potrivite plante pentru baie

Some figure
Cactușii sunt ideali pentru interior, deoarece se întrețin foarte ușor.

2. Echeveria Elegans sau bulgăre de zăpadă mexican

Echeveria Elegans sau bulgărele de zăpadă mexican este o plantă perenă suculentă. Păstrează apa, adică rezistă bine în mediile uscate. De asemenea, poți utiliza această plantă pentru a realiza diferite modele decorative, combinate cu alte tipuri de plante suculente. Trebuie să pui această plantă într-un loc luminos și să o uzi la fiecare 10 zile în climat cald sau o dată pe lună în climat rece.

3. Coleus

Aceasta este una dintre cele mai populare plante de interior, deoarece frunzele sale sunt foarte frumoase. Combinația de roșu, fucsia, portocaliu, galben și verde pare a fi pictată manual. Această plantă este o operă de artă!

Coleus este foarte ușor de întreținut. Această plantă va prospera atât timp cât o așezi într-un loc iluminat. Cu toate acestea, evită expunerea directă la soare. Pur și simplu trebuie să o uzi de câteva ori pe săptămână, asigurându-te că pământul nu se usucă.

4. Croton

Frunzele sale de diferite forme și culori strălucitoare (roșu, portocaliu și galben) îl fac foarte popular pentru interioare, deoarece înviorează spațiile. Deși este o plantă cu întreținere ușoară, necesită umiditate constantă.

5. Aspidistra

Dacă ai o cameră slab luminată pe care vrei să o decorezi cu plante, Aspidistra este opțiunea perfectă. Trăiește mulți ani, se dezvoltă cel mai bine în medii uscate și nu necesită îngrășăminte.

6. Anthurium (floarea flamingo)

Anthurium este o plantă foarte ușor de îngrijit. Rămâne înflorită pe tot parcursul anului cu puțină grijă. Tot ce trebuie să faci este să păstrezi solul umed și să pulverizezi apă pe frunze o dată pe săptămână.

7. Kalanchoe

Kalanchoe este o plantă care înflorește o dată pe an, primăvara. Are mai multe flori mici fucsia, roșii, portocalii sau galbene. Nu ar trebui să o expui direct la soare și necesită udare moderată. Dar asigură-te că nu uzi frunzele!

8. Aloe vera

Aloe vera are diverse utilizări cosmetice și de sănătate. Este, de asemenea, o plantă foarte ușor de îngrijit. Are nevoie de multă lumină și puțină apă. Cu toate acestea, pe măsură ce crește, va trebui să o muți într-un ghiveci mai mare, care să îi permită să crească corect.

9. Bananier

Dacă ai o cameră mare și vrei să-i dai o notă tropicală, bananierul este planta ideală. Seamănă cu o banană. Are o înălțime de trei metri și frunze destul de mari. Are nevoie de umiditate constantă și lumină pentru a prospera.

10. Maranta sau planta care se roagă

Această plantă este originară din Brazilia și are un aer foarte tropical. Frunzele sale sunt verzi, galbene și roșii. Deoarece provine din mediul junglei, se dezvoltă bine în condiții de umiditate. Crește încet și nu necesită multă îngrijire. Este cunoscută sub numele de „planta care se roagă pentru casă”, deoarece frunzele sale sunt plate pe zi și se îndoaie la sfârșitul zilei.

11. Feriga Boston

Aceasta este probabil cea mai populară specie de ferigă. Este perfectă pentru medii cu lumină slabă și necesită multă umiditate. Trebuie să o stropești constant cu apă. Ferigile arată grozav în vase suspendate. Deși nu au flori, frunzele lor sunt foarte decorative și conferă spațiilor o notă boemă.

12. Smochin de cauciuc

Este o plantă luxuriantă cu frunze verzi frumoase. Trebuie să o așezi într-un spațiu luminat. Cu toate acestea, nu ar trebui să primească lumina directă a soarelui. Este nevoie de udare moderată: o dată pe săptămână în climă caldă și la fiecare două săptămâni în timpul iernii. De asemenea, necesită un ghiveci mare pentru a crește corect.

