Poliuria sau urinarea excesivă: cauze - Doza de Sănătate
 

Poliuria sau urinarea excesivă: cauze

Poliuria este o creștere a producției de urină în corp. Cauzele sale sunt uneori benigne, însă există momente în care acest simptom este un avertisment asupra prezenței unei boli cronice care necesită tratament. În articolul de astăzi, îți vom spune care sunt caracteristicile poliuriei și ce tratamente există.
Poliuria sau urinarea excesivă: cauze

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Poliuria sau urinarea excesivă este un termen medical ce face referire la o creștere a producției de urină. Un adult primește acest diagnostic dacă organismul său produce mai mult de trei litri de urină pe zi. În cazul copiilor, poliuria înseamnă mai mult de doi litri și jumătate în 24 de ore.

Poliuria sau urinarea excesivă

Există și alți termeni similari care nu înseamnă cu adevărat același lucru. De exemplu, polakiuria apare atunci când o persoană urinează de mai multe ori pe zi, dar cantitatea totală de lichid este normală. În mod similar, există nicturie, care apare atunci când o persoană trebuie să-și întrerupă somnul pentru a urina noaptea.

Poate exista poliurie cu nicturie sau poliurie cu polakiurie, dar afecțiunile nu sunt identice. În plus, poate exista o creștere a volumului de urină fără un alt simptom. În orice caz, poliuria este doar un simptom și nu o boală în sine. Așadar, pentru a afla care este afecțiunea de bază, trebuie să primești un diagnostic medical.

Cantitatea de urină produsă în 24 de ore depinde de trei factori:

  • Cât de mult lichid intră în corp.
  • Substanțele pe care organismul trebuie să le elimine. Urinarea este un mecanism al corpului uman care elimină orice elemente de care corpul nu are nevoie. Cantitatea excretată este, de asemenea, un factor.
  • Funcționarea renală, deoarece urina este un produs al rinichilor și depinde de capacitatea lor de a funcționa corect.

Cauze generale ale poliuriei

În primul rând, trebuie să enumerăm cauzele generale ale poliuriei, astfel încât să putem explica mai târziu în detaliu bolile ce produc acest simptom. Unele cauze sunt o urmare a evenimentelor cotidiene, în timp ce altele sunt mai persistente:

  • Aportul crescut de lichide: Evident, cu cât bei mai multe lichide într-o zi, cu atât corpul va trebui să lucreze mai mult pentru a le elimina. În acest caz, te vei confrunta cu poliurie temporară, benignă.
  • Consumul crescut de sare: Sarea este o substanță care poate trage apa, adică absoarbe apa corpului și o duce în rinichii pentru ca aceștia să o elimine din corp. Atunci când o persoană ingerează alimente foarte sărate, aceasta se poate aștepta la o creștere a volumului de urină. Aceasta este, de asemenea, o formă temporară de poliurie.
  • Băuturi care stimulează urinarea: Anumite lichide, precum berea, unele ceaiuri și cofeina, pot crește volumul de urină.
  • Medii reci: Dacă temperatura este rece, corpul provoacă vasoconstricție, ceea ce înseamnă că diametrul arterelor corpului scade. Prin contractarea arterelor, există mai puțin spațiu pentru sânge și, astfel, singura modalitate de a scăpa de excesul de lichide este creșterea producției de urină.
  • Utilizarea diureticelor: Medicii prescriu diuretice precum furosemida sau hidroclorotiazida pentru anumite patologii. Aceste medicamente cresc volumul de urină și duc la poliurie. Este un efect secundar comun.
Rinichi ce produc urină

Boli specifice care produc poliuria sau urinarea excesivă

După descrierea cauzelor generale, vom enumera acum patru boli al căror simptom comun este poliuria. Controlul medical este foarte important în aceste boli, deoarece poliuria poate fi o problemă gravă.

Chiar dacă poliuria este un alt simptom în contextul acestor patologii, ea provoacă probleme suplimentare atunci când scapă de sub control. Chiar și așa, obiectivul principal va fi întotdeauna tratarea bolii de bază.

Diabet

Diabetul este una dintre cele mai frecvente cauze patologice ale urinării excesive. Triada alcătuită din poliurie, polidipsie (setea exagerată) și polifagie (apetitul crescut) sunt simptomele inițiale ale acestei afecțiuni.

Poliuria răspunde nevoilor organismului de a scăpa de excesul de glucoză, în funcție de starea diabetică. Zahărul circulă în sânge în cantități excesive, iar singura modalitate de a scăpa de el este prin excreție odată cu urina, crescând astfel producția acesteia. Poliuria este un simptom clasic al pacienților diabetici.

Insuficiență cardiacă

În acest caz, inima nu este în măsură să pompeze cantitatea necesară de sânge. Așadar, devine un organ ineficient deoarece nu are suficientă putere pentru a executa contracțiile normale.

Este normal ca persoanele cu insuficiență cardiacă să aibă poliurie, deoarece eșecul procesului circulator duce la acumularea de lichide. Astfel, organismul elimină excesul de fluide prin urină, crescând adesea volumul acesteia în timpul nopții.

Bărbat cu durere de inimă

Hipertensiune arterială

Persoanele cu hipertensiune arterială prezintă o creștere a cantității de urină atunci când nu se află sub medicație sau când nu își țin sub control boala. Uneori, urinarea excesivă este singurul semn al bolilor silențioase, cum ar fi hipertensiunea arterială.

Valorile ridicate ale tensiunii arteriale afectează funcția rinichilor, schimbând modul în care aceștia filtrează sângele și produc urina. Astfel, crește producția de urină. În plus, există și mecanisme care sunt similare cu cele ale insuficienței cardiace.

Insuficiență renală

Nu există multe persoane cu insuficiență renală, dar patologia este destul de gravă. În acest caz, rinichii nu sunt capabili să filtreze în mod adecvat sângele pentru producerea corectă a urinei. În lumina unei astfel de filtrări precare, organismul nu pierde doar acele substanțe care trebuie să iasă din corp, ci și substanțele utile, cum ar fi apa.

Insuficiența renală poate fi o etapă finală și complicată a altor patologii, cum ar fi diabetul, infecțiile slab tratate, atacurile autoimune ale organismului și chiar tumorile maligne.

Concluzie

Poliuria sau urinarea excesivă este un simptom care merită toată atenția . Însă, dacă ai mâncat preparate sărate sau dacă ai fost expus la temperaturi reci, atunci nu trebuie să-ți faci griji. Poliuria va dispărea de la sine. Cu toate acestea, trebuie să consulți medicul dacă poliuria persistă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Grimaldi, A. “Polidipsia-poliuria.” EMC-Tratado de Medicina 16.2 (2012): 1-2.
  • Biagetti, B., I. Vinagre, and S. M. Webb. “Protocolo diagnóstico del síndrome de poliuria y polidipsia.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 10.13 (2008): 883-885.
  • Guinea, M. Torres, and Gabriel de Arriba de la Fuente. “Protocolo diagnóstico de la poliuria.” Medicine: Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 10.80 (2011): 5435-5437.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.