13. Chamaedorea

Acesta este unul dintre cei mai robuști palmieri de interior. Are tulpini și frunze alungite care fac ca orice spațiu să arate elegant. Nu are nevoie de lumina directă a soarelui și supraviețuiește bine la umbră. Această plantă crește încet și udarea ocazională permite solului să se usuce.

14. Spath (crinul păcii)

Este o plantă care rezistă foarte bine spațiilor slab iluminate și produce flori albe elegante, cunoscute sub numele de crinii păcii. Cu toate acestea, planta este toxică pentru pisici și câini. Udă planta ori de câte ori solul său este uscat sau frunzele par să cadă.

15. Monstera deliciosa

Este o plantă semi-cățărătoare cu frunze mari. De fapt, este cunoscută sub numele de „brânză elvețiană ” sau doar „planta brânză ” datorită găurilor care se dezvoltă pe frunzele sale (asemănătoare găurilor din brânză). Datorită dimensiunii sale, trebuie așezată într-un ghiveci mare.

Această plantă necesită lumină (deși nu raze solare directe) și umiditate constantă. În aceste condiții, va crește rapid și va oferi casei tale o notă de epocă.

Some figure
Este cunoscută ca „brânză elvețiană” datorită formei caracteristice a frunzelor sale.

Plante ușor de îngrijit pentru exterior

Principala caracteristică a plantelor de exterior este faptul că tolerează bine lumina soarelui. De asemenea, oamenii aleg deseori plante care sunt originare din locul în care urmează să fie plantate sau din zone climatice similare. Mai jos, vom vorbi despre 15 plante rezistente în aer liber care se adaptează la diferite condiții.

1. Geranium (mușcată)

Aceasta este una dintre cele mai populare plante cu flori din lume. Este folosită pentru decorarea balcoanelor. Florile sale colorate și ușor de îngrijit adaugă vitalitate spațiilor. Are nevoie de două udări săptămânale în timpul verii sau în climă caldă și de una în climă rece sau în timpul iernii.

2. Cayenne

Este un arbust cu înflorire rapidă, care nu are nevoie de multă udare. Se dezvoltă în medii însorite și crește rapid, motiv pentru care necesită tăiere la fiecare șase luni. Această plantă va face ca grădina ta să pară vie și colorată!

3. Margaretă africană

Această varietate de margarete se remarcă deoarece crește bine în medii aride și are flori colorate care se deschid și se închid pe tot parcursul zilei. Această plantă preferă climatele însorite și poate fi udată o dată la câteva zile.

4. Pin pitic siberian

Aceasta este o varietate de pin pe care o poți planta într-un ghiveci în aer liber, deoarece prosperă în spații exterioare. Rezistă tuturor tipurilor de vreme. Cu toate acestea, se dezvoltă cel mai bine în zilele însorite. În climatul cald sau în timpul verii, trebuie să-i păstrezi solul umed. În plus, necesită îngrijire minimă.

5. Verbină

Verbina este o plantă care crește bine în aer liber în climă caldă și temperată. Nu necesită udare constantă și va crește în grădină, având culori frumoase.

6. Erica înaltă

Aceasta este o plantă foarte rezistentă, care poate crește în condiții dificile. Îți va colora grădina în violet și roz. Preferă mediile însorite. Cu toate acestea, rezistă și climatului rece.

Această plantă necesită puțină udare. De fapt, trebuie pur și simplu să te asiguri că solul său nu se usucă complet.

7. Bromeliaceae

Sunt plante foarte robuste și rustice, care se adaptează atât în ​​interior, cât și în exterior. Deoarece sunt originare din climatul tropical, le place umiditatea și lumina soarelui, deși nu lumina directă. Prin urmare, cresc foarte bine la umbra copacilor sau a streșinii. Sunt perfecte pentru cei care iubesc plantele exotice, deoarece florile lor sunt unice.

8. Gazanii

Aceste specii înfloresc pe tot parcursul anului în clima caldă. Cresc foarte bine în medii în care pot obține lumina directă a soarelui. Pot rezista până la o temperatură de 5 °C. Sunt perfecte pentru cei care doresc să creeze spații colorate.

9. Mușețel

Această plantă rezistă în orice tip de sol. Cu toate acestea, prosperă în cele uscate. Are o întreținere foarte redusă și rezistă la soare. Produce frumoase flori mici, albe și galbene, care au proprietăți medicinale multiple și miros excelent.

10. Iederă

Fie pentru a decora pereții sau pentru a crea un acoperiș verde, iedera este opțiunea perfectă. Crește rapid, se adaptează la diferite condiții și nu are nevoie de udare constantă. De asemenea, rezistă mediilor slab iluminate.

11. Lampranthus spectabilis

Aceasta este una dintre cele mai rezistente plante de exterior, motiv pentru care este folosită adesea ca acoperire a solului în grădini. Dacă cei mici sau animalele de companie se joacă în grădină, aceasta este o opțiune perfectă, deoarece este foarte puternică. Florile sale sunt foarte frumoase și cresc foarte bine în locuri însorite.

12. Crizanteme

Crizantemele sunt plante de balcon ideale, deoarece se adaptează la viața în ghivece. Deși au nevoie de multă lumină, au nevoie și de umbră. Trebuie să le uzi de fiecare dată când solul se usucă. Sunt foarte ușor de întreținut și înfloresc des cu puțină întreținere.

13. Bougainvillea sau floarea de hârtie

Aceste specii sunt renumite pentru florile albe și fucsia, frumoase și abundente. Nu trebuie să fie udate prea mult și cel mai mare avantaj al lor este faptul că nu au nevoie de îngrășăminte pentru a înflori.

Sunt plante cățărătoare și o opțiune perfectă pentru a acoperi un perete sau stâlp. De fapt, te pot ajuta să creezi atmosfere romantice pe terase sau grădini. În locurile care experimentează cele patru anotimpuri, aceste specii înfloresc în primăvară și vară. Cu toate acestea, în climatele temperate, înfloresc pe tot parcursul anului.

Citește mai mult:

Cele mai bune plante medicinale

Some figure
Această plantă cățărătoare este superbă și poate adăuga un aer romantic oricărui mediu.

14. Panseluță sălbatică

Dacă locuiești într-o zonă cu un climat rece, panseluța sălbatică este floarea ideală pentru grădină. Deși nu rezistă la temperaturi foarte ridicate, prosperă la temperaturi scăzute. Florile pot fi roșii, galbene, roz, albastre, violete, albe și chiar o combinație a tuturor acestor culori. Panseluțele sunt foarte rezistente. Trebuie să te asiguri că solul rămâne umed, dar evită să-l uzi în exces.

15. Lavanda

Lavanda este o altă plantă care rezistă bine climatelor reci și are, de asemenea, diverse proprietăți terapeutice de relaxare. Este o plantă rustică sau sălbatică, ceea ce înseamnă că suportă foarte bine condițiile adverse.

Lavanda are nevoie de o bună ventilație și multă lumină solară. Nu o planta lângă arbuști care îi fac umbră sau o sufocă. Udă planta doar dacă solul este uscat, aproximativ o dată pe săptămână.

Alege plante ușor de îngrijit potrivite pentru zona ta

Potrivit unei publicații a Universității din Georgia, este mai greu să ai grijă de plantele care nu sunt plantate corespunzător sau de cele care nu prosperă în condițiile climatice în care sunt plantate. Prin urmare, ar trebui să alegi plantele perfecte pentru climatul în care locuiești.

Doar pentru că o plantă este rezistentă nu înseamnă că nu necesită îngrijire. Alege-le pe cele care se potrivesc cel mai bine stilului tău de viață și caracteristicilor casei tale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ponce O, Rodriguez A, Hernández E, Leiva Á, Pérez L. Manual de técnicas de cultivo de plantas ornamentales. 2nd ed. La Havana: Jardín Botánico Nacional; 2014.
  • Rubio Coll, M. and Fernández Terricabras, M., 2018. El Gran Libro De Las Plantas De Interior. Editorial De Vecchi S.A.
  •  Soto A. Guía básica de plantas ornamentales para el diseño de jardines de interior y exterior para clima templado [Maestría]. Universidad Rafael Landivar; 2017.
  • Torrecilla, C., 1998. Manual Práctico De La Jardinería. Madrid: Ed. El País.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.